Lukijan mielipideartikkeli:

Hyvinvointikeskushanke on saatava eteenpäin

Kuva: Henri Ruuska
Kuva: Henri Ruuska
KAUHAVAN kaupungin lakisääteinen velvollisuus on huolehtia asukkaidensa sosiaali- ja terveyspalveluista, kaupungilla on myös rahoitusvastuu palveluista. Käytännössä palvelut järjestetään siten, että Kauhava on toinen Kuntayhtymä Kaksineuvoisen jäsenkunnista sekä Etelä-Pohjanmaan sairaanhoitopiirin jäsen.

Kauhavan hyvinvointikeskus toimii Kaksineuvoisen pääterveysasemana, jossa tarjotaan alueen yhteiset palvelut mm. lääkärin vastaanottotoiminta ja kanta-Kauhavan lähiterveyspalvelut. Kauhavan hyvinvointikeskuksen tilat ovat käyttöikänsä päässä, ja tilassa on sisäilmaongelmia. Aluehallintovirasto on asettanut uhan tilojen sulkemisesta kokonaan, mutta myöntynyt lisäaikaan, koska uudisrakennushanke on edennyt.

Sote-uudistuksen vuoksi kuntien ja kuntayhtymien investointien rajoittamista säädetään lailla. Kauhava haki ja sai lokakuussa 2019 (VN/8276/2019) hyvinvointikeskuksen rakentamiseen poikkeusluvan. Hankkeen kustannusarvio on 18,1 miljoonaa euroa. Poikkeuslupaa myönnettäessä on huomioitu alueen väestönkehitys, palvelun tarpeen kasvu ja mahdollisuus toimintojen kehittämiseen. Hyvinvointikeskuksen rakentamiseen on perustettu oma yhtiö Hyvinvointikeskus Oy.

Hankkeen alkuun saattamiseksi Kauhavan kaupunginhallitus on myöntänyt Hyvinvointikeskus Oy:lle kolmen miljoonan euron kassalainan, jossa korko on 1,5 prosenttia.

Hyvinvointikeskus Oy on neuvotellut rakentamiseen yhdeksän miljoonan euron lainan Pohjoismaiden investointipankilta, lainan korko on 0,217 prosenttia. Kauhavan kaupunginvaltuusto teki marraskuussa 2020 päätöksen tämän lainan takaamisesta. Hyvinvointikeskuksella on esivuokrasopimukset Kuntayhtymä Kaksineuvoisen ja Etelä-Pohjanmaan sairaanhoitopiirin kanssa. Sopimukset kattavat tilat kokonaisuudessaan. Loppuosa lainatarpeesta neuvotellaan myöhemmin rakennushankkeen edetessä.

Nyt neuvoteltua lainaa ei kutenkaan voida nostaa, koska siitä on valitettu. Jos neuvoteltu lainatarjous raukeaa, joudutaan hanke rahoittamaan neuvottelemalla uusi laina, jossa korkoprosentti tulee olemaan korkeampi, ja se nostaa kustannuksia. Hyvinvointikeskuksen rakentamisesta on tehty useita valituksia, jotka ovat viivästyttäneet rakentamista ja myös niistä on aiheutunut lisäkustannuksia. Hallinto-oikeus on jo käsitellyt osan valituksista ja ne on hylätty, osa valituksista odottaa käsittelyään.

Kauhavan Keskustan valtuustoryhmä

Lue lisää

Aihealueeseen liittyviä juttuja

Pesäpallokauden kynnyksellä Matti Lehto kysyy mielipidekirjoituksessaan, mikä on VImpelin Vedon linja pelikuulutusten osalta. Kuva: Lasse Pippola.

Mielipide 2

KIRJOITIN viime vuonna mielipiteeni pesäpallo-ottelujen kuuluttamisesta. Se julkaistiin elokuussa 2023 Ilkka-Pohjalaisessa ja Järviseudun Sanomissa. Olin

Pohjanmaan Kristillisdemokraattien naisjärjestö vetoaa lapsen oikeuteen viettää aikaa vanhempiensa kanssa.

Kallisarvoinen lapsi

Lasten hätä ja nuorten ahdistus täytyy ottaa nyt todesta. Meillä on faktatietoa siitä, miten terveyden

Pesäpallokauden kynnyksellä Matti Lehto kysyy mielipidekirjoituksessaan, mikä on VImpelin Vedon linja pelikuulutusten osalta. Kuva: Lasse Pippola.

Mielipide 2

KIRJOITIN viime vuonna mielipiteeni pesäpallo-ottelujen kuuluttamisesta. Se julkaistiin elokuussa 2023 Ilkka-Pohjalaisessa ja Järviseudun Sanomissa. Olin

Pohjanmaan Kristillisdemokraattien naisjärjestö vetoaa lapsen oikeuteen viettää aikaa vanhempiensa kanssa.

Kallisarvoinen lapsi

Lasten hätä ja nuorten ahdistus täytyy ottaa nyt todesta. Meillä on faktatietoa siitä, miten terveyden

Jaa tämä juttu:

Facebook
X (Twitter)
LinkedIn
WhatsApp
Telegram
Sähköposti

Anna palautetta

Olemme uudistaneet nettisivumme, ja haluaisimme kovasti tietää mielipiteesi. Voit antaa tähän myös muuta palautetta, voit olla mukana kehittämässä sivuja eteenpäin. Halutessasi voit jättää yhteystietosi, jos haluat yhteydenottomme asiaan. Lämmin kiitos! Voit myös vastata nimettömänä.