Kestävää vapun viettoa

Kotipihalla tai nuotiopaikalla ei tarvitse kertakäyttögrilliä. Sen jäähtyminen kestää useita tunteja, eikä sitä voi jättää luontoon aiheuttamaan palovaaraa tai roskaantumista.

Pienessä porukassa kun viettää vappua ei kertakäyttöastioiden käytölle ole perusteita. Paljon turhaa jätettä jää syntymättä, kun kertakäyttöastiat jättää pois.

Tiesitkö ettei alumiinifolio sovellu happamien tai suolaisten elintarvikkeiden säilyttämiseen? Tämä on hyvä muistaa vappuherkkuja valmistaessa. Käytä elintarvikkeiden säilyttämiseen siihen tarkoitettuja materiaaleja ja astioita, kuten esimerkiksi uudelleen käytettäviä pakasterasioita.

Muista tarkistaa kodin kaapit, jos edellisvuosien koristeita olisi vielä jäljellä. Aikaisemmin hankitut serpentiinit, ilmapallot ja muut koristeet kannattaa käyttää pois, ennen kuin ostaa uutta vappukrääsää tilalle. Rahapussi ja luonto kiittävät sinua.

Monimutkaisten valmistelujen sijaan kannattaa panostaa seuraan ja aikaan. Antamalla aikaa seurustelulle ja toisen huomioimiselle, on tilaisuus aina onnistunut. Evääksi riittää myös perinteikäs makkara ja perunasalaatti.

Vappuna ehdit nauttia yhteisestä ajasta läheisten kanssa, koska Ekoroskin toimispisteet sulkevat kello 16 vappuaattona perjantaina 30.4. Kaikki toimipisteemme ovat kiinni vappuna 1.toukokuuta. Sunnuntaina 2.5 Kokkolan ja Pietarsaaren hyötykäyttöasemat ovat auki normaalisti. Vastaanotto hyötykäyttöasemilla on kotitalouksille maksuton.

Lajittele vapun jätteet näin

    Alumiinifolio: metalliin

    Astiat: märät ja likaiset kertakäyttöastiat energiajätteeseen. Hajonnut posliiniastia viedään hyötykäyttöasemalle kiviainesastiaan.

    Grilli ja grillihiilet: vanha hiili- ja kaasugrilli sekä tyhjä kertakäyttögrilli metalliin, sähkögrilli sähkölaitteisiin. Kunnolla jäähdytyt grillihiilet hyötykäyttöasemalle.

    Folio- ja ilmapallot: tyhjänä tai puhjenneena energiajätteeseen

    Keksipaketti: kartonkinen keksipaketti kartonkipakkausten keräysastiaan

Mainos

    Kuohuviinilasi: käytetty kertakäyttölasi energiajätteeseen. Jos lasinen kuohuviinilasi menee rikki, niin sirpaleet viedään hyötykäyttöasemalle kaatopaikkajätteeseen.

    Metallitölkki: pantilliset tölkit kauppaan ja pantittomat metallin keräykseen.

    Munkkirasva: pakkaa rasva tiiviisti maitotölkkiin ja biojätteeseen.

    Nakki-, lihapulla- ja perunasalaattipaketit: kaikki puhtaat muoviset elintarvikepakkaukset muovinkeräysastiaan. Jos pakkaus on hyvin likainen esimerkiksi marinoidun lihan pakkaus, niin energiajätteeseen.

    Pullonkorkki: skumppa- ja viinipullonkorkit energiajätteeseen, korkin metallinen kiristäjä ja metalliset korkit metalliin.

    Serpentiini: energiajätteeseen

    Simapullo: pantilliset pullot kauppaan ja pantittomat lasin- ja muovipakkausten keräysastiaan.

    Sipsipussi: energiajätteeseen

    Skumppa- ja viinipullot: pantilliset pullot kauppaan ja pantittomat lasinkeräykseen.

    Suihkuserpentiini: laita suihkutettava serpentiini energiajätteeseen ja tyhjä ponnekaasupullo metalliin. Jos pullossa vielä on ponnekaasua, se viedään hyötykäyttöasemalle vaaralliseen jätteeseen.

    Take away-ruokapakkaus: puhtaat muovirasiat, styroxpakkaukset ja muovipussit muovinkeräysastiaan, likaiset laitetaan energiajätteeseen. Paperikassi kartonkipakkausten keräysastiaan.

    Vappukrääsä: sekalainen muovi- ja paperitavara energiajätteeseen.

Jätä kommentti

Uutiset

Kirjaudu

Anna palautetta

Olemme uudistaneet nettisivumme, ja haluaisimme kovasti tietää mielipiteesi. Voit antaa tähän myös muuta palautetta, voit olla mukana kehittämässä sivuja eteenpäin. Halutessasi voit jättää yhteystietosi, jos haluat yhteydenottomme asiaan. Lämmin kiitos! Voit myös vastata nimettömänä.