Kniivilänlahden naurulokkiongelmaan haetaan helpotusta

Julkaistu:

Kategoria:

,

Pesiviä pareja on yhteensä noin 3 600 ja syksyllä lintuja on laskettu olevan jopa 15 000. Naurulokkien joukossa ei pesi juuri muita vesilintuja. Matias Kanckos/EsseNatur teki Kniivilänlahdella lokkiselvityksen vuonna 2019.

Lokit aiheuttavat meteliä ja niiden ulosteet tuottavat hygieniahaittoja uimarannoille. Pakallisesti lokkipopulaatiot lisäävät ravinnekuormitusta ja bakteerisaastumista, mikä edistää muutoinkin huonokuntoisen Kniivilänlahden rehevöitymistä ja vedenlaadun heikkenemistä. Yksi naurulokki tuottaa tutkimusten mukaan typpeä 608 mg päivässä ja fosforia 38 mg päivässä. Lokkien pesintäalueella esiintyy runsaasti sinilevää.

Kniivilänlahden naurulokeista on tullut Evijärven keskustan asutukselle ja matkailulle merkittävä ongelma. Asukkaat ovat yrittäneet hätistellä lokkeja rannoiltaan esim. asentamalla pelättimiä, mutta linnut tottuvat petolintuleijoihin. Äänen tuottaminen on auttanut vain ovat lyhytaikaisesti. Naurulokit ovat rauhoitettuja lintuja ja ovat melko pelottomia verrattuna esim. harmaalokkeihin, joita voi pesintäajan ulkopuolella metsästää.

Evijärven maa- ja vesialueitten osakaskunta on hakenut Varsinais-Suomen ELY-keskukselta lupaa vähentää naurulokkeja Kniivilänlahdella. Naurulokki kuuluu rauhoitettuihin lintulajeihin, joiden vähentämiseen liittyvät poikkeusluvat käsittelee Varsinais-Suomen ELY-keskus. Lupaa on haettu lintujen pesinnän häiritsemiseen mm. ajelemalla keväällä huhti-toukokuussa moottoriveneellä lähellä pesintäalueita ja ampumalla ilmaan. Lisäksi haettiin lupaa kannan vähentämiseen ampumalla huhtikuun alusta heinäkuun loppuun. Naurulokit lähtevät pois heinä-elokuussa. Lupaa on haettu kolmeksi vuodeksi ja sen käsittelyä on pyydetty kiireellisenä, että toimenpiteisiin päästäisiin jo tänä keväänä.

Jätä kommentti

Uutiset

Kirjaudu

Anna palautetta

Olemme uudistaneet nettisivumme, ja haluaisimme kovasti tietää mielipiteesi. Voit antaa tähän myös muuta palautetta, voit olla mukana kehittämässä sivuja eteenpäin. Halutessasi voit jättää yhteystietosi, jos haluat yhteydenottomme asiaan. Lämmin kiitos! Voit myös vastata nimettömänä.