Irrallaan matkustava eläin voi aiheuttaa vakavan vaaratilanteen

Kuva: Eija Pippola

Autoilijoiden on syytä pitää lemmikit matkan aikana joko verkolla erotetussa takatilassa, turvavaljaissa, auton rakenteisiin istutettavissa kuljetushäkeissä tai autoon kiinnitetyissä, tukevissa kuljetuslaatikoissa, sillä autossa irrallaan matkustava eläin voi aiheuttaa vakavia vaaratilanteita.

– Vapaana oleva eläin voi häiritä kuljettajaa tai kulkeutua polkimien tuntumaan. Äkkijarrutustilanteessa irrallaan oleva painava eläin voi sinkoutua ohjuksen lailla kohti auton etuosaa vakavin seurauksin, varoittaa HESYn puheenjohtaja Nina Immonen.

Liikenneturvan laskelmien mukaan parikiloisenkin koiran törmäyspaino on jo taajamanopeuksissa eli 50 kilometrin tuntinopeudella noin 40-kertainen eli 80 kiloa. Jos vastaavassa vauhdissa matkassa on mukana 15-kiloinen snautseri, sen törmäyspaino on kolaritilanteessa siis 600 kiloa.

Kolarilanteissa valjaat ja häkit pitävät eläimen myös aisoissa, sillä shokissa oleva loukkaantunut lemmikki ei tunne välttämättä edes omistajaansa ja voi vapaaksi päästessään sännätä karkuun vaarantaen muun liikenteen ja oman henkensä. Loukkaantunut tai shokissa oleva eläin on aina vietävä eläinlääkärille tarkastettavaksi.

Lemmikin kanssa joukkoliikenteessä

Rautateitse matkustaville eläimille on varattu erikseen merkityt lemmikkiosastot. Lemmikit voivat matkustaa myös kaukoliikenteen busseissa saattajiensa kanssa, jos linja-autossa on tilaa ja jos kukaan matkustajista ei ole niin allerginen, että häiriintyisi eläinmatkustajasta. Opas- ja palveluskoirat ovat kuitenkin aina oikeutettuja nousemaan bussin ja junan kyytiin käyttäjänsä kanssa. Eläimet eivät saa matkustaa busseissa ja junissa ilman saattajaa.

Lento- ja laivayhtiöillä on lemmikkimatkustajille yhtiökohtaiset maksut ja matkustusohjeet, joihin kannattaa tutustua etukäteen. Ulkomaille matkustettaessa on tutustuttava myös kohdemaan vientimääräyksiin, joista saa lisätietoa Ruokaviraston [ruokavirasto.fi]sivuilta. 

Kesä on monille lemmikeille rentoa yhdessäolon aikaa kotiväen kanssa. Loma-ajan tekemiset on kuitenkin toteutettava eläinten ehdoilla.

–Eläintä ei kannata ottaa mukaan ihan joka paikkaan. Jos eläin stressaantuu selvästi matkustamisesta ja kyseessä on lyhyt lomapyrähdys tai ilmastoltaan kuuma lomakohde, on lemmikki parempi viedä eläinhoitolaan, hoitoon tuttavien luo tai pyytää tai palkata lemmikille hoitaja kotiin, Immonen ehdottaa.

Jätä kommentti

Uutiset

Kirjaudu

Anna palautetta

Olemme uudistaneet nettisivumme, ja haluaisimme kovasti tietää mielipiteesi. Voit antaa tähän myös muuta palautetta, voit olla mukana kehittämässä sivuja eteenpäin. Halutessasi voit jättää yhteystietosi, jos haluat yhteydenottomme asiaan. Lämmin kiitos! Voit myös vastata nimettömänä.