90-vuotiaiden sisäsoudun maailmanmestaruus Lappajärvelle

Kuva: Aimo Järvelältä

Julkaistu:

Aihe:

LAPPAJÄRVEN Veikkojen Martti Mäkelä on tuore sisäsoudun maailmanmestari 90-vuotiaiden sarjassa.

Hän voitti viime tiistaina käydyssä 2 000 metrin kilpailussa paraguaylaisen Oscar Mongelosin lähes viidellä ja puolella minuutilla. Mäkelän voittoaika oli 09:33,8.

23.–27. helmikuuta pidettyihin MM-kisoihin osallistuttiin virtuaalisesti joko kotoa käsin tai esimerkiksi Evijärven kuntoilukeskuksella, jossa Mäkeläkin kävi soutamassa.

–Ei ollut mitään varsinaista sellaista hätää, jotteiko olisi pärjännyt, tiivistää maailmanmestari Mäkelä lyhytsanaisesti kilpailusuorituksensa onnistumisen.

Muutkin Järviseudun aikuisurheilijat niittivät menestystä. LaVen Esko Hyyppä oli viides 65-vuotiaissa, LaVen Matti Etelämäki yhdeksäs 70-vuotiaissa ja Evijärven Urheilijoiden Aimo Järvelä toinen 75-vuotiaiden sarjassa.

HOPEAMITALISTI Järvelän kilpailua varjosti loukkaantuminen.

–Karsinnat menivät hyvin itsenäisyyspäivän aattona, mutta kun oli neljä kovaa kisaa kolmen viikon sisällä, oikea jalka kipeytyi niin, että jouduin lepäämään paljon ja vähentämään harjoituksia.

Tästä syystä takia hänen aikansa oli lopulta 13–14 sekuntia huonompi kuin mihin hän olisi mielestään pystynyt. Hän jäi kultamitalista 12,6 sekuntia.

–Olisin pistänyt Uuden Seelannin miehelle [kilpailun voittaja Peter Robinson] kovasti hanttiin muuten, hän naurahtaa. –Ajattelin jo, pystynkö soutamaan koko kilpailua loppuun. Viimeisellä 500 metrillä jouduin pudottamaan vauhtia. Tosin hellitin vauhtia muutenkin, kun näin ettei Italian mies [kolmanneksi tullut Riccardo Locatelli] saa mua kiinni, eikä mahiksia voittoon ollut.

Hän harmitteli myös joutuneensa soutamaan itseään nuorempien sarjassa.

Mainos

–Mutta eräänlainen kokemus tämäkin, ja puolikuntoisenakin pystyi vähän taistelemaan, hän tuumaa.

KOLME MM-kisoissa mukana ollutta ikämiestä nostaa esiin sen, kuinka hankalaa virtuaaliseen kilpailuun osallistuminen oli heidän mielestään.

–Vaikka saikin soutaa kotona tai kuntosalilla, tekniikan säätäminen aiheutti kiirettä ja paineita moneksi päiväksi — varsinkin, kun ohjelmat muuttuivat useita kertoja, kotoaan kilpailuun osallistunut LaVen Esko Hyyppä moittii.

Martti Mäkelä puolestaan kertoo, että itse kilpaileminen onnistui kyllä oikein mainiosti virtuaalisestikin, mutta yhdeksänkympin korville ehtinyt mies joutui turvautumaan tyttärensä ja vävynsä apuun kisoihin ilmoittautumisessa, kun kielimuuri nousi vastaan.

–Soutuliitosta pitäisi kyllä saada enemmän apua tällaisiin isoihin kisoihin. He voisivat hoitaa ilmoittautumiset ja muut tällaiset asiat, hän sanoo.

Aimo Järvelä haluaa omasta puolestaan kiittää Evijärvellä mukana olleita avustajia, joita ilman virtuaalisesta soutamisesta ei olisi tullut mitään.

–Se oli aika monimutkainen systeemi, ja he tekivät suuren työn, että päästiin ylipäätään soutamaan. Jäisi meiltä vanhemmilta muuten tuommoiset kisat käymättä, Järvelä sanoo.

SAMA järviseutulaisten aikuisurheilijoiden ryhmä kilpaili myös Baltian mestaruudesta sisäsoudussa 23. tammikuuta.

Siellä 70-vuotiaiden miesten 1 000 metrillä Esko Hyyppä voitti ja Aimo Järvelä tuli toiseksi.

Aikuisurheilijoiden SM-hiihdoissa 27.2. Tampereellakin nähtiin vielä järviseutulaisväriä, kun Vimpelin Vedon Samuel Hyyppä sijoittui toiseksi.

Jätä kommentti

Uutiset

Kirjaudu

Anna palautetta

Olemme uudistaneet nettisivumme, ja haluaisimme kovasti tietää mielipiteesi. Voit antaa tähän myös muuta palautetta, voit olla mukana kehittämässä sivuja eteenpäin. Halutessasi voit jättää yhteystietosi, jos haluat yhteydenottomme asiaan. Lämmin kiitos! Voit myös vastata nimettömänä.