Haasteellinen kylvökevät siirtää hukkakauran havainnointiaikaa

Hukkakauraa havainnoidaan tänä vuonna pääasiassa heinäkuussa.
Haasteellinen kylvökevät tullee näkymään hukkakauran havainnointiajan venymisenä pitkäksi tänä kesänä, ennustaa Etelä-Pohjanmaan ely-keskus.

Hukkakauraa on orastunut hyvin eriaikaisesti kylvöajankohdasta riippuen. Jälleen on muistettava, että kaikki viljelykset, hukkakauravalmisteilla ruiskutetutkin, tulee tarkastaa heinäkuun puolivälin tienoilta eteenpäin ja mahdolliset esiin nousseet hukkakaurat on kitkettävä juurineen säkkiin, joka hävitetään polttamalla. Tarkastuskierroksia on tehtävä useampia.

–Kasvukausi 2020 oli vaikeahko hukkakauran kemiallisen torjunnan ajoittamisen kannalta, mikä todettiin tuolloin myös tarkastuksilla, joilla havaittiin paljon myöhemmin itäneitä hukkakauroja, toteaa Minna Ylikantola.

Niin sanotuista toisen aallon hukkakauroista osa on saattanut päästä varistamaan ja yllätyksiä saattaakin olla vastassa tänä vuonna.

Kemiallisen torjunnan ruiskutukset on tärkeää ajoittaa oikein, mikä onnistuu vain omien kasvustojen tarkkailulla. Mikäli hukkakaura ehtii röyhylle, ei kemiallisesta torjunnasta ole enää hyötyä. –Hukkakaura kannattaa siis opetella tunnistamaan riviväleistä kellertävän vihreänä, lehdestään vasemmalle kiertyvänä ja lehtireunoista karvaisena jo ennen röyhylle tuloa, Ylikantola neuvoo.

Myös viljakasvuston kasvuaste antaa viitettä kylvöaikaan itäneiden hukkakaurojen kehityksestä. Mielessä on pidettävä myös oikeanlaiset tankkiseokset ja riittävä aika edellisiin tai tuleviin ruiskutuksiin, ettei hukkakauravalmisteiden tehoa menetetä. Valmisteiden myyntipäällystekstit on siis tutkittava tarkkaan.

Vaikka kemialliset hukkakauran torjunta-ainevalmisteet ovat oikein käytettynä todella tehokkaita, saattaa myöhemmin itäneitä hukkakaurayksilöitä nousta esiin. Tämän vuoksi kaikki kasvustot on tarkastuskierrettävä parin viikon välein 2-3 kertaa heinäkuun puolivälin tienoilta lähtien. Röyhylle tulleen hukkakauran ainoa torjuntakeino on kitkentä. Hukkakaura kitketään aina juurineen säkkiin, joka hävitetään polttamalla. Löytymispaikka kannattaa vielä laittaa itselle muistiin ja tarkastaa erityisesti sama paikka myöhemmin uudelleen. Lohkolta, jolta hukkakauraa on löytynyt, ei tule ottaa tilan omaa siementä, Ylikantola muistuttaa.

Jaa tämä juttu:

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Telegram
Sähköposti

Aihealueeseen liittyviä juttuja

Kauhavan kaupunki ja muut toimijat järjestävät vanhustenviikolla erilaisia aktiviteettejä ikäihmisille.

Vanhustenviikon juhlintaa Kauhavalla

Vanhustyön keskusliiton käynnistämää Vanhustenpäivää on vietetty vuodesta 1954 lähtien. Tänävuonna vanhustenviikkoa vietetään 1.–8.10.2023 teemalla Tehdään

Kauhavan kaupunki ja muut toimijat järjestävät vanhustenviikolla erilaisia aktiviteettejä ikäihmisille.

Vanhustenviikon juhlintaa Kauhavalla

Vanhustyön keskusliiton käynnistämää Vanhustenpäivää on vietetty vuodesta 1954 lähtien. Tänävuonna vanhustenviikkoa vietetään 1.–8.10.2023 teemalla Tehdään

Uutiset

Kirjaudu

Anna palautetta

Olemme uudistaneet nettisivumme, ja haluaisimme kovasti tietää mielipiteesi. Voit antaa tähän myös muuta palautetta, voit olla mukana kehittämässä sivuja eteenpäin. Halutessasi voit jättää yhteystietosi, jos haluat yhteydenottomme asiaan. Lämmin kiitos! Voit myös vastata nimettömänä.

ILMAINEN

Digilehti

Isojako 13.9.