Apu löytyy läheltä

Sydäniskuri sijoitettiin kylätalo Sopulan eteiseen Vasikka-aholle. Kuvassa kyläyhdistyksen Heikki Vainionpää ja laitteen käyttöä opettanut ensihoitaja Jesse Keskinen.
Iskua Etelä-Pohjanmaalle -hankkeen toteuttamassa avoimessa haussa olleet, 1 400 euron arvoiset sydäniskurit saatiin tällä kertaa yhdeksään eteläpohjalaiskuntaan, mukaan lukien Evijärven Vasikka-ahon kylätalo Sopulaan, Lappajärven Karvalan nuorisoseuralle sekä Vimpelin Sääksjärven nuorisoseurantalolle.

KYLÄTALO SOPULASSA Evijärven Vasikka-aholla järjestettiin maanantai-iltana sydäniskurin käyttöönottotilaisuus. Siihen kuului noin tunnin verran elvytyksen teoriaa sekä laitteen käytön harjoittelua ensihoitajan opastuksessa.

Iskua Etelä-Pohjanmaalle -hankkeen toteuttamassa avoimessa haussa olleet, 1 400 euron arvoiset sydäniskurit saatiin tällä kertaa yhdeksään eteläpohjalaiskuntaan, mukaan lukien Lappajärven Karvalan nuorisoseuralle sekä Vimpelin Sääksjärven nuorisoseurantalolle.

Iskuri kiinnitettiin Sopulan tuulikaappiin. Koska sen täytyy olla käytettävissä vuorokauden ympäri, kylätalon ulkoseinään on asennettu vara-avainrasia, jonka lasin rikkomalla ulko-oven saa hätätilanteessa auki. Välioveen hankittiin kylien kehittämisrahalla lukko, eli tuulikaappia pidemmälle sisään taloon ei pääse.

ETELÄ-POHJANMAALLA todetaan vuosittain noin sata sairaalan ulkopuolella tapahtuvaa sydänpysähdystä.

Vain noin joka kymmenes selviytyy. Syynä on yleensä avunsaannin hitaus. Selviytyminen on minuuteista kiinni, ja maaseudulla etäisyydet ovat pitkiä. Etelä-Pohjanmaalla välimatkat ovat väkilukuun suhteutettuna koko maan pisimmät. Vasikka-ahoa lähin ambulanssi on 30 kilometrin päässä Lappajärvellä.

Iskua Etelä-Pohjanmaalle -hankkeen pyrkimyksenä on, että kyliin rakennettujen omien valmiustoimenpiteiden avulla apu kyläläiset voivat aloittaa elvytyksen jo ennen kuin pelastusviranomaiset ehtivät paikalle.

Evijärveläisille iskurin käyttöä opettamassa ollut Iskua Etelä-Pohjanmaalle -hankkeen työntekijä ja ensihoitaja Jesse Keskinen luetteli illan tavoitteet:

–Tämän jälkeen kaikilta löytyy puhelimesta 112 Suomi -sovellus; tiedostatte yleisimmät sydänpysähdyksen aiheuttajat; tunnistatte elottomuuden, osaatte aloittaa peruselvytyksen ja tiedätte, milloin elvytystä ei tarvitse aloittaa; osaatte käyttää iskuria; ja ennen kaikkea saatte tietoa ja rohkeutta toimia elvytystilanteessa eli uskallatte tarvittaessa ottaa laitteen seinältä ja aloittaa elvytyksen.

Kuulolla oli parikymmentä kyläläistä, eli sen verran kuin koronarajoitusten puitteissa oli lupa mukaan.

Kylällä on tarkoitus jatkaa tiedon ja taidon siirtämistä omana ohjaustoimintana niille, jotka jäivät tämän tilaisuuden ulkopuolelle.

Jaa tämä juttu:

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Telegram
Sähköposti

Aihealueeseen liittyviä juttuja

Uutiset

Kirjaudu

Anna palautetta

Olemme uudistaneet nettisivumme, ja haluaisimme kovasti tietää mielipiteesi. Voit antaa tähän myös muuta palautetta, voit olla mukana kehittämässä sivuja eteenpäin. Halutessasi voit jättää yhteystietosi, jos haluat yhteydenottomme asiaan. Lämmin kiitos! Voit myös vastata nimettömänä.