Lukio ja yläkoulu jatkavat lähiopetuksessa Järvi-Pohjanmaalla

Julkaistu:

Aihe:

Lähiopetuksen jatkamisen turvaamiseksi kouluissa otetaan käyttöön kaikki mahdolliset tartuntoja ehkäisevät toimenpiteet ja yläkouluille otetaan käyttöön vahva kasvomaskin käyttösuositus. Maskeja jaetaan oppilaille tarpeen mukaan. Koulut tiedottavat käytännöistä tarkemmin. Opiskelijoita ja vanhempia kehotetaan edelleen seuraamaan Wilman kautta annettavia tiedotteita. Abiturienttien suositellaan pysyttelevän omaehtoisessa karanteenissa ylioppilaskirjoituksiin saakka.

Koronatilanne Järvi-Pohjanmaan alueella on edelleen rauhallinen, tiedotti pandemiajohtoryhmä keskiviikkona. Edellisen, 25.2.2021 annetun tiedotteen jälkeen Järvi-Pohjanmaan  asukkailla ei ole todettu uusia koronavirustartuntoja. Järvi-Pohjanmaan yhteistoiminta-alueella on todettu koko epidemian aikana 136 koronatartuntaa.

Talvilomien aikaan ihmiset ovat liikkuneet runsaasti maakuntien välillä. Työpaikalle, kouluihin tai päivähoitoon ei saa mennä, jos on pieniäkään koronavirustartuntaan sopivia oireita. Tällöin on hakeuduttava koronatestaukseen Järvi-Pohjanmaan flunssapoliklinikalle, ajanvaraus numerosta 06-2412 7700.

10 hengen kokoontumisrajoitus voimaan

Länsi-ja Sisä-Suomen aluehallintovirasto on kieltänyt tartuntatautilain 58 §:n 1 momentin nojalla toimialueellaan kaikki sisä- ja ulkotiloissa järjestettävät yleisötilaisuudet ja yleiset kokoukset 31.3.2021 asti. Sisätiloissa ja alueellisesti rajatuissa ulkotiloissa voidaan kuitenkin järjestää yleisötilaisuuksia ja yleisiä kokouksia, joihin osallistuu enintään 10 (kymmenen) henkilöä edellyttäen, että turvallisuus niissä voidaan varmistaa noudattaen Opetus- ja kulttuuriministeriön ja Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen 21.9.2020 antamaa ohjetta. Alueellinen yhteistyöryhmä Nyrkki antoi suosituksen Etelä-Pohjanmaan alueelle 1.3.2021. Heidän antamiensa suositusten ja Järvi-Pohjanmaan alueen epidemiatilanteen perusteella pandemiajohtoryhmä on päätynyt antaa alueen asukkaille seuraavat suositukset:

-julkisissa sisätiloissa ja kaikissa yleisötilaisuuksissa suositellaan noudatettavan korkeintaan 10 hengen rajaa. Suositukset eivät koske kuntien toimielinten kokouksia

-yli 10 hengen yksityistilaisuuksia ei suositella järjestettäväksi ja pienemmissäkin tilaisuuksissa noudatetaan turvavälejä ja käytetään maskeja. Yksityistilaisuuksissa ja harrastustoiminnassa on kiinnitettävä erityistä huomiota tilan kokoon, jotta turvavälit voidaan pitää

-yli 10 hengen uskonnollisia tilaisuuksia ei suositella järjestettäväksi ja pienemmissäkin tilaisuuksissa noudatetaan turvavälejä ja käytetään maskeja. Tilaisuuksissa on kiinnitettävä erityistä huomiota tilan kokoon, jotta turvavälit voidaan pitää.

-lasten ja nuorten harrastustoiminta voi jatkua turvaetäisyydet ja hygieniakäytännöt huomioiden. Ottelut ja turnaustoiminta suositellaan järjestettäväksi ilman yleisöä. Maakunnallisia rajoja ylittävää kilpailu- tai ottelutoimintaa ei suositella.Turvaetäisyyksiä on pyrittävä noudattamaan ja ohjaajien/valmentajien hyvä käyttää maskeja. Lasten harrastustoiminnassa huomioidaan, että aikuiset eivät oleskele harrastus-, odotus- ja pukeutumistiloissa. Jos lapsi tarvitsee varusteiden pukemisessa apua, vanhemmalla tulee olla suu-nenäsuojus. Ryhmäkoko on hyvä pitää maksimissaan 10 henkilössä.

-kaikkien harrastajien tulee huomioida seuraava asia liikuntatilojen käytössä: eri ryhmät eivät saa oleskella samaan aikaan samoissa pukeutumistiloissa.

-aikuisten joukkueurheilu-, kontakti- ja kamppailulajit suositellaan tauotettavaksi. Alajärven kaupungin ja Lappajärven ja Vimpelin kuntien tiloissa em. toiminta on tauolla poislukien SM-ja 1. divisioonatason kilpaurheilu.

Muu aikuisten harrastustoiminta (esim. kuntosalit) kuntien ja kaupungin tiloissa voi jatkua, seuraavat asiat huomioiden:

-ryhmäkoko ei saa kasvaa yli 10 hengen

-mahdollisuuksien mukaan turvavälit otetaan huomioon, varsinkin vuorojen vaihtojen yhteydessä

-huolehditaan hyvästä käsihygieniasta (käsien pesu tai käsidesin käyttö ennen harjoituksia)

-ohjaajat/valmentajat käyttäisivät kasvomaskia

•työväen-ja kansalaisopistojen ja taiteen perusopetuksen toimintoihin annetaan seuraavat suositukset:

-etäopetus silloin kun mahdollista, lähiopetuksessa enintään 10 hengen ryhmiä, huomioidaan turvavälit ja kasvomaskin käyttö

-liikuntaopetuksessa otettava huomioon aikuisten harrastustoimintaan annetut suositukset

•nuorisotilat ovat kiinni viikon 10 ajan. Viikosta 11 lähtien nuorisotilat voivat olla auki porrastaen, max 10 henkilöä kerrallaan paikalla, suositellaan myös kasvomaskien käyttöä.

•Uimahallin toiminta jatkuu samalla tavalla, saunatilat ovat suljettuina. Järvi-Pohjanmaan alueen yleiset saunat suositellaan suljettavaksi. Saunatiloja voi käyttää esimerkiksi varaamalla sauna pienen ryhmän (max 5 henkilöä) käyttöön

Kaikissa kokoontumisissa ja harrastustilaisuuksissa pidetään listaa osallistujista mahdollisen tartunnanjäljityksen helpottamiseksi

•kasvomaskeja suositellaan käytettäväksi

-julkisessa liikenteessä ja takseissa sekä matkustajilla että kuljettajalla

-koronavirustestiin hakeutuvat henkilöt matkalla näytteenottoon ja ennen negatiivisen testituloksen saamista, mikäli joutuvat välttämättömän syyn vuoksi liikkumaan kodin ulkopuolella

-yläkouluissa ja toisen asteen oppilaitoksissa

-kaikilla julkisilla paikoilla ja yksityisillä työpaikoilla kaikissa kohtaamisissa ja työpaikalla liikuttaessa

-kirkkotilaisuudet ja muut uskonnollisten yhteisöjen tilaisuudet

-sisäliikuntatilat muulloin kuin liikuntasuorituksen ja peseytymisen aikaan

-museot, kirjastot, galleriat

-kaupat, ostoskeskukset, virastot ym. asioimistilat.

Erityisesti henkilökunnan suojautuminen on keskeistä

•vapaa-ajan matkustamista suositellaan vältettävän

Jätä kommentti

Anna palautetta

Olemme uudistaneet nettisivumme, ja haluaisimme kovasti tietää mielipiteesi. Voit antaa tähän myös muuta palautetta, voit olla mukana kehittämässä sivuja eteenpäin. Halutessasi voit jättää yhteystietosi, jos haluat yhteydenottomme asiaan. Lämmin kiitos! Voit myös vastata nimettömänä.