Tilitoimistot löivät hynttyyt yhteen

Nina Aila ja Merja Luokkakallio laittoivat hynttyyt yhteen. Kuva: Pasi Ahola Photography, Lapua

Julkaistu:

Kategoria:

,

Aihe:

EVIJÄRVELÄISYRITYS Tilipalvelu M. Luokkakallio ja lapualainen TiliTilda löivät hynttyyt yhteen vuodenvaihteessa.

Vuonna 2011 perustetun Tilipalvelu M. Luokkakallion takana on Merja Luokkakallio. TiliTildan perusti vuonna 2014 Nina Aila. Yritykset jatkavat kahdessa toimipaikassa mutta yhteisellä TiliTilda-nimellä, jonka alle siirtyi monen järviseutulaisen ja eteläpohjalaisen pk-yrityksen kirjanpito.

–Ninalla oli osakeyhtiö ja minulla toiminimi. Teimme liiketoimintakaupan, jossa toiminimen liiketoiminta siirtyi osakeyhtiölle ja näin saimme yhdistettyä kahden yrittäjän voimavarat ja osaamisen, Luokkakallio kertoo. –Yhdistyminen mahdollistaa myös paremmin uusien asiakkuuksien ja toimeksiantojen vastaanottamisen.

KAKSIKOLLA on pitkä kokemus taloushallintoalalta jo ennen omien yritysten perustamista.

He tutustuivat toisiinsa pari vuotta sitten koulutuspäivillä, ja he ovat ystävystyneet yhteisten harrastusten — moottoripyörien, suomenlapinkoirien, eräilyn ja lenkkeilyn — kautta. Molemmat ovat saman luontoisia, ja päätös yhdistymisestä syntyi alkusyksystä vuonna 2020.

 –Nyt meillä on toisistamme turva, jos jotakin sattuu. Se on turva myös asiakkaille, Luokkakallio sanoo.

Taloushallinnan asiantuntijuudesta kertovan KLT-tutkinnon suorittaneen Ailan asiakkaina on ihmisiä ja yrityksiä monelta sellaiselta toimialalta, jolta Luokkakalliolla ei ole asiantuntemusta, ja toisin päin. Aila on tehnyt paljon esimerkiksi ravintoloiden, palvelualojen ja vähittäiskaupan kirjanpitoa ja palkanhallintaa, kun taas Luokkakalliolla on enemmän esimerkiksi ajoneuvokauppaa, rakennusalaa, jumppaohjaajia ja hierojia.

–Jatkossa kun saamme tarjouspyynnön uudelta asiakkaalta, meillä on laajempi toimialatuntemus yhdessä. Se auttaa sekä uutta asiakasta että meitä palveluntuottajana, Aila sanoo.

Kaksikko on hakenut tilitoimistolleen myös Taloushallintoliiton auktorisointia. Se on merkki, joka kertoo toiminnan laadusta ja tiettyjen standardien noudattamisesta.

–Se on iso virstanpylväs omalle yritykselle, Aila pohtii.

VEROHALLINTO ajaa kirjanpitoa koko ajan paperisesta sähköiseen suuntaan. Jossakin vaiheessa se tulee olemaan kaikille pakollista.

–Asiakkaiden sähköistäminen on aina iso työ. Kun meitä on kaksi ihmistä tekemässä sitä, kaikki se kouluttaminen, opastaminen ja tietojen siirtäminen, tarkistaminen ja muuttaminen ei kaadu yhden ihmisen niskaan, Aila sanoo.

Alalla on ajankohtaista myös parhaillaan meneillään oleva kustannustuen toinen hakukierros koronasta kärsiville yrityksille.

Mainos

–Hakemuksia tehdään ja odotellaan sormet ristissä päätöksiä, Aila huokaa.

Kielteisiäkin päätöksiä on saatu, mutta kaksikko toivoo, että rahaa saadaan tällekin alueelle. Oman asiakaskuntansa kautta he tietävät, että korona on runnellut tiettyjä toimialoja, kuten esimerkiksi ajoneuvokauppaa, hierojia, parturikampaajia, jumppaohjaajia ja hotelli- ja majoitustoimintaa.

–Jotenkin tuntuu, että korona on vienyt pohjan alta eniten juuri kaikkein pienimmiltä yrittäjiltä, joilla on muutenkin tietty asiakaskunta, Luokkakallio sanoo.

Luokkakallio muistuttaa, että sen lisäksi että korona on syönyt yritysten asiakkaita, myöskään veronpalautukset eivät kilahda ihmisten tileille enää joulukuussa.

–Yritysten pitäisi oppia, että joulukuun puolivälissä ei enää tule kauheaa shoppailuryntäystä, vaan se ajoittuu tasaisesti kesästä eteenpäin sitä mukaa, kun verotuspäätökset valmistuvat.

LUOKKAKALLIO toivoo, ettei yritysten tarvitsisi enää laittaa ovia kiinni siksi, että se on halvempi keino.

 –Ymmärrän kyllä kiinteistönomistajia ja -vuokraajiakin, joilla on oma tulo kiinni kiinteistöjen vuokraamisesta. Yrittäjien Facebook-sivuilla moititaan vuokranantajia, mutta se ei ole aina niin yksioikoista. Kiinteistöistä pyörii kulut koko ajan.

Aina kun joku toimiala toppaa täysin, syntyy lumipallovaikutus moneen muuhun.

–Kun A:n toiminta loppuu, loppuu myös B:n, C:n ja D:nkin, jos yritysten toimintaa ei ole hajautettu, Aila sanoo.

Toistaiseksi yrityksillä on se turva, että konkurssilain väliaikainen muutos estää velkojia hakemasta konkurssipäätöksiä.

–Väliaikainen konkurssilain muutos on voimassa tämänhetkisen tiedon mukaan tammikuun 2021 loppuun saakka. Kun se poistuu, vasta sen jälkeen nähdään, mitä tapahtuu, ja tuleeko se ennustettu konkurssiaalto, Luokkakallio sanoo.

Koronasta ja talouden synkistä ennusteista huolimatta kaksikko toivoo, että kuluva vuosi olisi parempi kuin edellinen sekä nykyisille että tuleville yrittäjille.

–Yritystoiminta pitää Suomen pyörät pyörimässä, ja yhdessä niitä pyörittämällä pääsemme varmemmin eteenpäin, Aila sanoo.

Jätä kommentti

Uutiset

Kirjaudu

Anna palautetta

Olemme uudistaneet nettisivumme, ja haluaisimme kovasti tietää mielipiteesi. Voit antaa tähän myös muuta palautetta, voit olla mukana kehittämässä sivuja eteenpäin. Halutessasi voit jättää yhteystietosi, jos haluat yhteydenottomme asiaan. Lämmin kiitos! Voit myös vastata nimettömänä.