Työ Ähtävänjoen eteen palkittiin

Kari Laukkonen ja Allan Hjulfors saivat Suomen luonnonsuojeluliiton Pohjanmaan piiriltä ympäristöpalkinnon.

SUOMEN luonnonsuojeluliiton Pohjanmaan piiri on luovuttanut vuoden ympäristöpalkinnon. Palkinnon voittivat Allan Hjulfors sekä Kari Laukkonen. Palkitut ovat yhdessä pienen joukkonsa kanssa ajaneet pitkää Ähtävänjoen tilan parantamista koskevia asioita.

Piiri perustelee ratkaisuaan merkittävällä kansalaistyöllä kalaston, rantaluonnon suojelun sekä jokihelmisimpukoiden osalta. Hjulfors sekä Laukkonen nähdään hyvänä esimerkkinä pitkäjänteisestä työstä luonnon hyväksi.

HJULFORS on otettu annetusta tunnustuksesta. Hän kertoo työn alkaneen helmisimpukan helmen löytämisestä Ähtävänjoesta vuonna 1979.

–Siitä se lähti. Helmisimpukka oli rauhoitettu, mutta lakipykälien mukaan niiden olinpaikka ei. Melkoinen porsaanreikä lainsäädännössä, Hjulfors kommentoi.

Hjulfors kertoo, että ei ole koskaan rynnännyt Ähtävänjoen asian suhteen, vaan on pyrkinyt toimimaan kaikkien ehdoilla. Ymmärrystä on haettu ja neuvotteluja käyty niin voimalaitosten, kuntien kuin vesiosuuskuntien kanssa.

–Tosi paljon on töitä tehty. Monia osapuolia on ollut mukana, Hjulfors sanoo.

SEITSEMÄNKYMMENTÄ vuotta vesistön varrella asunut Laukkonen sanoo nähneensä vesistön luontaisen tilan ja miten se on muuttunut ajan saatossa.

–Täällä on ollut lohia, taimenia ja ankeriaita. Kansa on elänyt kalastamisesta. Nyt joki on mennyt huonoon tilaan. Levää on siellä ja täällä, Laukkonen ilmoittaa.

Laukkonen arvioi kaiken perustuvan tuhansiin kuivatusojiin.

–Sieltä kaikki ohjataan tänne vesistöön. Sen vuoksi joen värikin on tuollainen, Laukkonen sanoo.

Laukkosen mukaan joen tilanteessa keskeisimmät asiat ovat maa- ja metsätalouden vaikutukset, maankohouman ymmärtäminen sekä vesistön säännöstelyrytmi.

–Pohjanmaalla maa kohoaa jääkauden jälkeen noin sentin vuodessa. Se pitää huomioida tehtävissä ratkaisuissa, Laukkonen informoi

EDUNVALVONTATYÖ Ähtävänjoen puolesta tulee sekä Hjulforsin että Laukkosen sanoin jatkumaan. Tavoitteita on muun muassa lähiruokaan, virkistyskäyttöön sekä yleisten kalojen ja jokihelmisimpukoiden elinolosuhteiden kehittämiseen liittyen.

–Tähtäimenämme on päästä Suomen jokiryhmään. Ähtävänjoki ei vielä kuulu siihen, mutta meidän mielestämme tämän tulisi olla samaa projektia, Laukkonen toteaa.

Laukkonen toivoo joen varrella asuvilta ja työskenteleviltä vastuullisuutta ja, että vesistön alueen maanomistajat tekisivät tekoja, jotka ovat mahdollisia.

–Maanomistajia toivoisin palauttamaan maita ja ojia ennalleen sekä käymään maansa läpi. Tuloksia tuottamattomat ojat voisi laittaa tukkoon, Laukkonen ilmoittaa.

Jaa tämä juttu:

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Telegram
Sähköposti

Aihealueeseen liittyviä juttuja

Anna palautetta

Olemme uudistaneet nettisivumme, ja haluaisimme kovasti tietää mielipiteesi. Voit antaa tähän myös muuta palautetta, voit olla mukana kehittämässä sivuja eteenpäin. Halutessasi voit jättää yhteystietosi, jos haluat yhteydenottomme asiaan. Lämmin kiitos! Voit myös vastata nimettömänä.