Hiihtosuunnistuksen parhaat ratkottiin Vatpakalla

Juuso Mäkelä edusti Järviseudun Rastia SM-kisassa. Hän oli yleisen sarjan pitkällä matkalla 11.

Julkaistu:

Aihe:

Keskimatkalla SM-kultaa voitti Hannu-Pekka Pukema, RaVa, ajalla 41.57. Antti Hemminki RasKusta hävisi vajaat viisi minuuttia ajalla 46.32, ja kolmas oli Lauri Leinonen, Pohjant, ajalla 50.55. Naisissa nopein oli Pernilla Tunis, Femman, 35.37, hopeaa otti Anna Kokkoniemi, EsAk, 38.58, ja pronssia Marja Rauhalammi, EE, 39.06. Pitkällä matkalla miesten yleisessä sarjassa kolmen kärki oli: Joona Huila, Hiisi, 1.24.11, Janne Häkkinen, S-JKL, 1.24.45, ja Samuli Schroderus, Pohjant, 1.27.08. Naisissa nopein oli RR:n Mervi Pesu, 1.11.53, toinen Sari Vääränen, KS, 1.12.13 ja kolmas Noora Räisänen, SalRe, 1.13.19.

Vimpelin ”miljoonasuoralla” kävi kuhina, kun kilpailijoita saapui ympäri Suomea. Matkaan lähdettiin kahden minuutin välein. Talkoolaisten joukossa oli veteliläinen Hannu Pöyhönen, joka ojensi kasvomaskit maaliin tulleille kilpailijoille. –Molempina päivinä niitä on mennyt noin 500, hän kertoi viimeisten kilpailijoiden tullessa maaliin sunnuntaina.

Sää suosi kisoja. –Ei talvella voi tämän parempia kelejä ollakaan, kun ei tuule oikeastaan yhtään ja aurinko paistaa.

Myös maastot ja reitit saivat kiitosta kilpailijoilta. –Suurin osa on kehunut mahtaviksi.

Aivan ongelmitta kaikki ei kuitenkaan käynyt.

–Nopea keli ja haastavat maastot, nousuja ja laskuja on, joten aivan ilman kaatumisia, välinerikkoja ja loukkaantumisia ei ole päästy, mutta järjestäjät ovat tehneet hyvää työtä, totesi tekninen asiantuntija Staffan Tunis Vöyriltä. Hän on kolminkertainen hiihtosuunnistuksen MM-voittaja ja kotimaassa kilpaillessaan edustaa IF Femmania.

–Välinerikkoja oli vähemmän kuin odotin, rinne tuonne luoteeseen päin on aika vauhdikas, ihmiset laskevat aika lujaa sinne, kilpailua järjestämässä ollut Timo Halla-aho kertoi. –Ihmiset olivat ylipäätään iloisia siitä, että kisat saatiin pidettyä.

Teknisten ongelmien vuoksi joitakin suorituksia jouduttiin hylkäämään.

–Teknisiä ongelmia on ollut leimausjärjestelmän vuoksi. Osalla on vähän liian vanhoja leimauslaitteita, mutta ei se kaikki ole tekniikkaa: monelta kilpailijalta puuttuu kilpailurutiini, kun kisoja on järjestetty vähän. Osa rasteista oli lähekkäin, eikä siellä oltu aina tarkkana, mikä lisäsi hylkäyksiä, Tunis analysoi.

–Pitäisi olla normaali emit-leimaus, se olisi kilpailijan turva, jos kortti ei anna leimaa koneelta: voisi katsoa liuskan, vaikka se onkin hitaampi, Halla-aho puntaroi. –Mutta tämän päivän henki on tämä.

Näin tuli toteen kortesjärveläisen ratavalvoja Voitto Erkinheimon kuvaus: –Radoilla tulee hyvin testatuksi kilpailijan taidot reitin valinnoissa, tarkkuus tiheällä uraverkostolla, vauhti ja voima rastiväleillä sekä rytminvaihteluiden hallinta. Molempina päivinä ratojen loppuosalla on vaativia laskuja, joissa varovaisuus on valttia.

–Lumen tulo on tehnyt järjestäjille runsaasti lisätyötä, toissaviikonloppuna urat olivat jo valmiina, mutta viime viikon lumentulo vaati paljon ajamista, Tunis huomautti.

ALAJÄRVELÄINEN hiihtäjä Juuso Mäkelä osallistui hiihtosuunnistuskisoihin lähes 10 vuoden tauon jälkeen. –Hiihtokisoja ei missään ole nyt hetkeen, ja talven tärkeimpiin kisoihin, Ristijärven SM-kisoihin, on vielä neljä viikkoa. Perinteisen tyylin 15 kilometrin matka siellä on kauden päätähtäin, jonka eteen on tehty töitä, ja SM-viestipaikasta kilpaillaan Pohti Skiteamin 16 hiihtäjän kesken, Mäki Joni ja Juuso Haarala mukaan lukien.

27-vuotias Mäkelä panostaa hiihtoon, ja on asunut kahdeksan vuoden ajan Vuokatissa. Hän harrasti suunnistusta 18–20- vuotiaaksi asti paitsi juosten, myös pyöräillen ja hiihtäen, edustaen Alajärven Ankkureita.

–Tässä kisassa tuli 25 kilometriä mittariin. Oli se aika raskas reissu, sauvat upposivat 50 sentin syvyyteen ja toinen sauva hajosi. Voimia ei voi käyttää työnnöissä samoin kuin maastohiihdossa. Isot mäet piti laskea varovaisesti ja riskejä ottamatta. Kuitenkin se oli aika lailla sitä mitä odotin, hän kuvaili. –Sijoitustavoitetta ei ollut. Halusin kovan harjoituksen.

Kisarutiini korona-aikana on ehtinyt tulla Mäkelälle tutuksi. Avopuoliso Katri Lylynperä hiihtää A-maajoukkueessa ja sijoittui kahdeksanneksi MM-sprintissä. –Koronakaranteenit ja -testit ovat meillä normiarkea.

KAIKKI tulokset löytyvät Järviseudun Rastin kotisivulta Kilpailut-kohdasta: Alun talvirastit.

Järviseudun Rastin seuraavat isommat kisat ovat Lakeuden Viesti Lakeaharjulla 23.5.2021 yhteistyössä Kauhavan Wisan kanssa. Tämä viesti on yksi Suomen Viestiliigan 2021 osakilpailu. Mukana ovat todennäköisesti kaikki Suomen huippusuunnistajat.

Jätä kommentti

Uutiset

Kirjaudu

Anna palautetta

Olemme uudistaneet nettisivumme, ja haluaisimme kovasti tietää mielipiteesi. Voit antaa tähän myös muuta palautetta, voit olla mukana kehittämässä sivuja eteenpäin. Halutessasi voit jättää yhteystietosi, jos haluat yhteydenottomme asiaan. Lämmin kiitos! Voit myös vastata nimettömänä.