Paikallista murretta Teerijärven grillillä

Julkaistu:

Kategoria:

,

JÄRVISEUDUN naapurissa Kruunupyyn Teerijärvellä sijaitsee kylätaajaman alueella paikallinen grilli. Ulkoapäin grilli vaikuttaa olemukseltaan hyvin tavalliselta. Ruokien tilausvaiheessa siitä kuitenkin ilmenee varsin mielenkiintoisia piirteitä.

Grillitiskin takaa esittäytyy tomerasti vahvasti paikallisella murteella ruotsia puhuva Daniela Hästbacka. Hästbacka työskentelee Teerijärven grillillä ja kertoo Teerijärvellä sijaitsevasta grillistä ainutlaatuisen tekevän siellä käytetyn nimistön.

–Tuotteemme ovat nimetty käyttäen paikallista ruotsin murretta, Hästbacka kommentoi.

KIMPPALÅÅDO, lövbiffsfaati ja Best-i-Väädä. Teerijärven grilli ei nimiensä puolesta päästä paikkakunnan ulkopuolista asiakaskuntaansa helpolla. Teerijärven murre saa monella kielenkannat vääntymään useisiin erilaisiin ääriasentoihin ja pohtimaan kielioppien käänteitä peruskoulun ruotsin tunneilta.

Suomenruotsi on säilyttänyt nimenomaisesti Pohjanmaalla murreluonnettaan vahvasti. Murteissa voi olla suurta vaihtelua pitäjien ja jopa kylien välillä. Se on osin paikkakuntien tietoinen valinta. Suomenkielinen voi kuvitella kaikkien suomenruotsalaisten ymmärtävän toisiaan, mutta näin ei välttämättä ole.

Ruotsin murteita puhutaan Suomessa Pohjanmaalla, Uudellamaalla, Varsinais-Suomessa sekä Ahvenanmaalla. Helsingissä sekä muissa Uudenmaan kunnissa murteet ovat tasoittuneet ja piirteet ovat antaneet tilaa yleiskielelle.

Mainos

HÄSTBACKA pitää paikallisen grillin rohkeasta valinnasta ja toteaa olevan hienoa, kun paikallista Teerijärven murretta uskalletaan käyttää ennakkoluulottomasti. Hän ei kuitenkaan tiedä sen tarkemmin taustatarinaa tuotteiden nimien takana.

Annoksia Teerijärven grillillä on monenlaisia. Isoimpien annosten jälkeen ei jääne epäselvyyttä ruokahalun tilanteesta. Hästbackan mukaan muutamat ruuat ovat eronneet toisista selkeästi myydympinä tuotteina.

–Ne ovat Tärjäfaati ja Best-i-Väädä, Hästbacka sanoo.

Oli sitten Teerijärven alueella käytettävän murteen taito minkälaisella tasolla tahansa, niin Hästbacka kutsuu joka tapauksessa kaikki kiinnostuneet haastamaan itsensä sekä kielitaitonsa. Paikkakunnan grillitarjontaa voi tulla maistamaan kauempaakin.

–Toivotamme kaikki tervetulleiksi Teerijärven grillille, Hästbacka päättää.

Teerijärvi on Pohjanmaalla sijainnut entinen kunta. Se liitettiin Kruunupyyhyn vuonna 1969. Paikkakunnan asukkaista lähes kaikki puhuvat äidinkielenään ruotsia.

Jätä kommentti

Uutiset

Kirjaudu

Anna palautetta

Olemme uudistaneet nettisivumme, ja haluaisimme kovasti tietää mielipiteesi. Voit antaa tähän myös muuta palautetta, voit olla mukana kehittämässä sivuja eteenpäin. Halutessasi voit jättää yhteystietosi, jos haluat yhteydenottomme asiaan. Lämmin kiitos! Voit myös vastata nimettömänä.