Viuhkan varteen

Arkistokuva vuodelta 2018, jolloin Jaakko Kultalahti oli ollut voittamassa ikämiesten pesäpallon suomenmestaruutta ensimmäistä kertaa.

Julkaistu:

Kategoria:

,

EVIJÄRVELÄINEN Jaakko Kultalahti aloitti viime syksynä Vähänkyrön Viestin Ykköspesis-joukkueen pelinjohtajana.

43-vuotias Kultalahti on aiemmin toiminut kakkospelinjohtajana sarjaporrasta alempana eli Suomensarjassa useassa joukkueessa. Ykköspelinjohtajana eli viuhkan varressa, joukkueen taktiikasta vastaavana henkilönä hän on nyt ensimmäistä kertaa, ellei junnupelejä lasketa.

–Tämä on vähän eri maailma. Kaikki on ollut uutta ja mielenkiintoista, hän sanoo.

Vähänkyrön Viesti oli hänelle entuudestaan tuttu: se oli yksi joukkueista, joissa hän oli ollut aiemmin apulaispelinjohtajana, ja hän oli myös pelannut sen riveissä omalla aktiiviurallaan.

Hän siis tuntee seuran toimijoita. Uuden työnsä hän sai sattumalta, sen jälkeen kun hän eräänä päivänä kuuli, että vähäkyröläiset kaipaisivat uutta pelinjohtajaa.

–Sanoin, että kiinnostaa. Sen jälkeen asiasta alettiin keskustella enemmän, ja sain työpuolen asiat sellaiseen järjestykseen, että pystyn panostamaan tähän.

Nyt hän aikoo keskittyä kokonaan pelinjohtoon.

Talven ajan hän on kulkenut Vähässäkyrössä vain viikonloppuisin, mutta viime viikolla siellä päästiin jo aloittamaan ulkoharjoitukset. Niiden myötä hän aikoo olla fyysisesti paikan päällä kolmesta viiteen päivään viikossa.

KULTALAHDEN oli tarkoitus aloittaa Vähässäkyrössä jo viime pelikaudella, mutta komennus siirtyi pandemian takia. Ykköspesiksen joukkueet saivat itse päättää, pelaavatko he ollenkaan, ja Vähänkyrön Viesti päätti jättää viime kauden väliin.

Reilun kuukauden päästä alkava pesäpallokausi 2021 on tarkoitus pelata jo normaalisti. Runkosarjaa on 22 ottelua, ja tavoitteena on, että ne pystytään pelaamaan.

–Vaikka hyvin on harjoiteltu, ainut asia mikä vähän varjostaa on tietenkin se, että Superpesis-kauden aloitus siirtyi kolmella viikolla eteenpäin. Uhkakuvana on, että Ykköspesiskin saattaa siirtyä. Virallista tietoa ei vielä ole, mutta luultavasti se siirtyy kahdella viikolla. Toisaalta se tarkoittaa, että meillä on pari viikkoa lisää harjoitteluaikaa.

TULEVAA kautta ruvettiin suunnittelemaan ja joukkuetta rakentamaan kesän aikana.

–Meillä oli kasassa runko, joka oli lupautunut jatkamaan, ja sen jälkeen alettiin miettimään, millaiset pelaajat joukkueeseen sopisivat.

Harjoitusrinki saatiin kasaan syyskuun loppuun mennessä. Siihen kuuluu 16 peluria. Joukkueella on myös farmisopimus Vimpelin Vedon Superpesis-joukkueen kanssa, eli käytettävissä on myös Vedon pelaajia.

–Mielenkiintoinen sekoitus nuorta ja vähän vanhempaa porukkaa.

PAIKAT olivat kiinni Vaasan seudulla lokakuun ajan, joten yhteisharjoitukset päästiin aloittamaan marraskuun puolivälissä.

Sen jälkeen joukkue on myös pelannut kolme hallipeliä, joissa kaikille annettiin peliaikaa. Tarkoitus on ehtiä pelaamaan kevään aikana vielä neljä tai viisi harjoituspeliä lisää.

–Talvi on harjoiteltu kovaa, ja koko ajan on päästy harjoittelemaan normaalisti — muutama omatoimiviikko on ollut, mutta harjoituskausi on mennyt hyvin, Kultalahti sanoo. –Joitain pieniä loukkaantumisia on tullut matkan varrella, mutta kuukauden päästä kaikki toipilaatkin ovat täydessä treenikunnossa. Odotellaankin innolla, että pelit saadaan käyntiin.

Ellei kauden aloitusta siirretä, vähäkyröläiset pelaavat avausottelunsa helatorstaina eli 13. toukokuuta Alavusta vastaan.

–Toivottavasti yleisö jalkautuu pesäpallokentille, kun kaudet alkavat — totta kai vastuullisesti ja kunnioittaen tätä vallitsevaa tilannetta. Seuroille on tärkeää, että väkeä tulee katsomoihin — sen verran kuin sallitaan — ja että pesäpalloa seurataan, hän sanoo. –Se on mahtava laji, jota kannattaa seurata aktiivisesti. Ja toivottavasti järviseutulaiset seuraavat myös Vähänkyrön Viestin edesottamuksia tulevalla kaudella.

KULTALAHTI on myös ollut kantavia voimia Evijärven Urheilijoiden ikämiesjoukkueessa, joka on voittanut kontioiden eli yli 35-vuotiaiden miesten pesäpallon suomenmestaruuden kolmena viime vuonna. Vuonna 2018 heistä tuli seuran ensimmäinen aikuisten palloilujoukkue, joka on voittanut SM-kultaa.

Kontioiden turnaus on perinteisesti järjestetty elokuussa. Kultalahti sanoo, että tavoitteena ainakin on, että sinne osallistutaan tänäkin vuonna Evijärven nimellä.

–Kyllä meillä periaatteessa sama porukka on kasassa, ja muutama uusikin kaveri on tulossa, hän sanoo. –Oma pelaamiseni siellä on vielä auki, kun se riippuu aikatauluista, mutta olen kyllä pitänyt talven fyysistä kuntoa yllä.

Jätä kommentti

Uutiset

Kirjaudu

Anna palautetta

Olemme uudistaneet nettisivumme, ja haluaisimme kovasti tietää mielipiteesi. Voit antaa tähän myös muuta palautetta, voit olla mukana kehittämässä sivuja eteenpäin. Halutessasi voit jättää yhteystietosi, jos haluat yhteydenottomme asiaan. Lämmin kiitos! Voit myös vastata nimettömänä.