Nelimarkka-museon kesänäyttely keskiössä on teosten synty

Elina Förstin (Luoma-Aho) maalausprosessi on hidas, teos syntyy kerros kerrokselta viikkojen, jopa kuukausien aikana. Teoksen syntyvaiheita avataan valokuvin, joista pintojen muovautuminen hahmottuu. Riihi, 2020–2021, öljyväri kankaalle.
Tänään lauantaina avattava Nelimarkka-museon kesänäyttely on monella tapaa poikkeuksellinen. Sillä ei ole avajaisia, mutta päättäjäispäivää vietetään 15. elokuuta juhlallisuuksin. Sen lisäksi, että teokset ovat esillä museossa, niihin voi tutustua myös verkkonäyttelyssä museon kotisivulla.

–Maksuton verkkonäyttely tarjoaa mahdollisuuden tutustua näyttelyn teoksiin etukäteen tai perehtyä niihin lisää vielä jälkikäteen. Se palvelee myös kauempana asuvia ja ihmisiä, jotka eivät muuten pääse tai tule lähteneeksi museoon, kertoi museotoimenjohtaja Elina Alkio.

–Digitaaliset palvelut nousevat tuttujen käytäntöjen rinnalle myös museoissa: sekä näyttelysisältöä että opastuksia voidaan tarjota digitaalisesti. Korona-aika on nopeuttanut tätä ilmiötä huomattavasti.

TAITEILIJA Eero Nelimarkan vuonna 1945 perustaman Pohjalaisen taiteilijaliiton näyttelyillä Nelimarkka-museossa on pitkä perinne. Näyttelyjä on vuosien mittaan järjestetty eri teemoilla ja kokoonpanoilla. Tänä kesänä esillä oleva näyttely sukeltaa ensimmäistä kertaa myös kulisseihin ja keskittyy valmiiden teosten lisäksi taiteilijan työn siihen puoleen, joka ei aina näy katsojalle. Näyttelyn nimi onkin osuvasti Prosessi.

Taiteilijaliiton jäsenten teoksista kuraattori Sanna Sarva valikoi näyttelyyn 24 taiteilijan kädenjälkeä. He ovat uransa eri vaiheissa ja edustavat laajaa kirjoa erilaisia tekniikoita. Teosten syntyä esitellään niiden rinnalla esimerkiksi musiikin, kirjallisuuden tai valokuvien välityksellä.

–Prosessi riippuu materiaaleista, työvälineistä, siitä, onko taiteilija maalari vai kuvanveistäjä, onko tekeminen temaattista, onko jokin alkuimpulssi vai paljastuuko teoksen perimmäinen luonne vasta tekemisen kautta, Sarva kuvaili.

–Teemoiksi nousivat sekä ympäristö että huolenpito. Niitä on käsitelty useissa teoksissa.

Näyttelyn taiteilijat ovat Marita Erkkola-Järvinen, Mira Roivainen, Eliisa Määttälä, OweÅsvik, Tuija Arina-Sundelin, Björn Aho, Mattias Löfqvist, Aamu Tikkanen, Elina Försti, Maria Forsblom, Tiina Laasonen, Mia Damberg, Lars Höglund, Paula Blåfield, Seppo J. Tanninen, Sture Sunabacka, Timo Konttinen, Minna Tuohisto-Kokko, Kaarina Heikinheimo, Janika Herlevi, Leif Strengell, Sven Svanbäck, Marja-Riitta Vuorela ja Katri Yli-Erkkilä.

TIISTAINA museolla avautui Pop Up -kesäkahvila Jemma. Se toimii museon takaterassilla kesäkuukausien ajan museon ja Alajärven nuorisotoimen yhteistyönä. Kahvila palvelee museon asiakkaita, ja tarjoaa viihtyisän pysähtymispaikan myös paikallisille ohikulkijoille kauniin järvimaiseman ja kahvikupposen äärellä työllistäen neljä alajärveläistä nuorta, jotka ovat olleet mukana kahvilan valmisteluissa alusta lähtien.

Kahvilan erikoisuuksia ovat Frappe-jääkahvit sekä herkulliset smoothiet. Saatavilla on myös paikallisen konditoria Kultahehkun uudistamia Nelimarkka-leivoksia ja pienen teerijärveläisen limonaditehtaan valmistamia marjalimuja. Kesäkahvila on avoinna tiistaista perjantaihin kello 11–17.

Jaa tämä juttu:

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Telegram
Sähköposti

Aihealueeseen liittyviä juttuja

Uutiset

Kirjaudu

Anna palautetta

Olemme uudistaneet nettisivumme, ja haluaisimme kovasti tietää mielipiteesi. Voit antaa tähän myös muuta palautetta, voit olla mukana kehittämässä sivuja eteenpäin. Halutessasi voit jättää yhteystietosi, jos haluat yhteydenottomme asiaan. Lämmin kiitos! Voit myös vastata nimettömänä.