Järvi-Pohjanmaan pandemiajohtoryhmä varoittaa Keski-Pohjanmaalla leviävästä Intian variantista

Julkaistu:

Aihe:

Tilanne on pysynyt Järvi-Pohjanmaan alueella rauhallisena jo pitkään. Tilanne voi kuitenkin heiketä nopeasti, ja huolestuneena seuraamme naapurimaakunnan Keski-Pohjanmaan alueen koronatilannetta. Vappubrunssilta alkunsa saatu tartuntaketju on osoittautunut ns. Intian variantiksi, ja sen on huomattu tarttuvan hyvin helposti, toteaa pandemiajohtoryhmä tiedotteessaan.

-Koronaepidemia ei ole vielä ohi, ja julkisissa sisätiloissa on edelleen tärkeä käyttää suu-nenäsuojustaja noudattaa turvavälejä. Kodin ulkopuolisia lähikontakteja kannattaa edelleen rajoittaa.

Koronavirustartuntaan sopivien oireiden kanssa ei saa mennä työpaikalle, kouluihin tai päivähoitoon. Tällöin on hakeuduttava koronatestaukseen Järvi-Pohjanmaan flunssapoliklinikalle, ajanvaraus numerosta 06-2412 7700.

Tällä hetkellä Järvi-Pohjanmaan alueella rokotetaan kaikkia 55-vuotiaita ja sitä vanhempia(-66-syntyneitä ja sitä aiemmin syntyneitä) henkilöitä. Lisäksi 16-60-vuotiaiden riskiryhmiin 1. ja 2. kuuluvien rokotukset jatkuvat alueellamme. Koronarokotukseen voi varata ajan www.hyvis.fitai koronarokotuksien ajanvarausnumerosta 06 2412 7800.

Länsi-ja Sisä-Suomen aluehallintovirasto kieltää Etelä-Pohjanmaan sairaanhoitopiirien kuntien alueilla kaikki sisä- ja ulkotiloissa järjestettävät yleisötilaisuudet ja yleiset kokoukset, joihin osallistuu yli 50 (viisikymmentä) henkilöä. Näiden kuntien alueilla voidaan kuitenkin sisätiloissa ja alueellisesti rajatuissa ulkotiloissa järjestää yleisötilaisuuksia ja yleisiä kokouksia, joihin osallistuu yli 50 henkilöä edellyttäen, että turvallisuus niissä voidaan varmistaa noudattaen opetus-ja kulttuuriministeriön ja Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen 21.9.2020 antamaa ohjetta, joka täydentää suoraan tartuntatautilaista tulevia velvoitteita.

Alueellisen yhteystyöryhmä Nyrkin 12.5. antamien suosituksien ja alueellisen epidemiatilanteen perusteella Järvi-Pohjanmaan pandemiajohtoryhmä antaa seuraavat suositukset, jotka ovat voimassa 18.5.2021-6.6.2021:

-julkisissa sisätiloissa ja kaikissa yleisötilaisuuksissa suositellaan noudatettavan AVI:n määräyksen mukaisesti 50 hengen rajaa. Mikäli yleisö voidaan jakaa turvallisesti esimerkiksi katsomoissa korkeintaan 50 hengen lohkoihin (joilla kaikilla oma sisäänkäynti, WC- ja kioski-tilat), osallistujia voi olla enemmän kuin 50 henkilöä. Suositukset eivät koske kuntien toimielinten kokouksia

-yli 30 hengen yksityistilaisuuksia ei suositella järjestettäväksi ja pienemmissäkin sisätiloissa järjestettävissä tilaisuuksissa noudatetaan turvavälejä ja käytetään maskeja. Yksityistilaisuuksissa on kiinnitettävä erityistä huomiota tilan kokoon, jotta turvavälit voidaan pitää. Mikäli tilaisuuteen osallistuu henkilöitä eri koronatilanteen maakunnista, on syytä pitää yksityistilaisuuden henkilömäärä pienempänä

-uimahalliin käyttö vapautetaan 18.5.2021 alkaen (ei asiakasmäärärajoitteita/ajanvarausta). Kuntosalin puolelle max 10 asiakasta kerrallaan. Saunatiloja voidaan käyttää, max 5 henkilöä kerralla.Järvi-Pohjanmaan alueen yleiset saunat suositellaan suljettavaksi. Saunatiloja voi käyttää esimerkiksi varaamalla sauna pienen ryhmän (max 5 henkilöä) käyttöön.

Edellä mainittujen suosituksien perusteella Järvi-Pohjanmaan pandemiajohtoryhmä yhtyy Nyrkin näkemyksiin ylioppilas-ja valmistujaisjuhlien järjestämisestä: ”Ylioppilas- ja valmistujaisjuhlien osalta Nyrkki totesi, että opetuksen järjestäjät voivat järjestää juhlat oman harkintansa ja opetusministeriön sekä aluehallintoviraston ohjeiden mukaisesti. Yleisö sijoitetaan omille istumapaikoilleen, vähintään kahden metrin turvavälit, maskien käyttö ja muu terveysturvallisuus huomioiden. Yli 50 henkilön tilaisuuksissa yleisön jakaminen erillisiin katsomolohkoihin vähentää koronavirustartunnan riskiä.”

Oppilaitosten rehtorit ohjeistavat itse tarkemmin ylioppilas- ja valmistujaisjuhlien käytännön järjestelyistä. Poiketen Nyrkin suosituksesta, kotona tai muussa tilassa järjestettävässä ylioppilas- tai valmistujaisjuhlassa voi olla paikalla samanaikaisesti enintään 30 henkilöä.Jos juhliin osallistuu henkilöitä eri koronatilanteen maakunnista, on suositeltava noudattaa Nyrkin suosittelemaa 20 henkilön rajaa. Peruspalvelujohtaja, tartuntatautilääkäri ja sivistystoimen edustajat laativat vielä erillisen ohjeen ylioppilas- ja valmistujaisjuhlien turvallisesta järjestämisestä tämän viikon aikana.

Järvi-Pohjanmaan pandemiajohtoryhmä kokoontuu seuraavan kerran 31.5.2021.

Jätä kommentti

Uutiset

Kirjaudu

Anna palautetta

Olemme uudistaneet nettisivumme, ja haluaisimme kovasti tietää mielipiteesi. Voit antaa tähän myös muuta palautetta, voit olla mukana kehittämässä sivuja eteenpäin. Halutessasi voit jättää yhteystietosi, jos haluat yhteydenottomme asiaan. Lämmin kiitos! Voit myös vastata nimettömänä.