Lippu salkoon ja saunaan

Heikki ja Juha Mattila hyödynsivät vanhat hirret saunan kehikossa. Juttu julkaistiin Järviseudun Sanomissa 6.5.2021.

Sauna on iso voimavara suomalaisille ja sen merkitystä hyvinvoinnin edistäjänä ei voi väheksyä. Saunalla on merkittävä rooli myös koronapandemiasta selviämisessä, sillä se lisää kansanterveyttä ja auttaa jaksamaan vaikeinakin aikoina.

Korona-ajan vaikutukset saunomiseen ovat sekä positiiviset että negatiiviset. Saunominen ja suomalainen saunanrakennustaito kiinnostavat maailmanlaajuisesti enemmän kuin koskaan ja sauna- ja kiuasteollisuuden kysyntä ja kasvu ovat olleet suurta. Toisaalta korona on rajoittanut monen suomalaisen saunomista ja sulkenut kerrostalosaunoja ja yleisiä saunoja. Jokainen voikin omalta osaltaan tukea suomalaista saunakulttuuria saunomalla paikallisissa yleisissä saunoissa. Näin taataan, että yleisten saunojen toiminta jatkuu tulevaisuudessakin elinvoimaisena.

SUOMALAINEN saunominen valittiin Unescon aineettoman kulttuuriperinnön luetteloon vuonna 2020. Sen myötä syntynyt Saunarinki on valtakunnallinen saunatoimijoiden verkosto, jonka tehtävänä on saunaperinteen suojelu, edistäminen ja sen siirtäminen tuleville sukupolville.

Saunarinki pyrkii edistämään kaikille avointa ja yhdenvertaista saunomista, jossa huomioidaan myös saunomisen ympäristövaikutukset. Saunaringin tavoitteiden ja toiminnan keskiössä ovat kestävän kehityksen periaatteet. Tämä tarkoittaa saunomisen ekologisen, sosiaalisen, taloudellisen ja kulttuurisen kestävyyden huomioimista.

Saunarinki-verkostossa on tällä hetkellä mukana kolmisenkymmentä saunayhdistystä, lukuisia yksityishenkilöitä, sauna-alan yrityksiä sekä yleisten saunojen ylläpitäjiä. Saunaringin kaikille avoimessa Facebook-ryhmässä on noin 700 jäsentä. Verkoston vetovastuu vaihtuu parin vuoden välein ja vuoden 2021 loppuun siitä vastaa Suomen Saunaseura ry. Vuoden 2022 alusta vetovastuu siirtyy Jämsän Saunakylään. Kaikki saunomisesta kiinnostuneet ovat tervetulleita mukaan verkoston toimintaan.

Allekirjoita Lippu salkoon saunan kunniaksi -adressi täällä: https://www.adressit.com/lippu_salkoon_saunan_kunniaksi

Jätä kommentti

Uutiset

Kirjaudu

Anna palautetta

Olemme uudistaneet nettisivumme, ja haluaisimme kovasti tietää mielipiteesi. Voit antaa tähän myös muuta palautetta, voit olla mukana kehittämässä sivuja eteenpäin. Halutessasi voit jättää yhteystietosi, jos haluat yhteydenottomme asiaan. Lämmin kiitos! Voit myös vastata nimettömänä.