Maailman suurin jääkaruselli Kivitipun viereen

Havainnekuva Kivitipun rannasta. Kuvassa jääkarusellin halkaisija on 250 metriä. Kuva: Hannu Takala

Julkaistu:

Karusellissa on kysymys pyöreän kappaleen sahaamisesta irti kiintojäästä. Irti sahattua pyöreää jäälauttaa pyöritetään kone- tai ihmisvoimalla. Mikäli Kivitipun jääkarusellin koko on 250 metriä, tulee sahattavaa jäätä liki 800 metriä pitkälti, lisäksi tuo sahataan kahteen kertaan, siten että kiintojään ja karusellin väliin tulee 10 senttimetriä leveä railo. Janne Käpylehto on idean toteuttajana. Ensimmäisen karusellinsa Käpylehto toteutti 2017 tammikuussa. Halkaisijaltaan tuo karuselli oli 14 metriä.  

–Helsingissä oli 100 vuotta sitten jääkaruselli, siitä se lähti, Käpylehto avaa motiivia karusellien tekemiseen. –Talvella on hauska tehdä jotakin uutta, ja jäähän sahattu karuselli on teknologinen haaste, ja osoitus sisusta toteuttaa se. 

MIKÄLI karusellin halkaisija on 250 metriä ja jään paksuus 35 senttimetriä, painaa irti sahattu ”leippo” liki 15 miljoonaa kiloa. Tuo ympyrän muotoinen jäälautta saatetaan pyörivään liikkeeseen. Mikäli koronarajoitukset sallivat, ensimmäiset pyörähdykset tehdään ihmisvoimin. Konevoimaa pyörittämisen on varattu 2 x 20 hevosvoimaisen perämoottorin verran.  

–Koneteho on ylimitoitettu, Janne Käpylehto toteaa, ja lisää lautan pyörivän helposti, mikäli se kelluu vapaasti vedenpinnalla.  

Hanke on saamassa kansainvälistä huomiota mediassa, ja samalla ollaan tekemässä Guinnessin uutta maailmanennätystä. Mukana hankkeessa ovat Alajärven, Lappajärven ja Vimpelin kunnat sekä ainakin Järviseudun Sanomat. 

Nettistä asiaan voi saada lisäselvitystä hakusanoilla Ice Carousel tai Jääkaruselli, hakusanoilla löytyy asiaa valaisevia YouTube-videoita. 

Jääveistokilpailu Kivitipussa 

SAMANAIKAISESTI maailman suurimman jääkarusellitapahtuman rinnalla ja osana tapahtumaa Kivitipussa käydään jääveistokilpailu. Kaj-Erik Frolin on kertonut, että tapahtumaan on ilmoittautunut 10 veistäjää.  

Aapo Viinamäki ja Lappajärven kunta ovat tehneet suunnitelman jään hoitamisesta, jotta kilpailu voidaan järjestää. Kauniin kirkkaita jääveistoksia saa parhaiten järvivedestä. Astioissa jäädytetty vesi muuttuu sameaksi. Jääveistoksia muokataan terävillä, siihen tarkoitetuilla työkaluilla kuin muitakin veistoksia konsanaan. Työkalulla ei varsinaisesti hakata jäätä, vaan sitä höylätään materiaalia poistaen.  

Jätä kommentti

Anna palautetta

Olemme uudistaneet nettisivumme, ja haluaisimme kovasti tietää mielipiteesi. Voit antaa tähän myös muuta palautetta, voit olla mukana kehittämässä sivuja eteenpäin. Halutessasi voit jättää yhteystietosi, jos haluat yhteydenottomme asiaan. Lämmin kiitos! Voit myös vastata nimettömänä.