Verkosto on rikkaus, mutta myös menestyksen edellytys

Kraatterijärven ympäristössä uskotaan matkailun nousuun. Ari Koivuniemi kertoi Master plan käytännön toimiin -hankkeessa tehdystä työstä.

–Käsillä on vuosisadan mahdollisuus, luonnehti Ari Koivuniemi kertoessaan Master plan käytännön toimiin -hankkeessa tehdystä työstä. –Alueen tilanne tiedostetaan. On tehty paljon hyviä hankkeita, myös infraan. Kehittämisessä ovat mukana kaikki keskeiset tahot. Innovatiivisuutta löytyy. Geopark ja uusi kunnanjohtajasukupolvi ovat tehneet hyvää tässä asiassa. On master plan ja EP:n matkailustrategia. Kotimaan matkailu elpyy.

Hän kertoi Kraatterijärven alueen matkailun johtamistyhjiön ratkaistun strategisella johtoryhmällä. Sen puheenjohtajana toimii Sam Leijonanmieli ja kokoonpanoon kuuluvat Vesa Koivunen, Sanna Syrjälä, Sami Alasara, Kristian Hyyppä, Susanna Keskinen, Elina Järvinen, Tuula Lahti, Maria Ahvenniemi ja Heikki Valijoki. Ryhmä toimii valmistelevana ja konsultoivana toimielimenä, jonka alla toimivat alueellinen matkailufoorumi, teemapohjaiset kehittämisryhmät sekä matkailutoimijat.

Hankkeessa otettiin mallia Ruka-Kuusamon matkailun kehityksestä.

–Verkostonäkökulma nousi hankkeessa voimakkaasti esille. Kraatterijärven toimijat on verkosto. Pienille toimijoille verkosto tarjoaa valtavasti mahdollisuuksia. Verkostoihin ovat yleensä tyytymättömimpiä ne, jotka eivät niihin kuulu.

Myös kokouksen puheenjohtajana toiminut Jani Takamaa Jpyp:stä nosti useaan otteeseen esille verkostoitumisen ja yhteistyön näkökulmaa matkailun ja koko alueen kehittämisessä. –Jos yhteistä ei saada aikaan, kaikki toimijat hakkaavat päitään seiniin omilla tahoillaan.

KRAATTERIJÄRVEN Geopark Unescon statukselle -hankkeen ajankohtaiskatsauksen esitti hankevetäjä Heikki Mäkipää. Hän kertoi tulevan Geoparkin hallintomallin olevan valmiina. Järvi-Pohjanmaan Yrityspalvelu Oy toimii hallinnoivana yhteistyöelimenä. 11. kesäkuuta allekirjoitetaan alustava hakemus Unescolle, jota varten kaikki on valmiina kuntarahoitusta lukuun ottamatta. Kokouksen aikana saatiin tieto, että Evijärven kunnanhallitus oli hyväksynyt oman osuutensa Geoparkin hallintokuluista. Muissa kunnissa Lappajärveltä Ähtäriin asia tulee päätettäväksi lähiaikoina. –Mikäli myönteisiä päätöksiä ei kaikissa kunnissa saada, seuraava mahdollisuus sopimuksen allekirjoittamiseen on vuoden kuluttua.

Takamaa muistutti, että hankkeelle täytyy saada toistaiseksi voimassa oleva rahoitus. Geoparkin pyörittämisen on arvioitu maksavan 130 000–140 000 euroa vuodessa ja kuuden mukana olevan kunnan maksuosuudet vaihtelevat 7 500–50 000 euron välillä perustuen niiden geologisiin kohteisiin ja aktiivisuuteen Geoparkissa.  

–Hankkeiden varaan sitä ei voida rakentaa, eikä Jpyp voi sitoutua toimintaan, jos rahoitusta ei ole. Geopark-asioita hoitavan toiminnanjohtajan on määrä aloittaa vuoden alussa ja laittaa hommaa käyntiin yritysten kanssa. Jos kunnanisät ovat myötämielisiä, nähdään alueen matkailussa kahden vuoden aikana aikamoinen hyppy eteenpäin. Vaikka statusta ei saataisikaan, hyvä alustyö ja brändäys on tehty, mitä voidaan jatkossa hyödyntää.

Järviseudun Sanomien myyntipäällikkö Ari Ahvenlampi esitteli lehden kotisivulta löytyvää kesäasukassivustoa, josta löytyvät kootusti Vimpelin, Lappajärven ja Evijärven keskeiset palvelut sekä alueen toimijat.

YHDISTYKSEN tarkoituksena on edistää Alajärven kaupungin, Lappajärven ja Vimpelin kuntien sekä niiden ympäristökuntien sekä niissä toimivien yritysten ja yhteisöjen toimintaedellytyksiä erityisesti matkailun alalla sekä eri toimijoiden yhteistoimintaa. Vuoden lopussa jäseniä oli 45 sekä kaksi kannatusjäsentä. Yhdistys pyrkii edelleen kasvattamaan jäsenmääräänsä.

Kraatterijärven toimijoiden keskuudessa yhteistä tutustumismatkaa Geoparkin pääkohteisiin on pohdittu jo jonkin aikaa. Nyt siitä päätettiin tehdä totta. –Tavataan Geopark-bussissa, päätti Takamaa kokouksen.

Jätä kommentti

Uutiset

Kirjaudu

Anna palautetta

Olemme uudistaneet nettisivumme, ja haluaisimme kovasti tietää mielipiteesi. Voit antaa tähän myös muuta palautetta, voit olla mukana kehittämässä sivuja eteenpäin. Halutessasi voit jättää yhteystietosi, jos haluat yhteydenottomme asiaan. Lämmin kiitos! Voit myös vastata nimettömänä.