Unettomien öiden lauluja

Elsewheresin loppuvuodesta julkaistun A Flood Delayed -EP:n kansitaidetta.

Julkaistu:

KORTESJÄRVELLÄ muistettaneen paikallinen Malamujér-yhtye ja sen omintakeinen hypnorock. Mutta tiesitkö, että Malamujérin kortesjärveläisveljeksillä Topias ja Kalle Mattilalla on myös toinen bändi, psykedeelistä folkia ja rockia soittava Elsewheres? 

Elsewheres-bändiprojekti lähti hautumaan vuonna 2016, jolloin laulaja-kitaristi-säveltäjä-sanoittaja Kalle Mattila alkoi hahmotella jonkinlaista kokonaisuutta kappaleista, joita hän oli säveltänyt itsekseen akustisella kitaralla. 

Niistä syntynyt debyytti-EP ”A Flood Delayed” julkaistiin viime vuoden marraskuussa. Sitä äänitettiin useaan kertaan vuosina 2017–2019 ennen kuin Mattila oli siihen tyytyväinen.  

–Lopputulos on tunnelmaltaan kaihoinen ja surullinen, mutta siellä piilee myös tietynlainen hilpeys ja itseironia, hän kertoo. 

MATTILA kertoo, että monet EP:n kappaleista ovat syntyneet öinä, joina hän ei ole saanut unta tai on jostain muusta syystä valvonut myöhään. 

–Esimerkiksi Mine-kappaleen kohdalla kävi niin, etten ollut saanut yhtenä yönä unta ollenkaan ja jossain vaiheessa ulkona alkoi sataa, jonka jälkeen kappaleen teksti vain alkoi pursuamaan päästäni. En löytänyt kännykkääni enkä paperia, löysin vain yhden tussin. Päädyin siis kirjoittamaan puolet biisin tekstistä siltä istumalta käteeni. 

Hän kertoo kamppailleensa joskus useamman vuoden jonkin biisin kanssa, kun hän ei keksi sille sen ansaitsemaa jatkumoa. Joskus taas hän joutuu jäämään Jämsässä rahattomana pois junasta, ja kappale syntyy siinä hetkessä. 

–Biisinteon kannalta keskiössä on sen kyseisen kappaleen tunnelmaan ja fiilikseen pääseminen ja se, miten kanavoin sitä ja haluan tuoda sitä parhaiten ilmi — oli kyse sitten lyriikasta, sävellyksestä tai pienestä tuotannollisesta seikasta. Se on joka tapauksessa maailman parasta hommaa silloin, kun ei tee mieli repiä hiuksia päästä. 

ELSEWHERES pantiin kokoon vuonna 2019 Kaustisen kansanmusiikkifestareja varten, jossa se soitti ensimmäiset keikkansa.  

Yhtyeeseen kuuluvat Mattilan ja hänen veljensä lisäksi myös pohjalaislähtöiset Ilmari Lehtinen ja Severi Kaakko. Kaikkien kädenjälki kuuluu musiikissa — onhan kyseessä bändi, eikä vain Mattilan sooloprojekti, vaikka se sellaisena saikin alkunsa. 

–Kappaleet eivät ole suoranaisesti tarinoita minulle tapahtuneista asioista ja ajatuksistani, vaan ne enemmänkin kielikuvien kautta heijastavat elämän suomia kokemuksia ja tapahtumia. Pääteemana taitaa siis olla hämmentynyt nuori mies, Mattila naurahtaa. 

PARHAILLAAN Elsewheres elää puolitahatonta talvihorrosaikaa. 

Soittajat asuvat eri paikkakunnilla — Kalle Kortesjärvellä, Topias Seinäjoella ja Ilmari ja Severi Tampereella — ja kun koronan takia live-esiintymiset ovat harvassa, on ollut vaikea pysyä aktiivisena. 

–Olimme keikkailleet hiljakseen vuodesta 2019 eteenpäin, mutta no, niin kuin monilla muillakin, on maaliskuusta 2020 asti ollut hiljaista, Mattila huokaa. –Tarkoitus on kuitenkin jatkaa soittamista, musiikin tekoa ja keikkailua heti, kun se vain on mahdollista.  

Täysin kuollut ei viime vuosikaan sentään ollut.  

–Saimme kuitenkin mahdollisuuksia heittää viime vuonna muutaman keikan. Päädyimme myös parin kaverin kanssa tekemään loppuvuodesta livestream-keikan, mikä oli aivan mahtava juttu, hän kertoo. –Emme pystyneet pitämään mitään EP:n julkaisukeikkaakaan, kun sitä eivät rajoitukset sallineet, niin tämä stream-keikka tuli oikeaan väliin.  

KORTESJÄRVELLÄ Mattila vaikuttaa perheen, soittimien ja vasikoiden piirissä. 

–Kaupungissa asumisen jälkeen tuntuu, että maalla on ainakin tilaa hengittää. Isona bonuksena on vanhalle lypsyasemalle rakennettu treenikämppä, jonne on helppo mennä itsekseen sähläämään ja kokeilemaan juttuja. Siellä on myös pienoinen kotistudiosetti, jolla voi demotella uusia aihioita. 

Julkaisemattomia kappaleita on parin levyn edestä, joten aina kun on aikaa, Elsewheres kerääntyy treenikämpälle niitä hinkkaamaan. 

–Meillä on tosi kova bändi, ja aiomme tuoda sitä jatkossakin ilmi, jahka pääsee reenikseltä taas keikkalavoille, Mattila sanoo.

Jätä kommentti

Uutiset

Kirjaudu

Anna palautetta

Olemme uudistaneet nettisivumme, ja haluaisimme kovasti tietää mielipiteesi. Voit antaa tähän myös muuta palautetta, voit olla mukana kehittämässä sivuja eteenpäin. Halutessasi voit jättää yhteystietosi, jos haluat yhteydenottomme asiaan. Lämmin kiitos! Voit myös vastata nimettömänä.