Koronarokotukset kysyvät nyt malttia

Rokotustilanne Kaksineuvoisessa 19.2. Kuva: kuntayhtymä

Julkaistu:

Aihe:

KORONAROKOTUKSET etenevät Kuntayhtymä Kaksineuvoisen alueella yhä pienin askelin.   

–Rokotteita saadaan edelleen vain varsin rajallisia määriä niin meille, maakuntaan kuin koko Suomeenkin, johtava ylilääkäri Heidi Ojala summaa.  

–Tämä on erittäin valitettavaa, sillä haluaisimme toki omasta puolestamme rokottaa väestöä niin paljon kuin mahdollista. Myös kuntalaisten kiinnostus rokotteita kohtaan on ollut suurta.  

Kuntayhtymä joutui siirtämään viikolle 8 sovittuja rokoteaikoja, sillä luvattuja rokotteita ei saadakaan käyttöön. Sen sijaan viikolle 9 kuntayhtymään on tulossa yhteensä noin 300 rokoteannosta. 

–Alueellamme asuu lähes 4 000 yli 70-vuotiasta. On selvää, että yksin tämän ikäryhmän rokotuksiin tulee tällä tahdilla menemään vielä viikkoja, Ojala havainnollistaa.  

KUNTALAISILTA peräänkuulutetaankin nyt malttia.   

–Takaisinsoittojärjestelmässä on tällä hetkellä 550 soittajaa odottamassa yhteydenottoa. Heille kaikille soitetaan kyllä takaisin, kun rokotteita on saatavilla ja näin ollen myös rokotusaikoja voidaan antaa, Ojala vakuuttaa.  

Tällä hetkellä rokotemäärät ovat kuitenkin niin pieniä, että jonon purkaminen on hidasta. Takaisinsoitto voi mennä useamman viikon päähän.  Jonoon ei tällä hetkellä oteta enempää uusia soittajia, vaan ajanvarausnumerot avataan uudelleen sitten, kun nykyinen jono on saatu purettua. 

Mainos

–On ymmärrettävää, että jokainen haluaisi oman rokotteensa mahdollisimman pian. Nyt olisi kuitenkin tärkeää jaksaa odottaa omaa vuoroaan ja ammattilaisen yhteydenottoa, Ojala vetoaa.  

Kuntayhtymä toivoo, että kuntalaiset pyrkisivät välttämään ylimääräisiä tiedusteluja, ja antaisivat työrauhan rokotuksia järjestävälle henkilöstölle.   

KÄYTÖSSÄ on kahta rokotevalmistetta. Yli 70-vuotiaille annetaan Pfizer-Biontechin rokotta, ja alle 70-vuotiaille AstraZenecan rokotetta.  

Yli 70-vuotiaiden kohdalla edetään THL:n ohjeistuksen mukaan ikäryhmittäin. Tällä hetkellä vuorossa ovat 1941 tai sitä aiemmin syntyneet. Seuraavaksi vuoroon tulevat 1951 sekä sitä aiemmin syntyneet.  

Alle 70-vuotiaiden osalta edetään riskiryhmittäin. Tällä hetkellä vuorossa ovat sellaiset henkilöt, joilla on koronavirusinfektiolle erittäin voimakkaasti altistavia taustasairauksia. 

Koronarokotteen ensimmäisen annoksen on kuntayhtymän alueella saanut tähän mennessä yhteensä 915 henkilöä.   

Koronarokotteen antamisen jälkeenkin tulee edelleen noudattaa hyvää hygieniaa ja voimassa olevia suosituksia.  

–Rokote kyllä suojaa rokotettua itseään koronavirustaudilta. Siitä huolimatta rokotettukin henkilö voi saada lievän koronatartunnan, kantaa virusta oireettomana ja levittää sitä eteenpäin. Nyt pitää ajatella myös muita — tämän vuoksi maskien käyttö ja turvavälit ovat edelleen todella tärkeitä, Ojala muistuttaa.  

Jätä kommentti

Uutiset

Kirjaudu

Anna palautetta

Olemme uudistaneet nettisivumme, ja haluaisimme kovasti tietää mielipiteesi. Voit antaa tähän myös muuta palautetta, voit olla mukana kehittämässä sivuja eteenpäin. Halutessasi voit jättää yhteystietosi, jos haluat yhteydenottomme asiaan. Lämmin kiitos! Voit myös vastata nimettömänä.