Jääsauna, pyörivä jäänveistoskilpailu sekä pesäpallo-ottelu suunnitteilla maailman suurimman jääkarusellin kyytiin

Sahat uppoavat jäähän Lappajärvellä Kivitipun edustalla 22. helmikuuta, kun Janne Käpylehto ryhtyy tavoittelemaan viidettä jääkarusellin maailmanennätystään.

Raivokkaimman koronaepidemian aikana Alajärvi, Lappajärvi, Vimpeli itsepäisine kunnanjohtajineen löivät voimansa yhteen keksijä Janne Käpylehdon kanssa, paikallisten yritysten tukemina. Maailman suurimman jääkarusellin rakentaminen Lappajärveen tulee olemaan valtava urakka, jota lähdetään tekemään Käpylehdon erikoisvalmisteisen sahauskoneen ja kymmenen ison moottorisahan kanssa. Sahaaminen käynnistyy tällä tietoa 22. helmikuuta. Karusellin päällä nähdään myös maailman ensimmäinen pyörivä jäänveistokilpailu sekä koronarajoitukset huomioiden, sekä ehkä maailman ensimmäinen pyörivä pesäpallo-ottelu.

Janne Käpylehto on rakentanut maailman suurimman jääkarusellin neljä kertaa, mutta ennätys, 225,58 metriä, on nyt Chuck Zwillingin hallussa Yhdysvalloissa. Kunnanjohtajat Sami Alasara, Sam Leijonanmieli sekä Vesa Koivunen osallistuvat aktiivisesti maailman suurin jääkaruselli Lappajärveen -hankkeeseen ollen mukana aina jäänleikkaamisvaiheesta alkaen.

Jääkarusellin tulevaa kokoa ei ole vielä päätetty.

–Teemme reilusti yli 230 metriä, samalla lähetämme terveiset Yhdysvaltain ja Kanadan sahaustiimeille. Tulkaa käymään Lappajärvellä, kunnanjohtaja Alasara toteaa.

Valtavan pyörivän jääkarusellin, jonka massa on reilusti yli 30 000 000 kiloa, päällä järjestetään myös maailman ensimmäinen pyörivä jäänveistokilpailu, 27. jäänveiston suomenmestaruuskilpailut. Kutsukisaan   osallistuu 12 suomalaista huippuveistäjää. Kilpailun järjestää Jäälinna ry yhteistyössä mainittujen kaupunkien kanssa.

Jääkarusellista tuli viraali sen jälkeen, kun keksijä Käpylehto rakensi ensimmäisen karusellinsa    tammikuussa    2017. 

–Jääkaruselli on yhdistelmä teknologiaa ja sisukkuutta, tuumaa Käpylehto.   

Karusellille haetaan tunnustus Maailman jääkaruselliliitolta sekä Guinness World Records -organisaatiolta.

Alustavan aikataulun mukaan maanantaina 22. helmikuuta tapahtuu alueen merkintä ja sahausuran mittaaminen laserilla. Noin 35-metrinen karuselli sahataan valmiiksi ison karusellin sisään. Seuraavana päivänä sahataan ensimmäinen sahausura ja keskiviikkona iso karuselli sahataan irti 10 moottorisahan, kolmen kunnanjohtajan ja yhden keksijän voimin. Sahaus jatkuu torstaina, jos on tarve, ja jääsauna rakentuu karusellin päälle. Jäänveistokilpailu alkaa torstaina ja jatkuu perjantaina. Lauantaina kello 12 karuselliennätys syntyy, kun karuselli pyörii keskeytyksettä ympäri siten, että se on kuvattu kokonaisuudessaan. Silloin toteutuu myös mahdollinen pesäpallopeli ja jääveistokset ovat valmiina valaistuksineen.

PERJANTAINA 26. helmikuuta kunnanjohtajat järjestävät Maailman pisin arktisten kunnanjohtajien hiihtomarssi -kokouksen Euroopan suurimman kraatterijärven ympäri (noin 70 kilometriä), jonka aikana he keskustelevat erilaisista ratkaisuista Covid-19-taistelun voittamiseksi ja tapaavat kuntalaisia rikastuttaakseen ymmärrystään siitä, miten paikalliset yrittäjät, perheet ja ihmiset yleensä menestyvät vaikeina aikoina.

Hiihtomarssin jälkeen kunnanjohtajat nukkuvat armeijan teltassa maailman suurimmalla jääkarusellilla. Kokouspäivä päättyy, ei niin yllättävästi, saunaan, mutta tällä kertaa jäästä rakennetussa pyörivässä saunassa, ja virkistäytyvät niin ikään pyörivässä avannossa.

Jaa tämä juttu:

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Telegram
Sähköposti

Aihealueeseen liittyviä juttuja

Veikko Leväniemi kirjoittaa lappajärveläissyntyisen diplomaatin Kirsti Päällysahon tapaamisesta Vladimir Putinin kanssa.

Tuntematon heppu olikin Putin

TIETOKIRJAILIJA Jussi Pekkarinen kirjoitti ulkoministeriön töpinästä ministeriön 100-vuotisjuhlien kunniaksi veijarihenkisen ”Ei pelkkää glamouria”. Yksi töpinän

Sami Alasara muistuttaa, että haasteita riittää ja niitä on tulossa jatkossakin.

Syksyn tuulia 

SYKSY koputtelee tulollaan ja luonto hiljentyy kohti talvea, mutta kunnissa sen kun vauhti kiihtyy. Alkuvuodesta

Bingoilta keräsi mukavan kokoisen porukan pelaamaan yhden ja kahden rivin sekä täyden lapun palkinnoista.

Karvalan Unskilla pelattiin bingoa

KARVALAN Unskilla Lappajärvellä aloitettiin keskiviikkona bingoillan vietto, josta yrittäjät Heli ja Veli-Matti Saariaho toivovat jatkuvaa

Veikko Leväniemi kirjoittaa lappajärveläissyntyisen diplomaatin Kirsti Päällysahon tapaamisesta Vladimir Putinin kanssa.

Tuntematon heppu olikin Putin

TIETOKIRJAILIJA Jussi Pekkarinen kirjoitti ulkoministeriön töpinästä ministeriön 100-vuotisjuhlien kunniaksi veijarihenkisen ”Ei pelkkää glamouria”. Yksi töpinän

Sami Alasara muistuttaa, että haasteita riittää ja niitä on tulossa jatkossakin.

Syksyn tuulia 

SYKSY koputtelee tulollaan ja luonto hiljentyy kohti talvea, mutta kunnissa sen kun vauhti kiihtyy. Alkuvuodesta

Bingoilta keräsi mukavan kokoisen porukan pelaamaan yhden ja kahden rivin sekä täyden lapun palkinnoista.

Karvalan Unskilla pelattiin bingoa

KARVALAN Unskilla Lappajärvellä aloitettiin keskiviikkona bingoillan vietto, josta yrittäjät Heli ja Veli-Matti Saariaho toivovat jatkuvaa

Uutiset

Kirjaudu

Anna palautetta

Olemme uudistaneet nettisivumme, ja haluaisimme kovasti tietää mielipiteesi. Voit antaa tähän myös muuta palautetta, voit olla mukana kehittämässä sivuja eteenpäin. Halutessasi voit jättää yhteystietosi, jos haluat yhteydenottomme asiaan. Lämmin kiitos! Voit myös vastata nimettömänä.

ILMAINEN

Digilehti

Isojako 13.9.