Koronarokotukset laajenevat lähiviikkoina Kauhavalla ja Evijärvellä

Rokotustilanne 5.2. Kuva: Kaksineuvoinen

Koronarokotukset aloitettiin Kuntayhtymä Kaksineuvoisessa 5. tammikuuta.

–Rokotepulloja on tilattu Seinäjoen keskussairaalasta aina suurin mahdollinen määrä, ja kaikki rokoteannokset on pistetty, johtava ylilääkäri Heidi Ojala vahvistaa.

Rokotteiden rajallisen saatavuuden vuoksi rokotukset ovat edenneet vain pienin askelin. Pian alueelle saataviin rokoteannoksiin on kuitenkin luvassa reilua kasvua.

–Tähän mennessä rokotuksiin on ollut saatavissa ainoastaan Pfizer-Biontechin valmistetta. Lähiviikkoina maakuntaan odotetaan saapuvaksi myös muiden valmistajien EU:ssa hyväksyttyjä rokotteita. Eri rokotteet suunnataan osittain eri kohderyhmille, Ojala kertoo.

Väestörokotukset kuntayhtymässä päästään aloittamaan viikolla 7. Ensimmäisenä vuorossa ovat 1941 syntyneet ikäihmiset sekä heidän samassa taloudessa asuvat omaishoitajansa, joilla on päätös omaishoidon tuesta. Yli 70-vuotiaiden koronarokotukset toteutetaan hajautetusti kuntayhtymän kaikilla hyvinvointiasemilla.

Lähiviikkoina päästään aloittamaan myös alle 70-vuotiaiden, riskiryhmiin kuuluvien rokotukset. Ne toteutetaan keskitetysti Kauhavan hyvinvointikeskuksessa. Kuntayhtymä tiedottaa, mikä ryhmä kulloinkin on rokotusvuorossa ja miten asiakas voi varata ajan rokotuksiin.

Valtakunnallista rokotusstrategiaa on muutettu. Tavoitteena on nyt, että mahdollisimman laaja osa väestöstä saisi ensimmäisen rokoteannoksen mahdollisimman nopeasti. Tehosteannoksia siirretään pistettäväksi myöhemmin.

–Mikäli rokotuksia päästään antamaan väestölle vain tipotellen, kuten tähän asti, koronavirus ehtii muuntua. Näinhän on käynyt esimerkiksi kausi-influenssan kanssa. Nyt tavoitteena on saada rokotusten myötä koronaviruksen vasta-aineita elimistöön mahdollisimman monelle, jotta virus saadaan tukahdutettua.

–Tämänhetkisten tietojen mukaan kaikkien valmistajien rokotteet käynnistävät vasta-ainetuotannon varsin hyvin jo ensimmäisen rokoteannoksen jälkeen, Ojala taustoittaa.  

Jaa tämä juttu:

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Telegram
Sähköposti

Aihealueeseen liittyviä juttuja

Artikkelit vuosittain

Anna palautetta

Olemme uudistaneet nettisivumme, ja haluaisimme kovasti tietää mielipiteesi. Voit antaa tähän myös muuta palautetta, voit olla mukana kehittämässä sivuja eteenpäin. Halutessasi voit jättää yhteystietosi, jos haluat yhteydenottomme asiaan. Lämmin kiitos! Voit myös vastata nimettömänä.