Koronarokotukset aloitettiin Kauhavalla tänään Kaksineuvoisen henkilökunnasta

Kati Annola antoi yhden ensimmäisistä koronarokotteista Kauhavan poliklinikan sairaanhoitaja Marjo Knuuttilalle.

Julkaistu:

Aihe:

KORONAROKOTUKSET käynnistyivät Kuntayhtymä Kaksineuvoisen alueella tiistaina 5. tammikuuta. Ensimmäisenä rokotetaan koronapotilaita hoitavaa terveydenhuollon henkilöstöä, eikä kyseessä siis ole vielä yleinen kuntalaisten rokottaminen.

Johtava ylilääkäri Heidi Ojala esitteli rokotetta tiistaina medialle Kauhavan hyvinvointikeskuksella.

Rokotuksien hitautta on kritisoitu julkisuudessa, mutta Ojalan mukaan tahti on mahdollisimman nopea.

–Rokotteet tulivat Etelä-Pohjanmaalle uuden vuoden välipäivinä, ja me saatiin ne tänne tänään, ja tänään me ryhdytään niitä pistämään. Eli ei tätä oikeasti kovin paljon nopeammin voida toteuttaa.

Rokotteita on silti vähän.

Maakuntaan on saatu vain 195 pulloa rokotetta, joista Kaksineuvoisen alueelle tuli kuusi pulloa. Yhdestä pullosta saadaan virallisen valmistajan ohjeen mukaan viisi annosta, eli koko viikon rokotemäärä Kaksineuvoisessa on 30 annosta. Uusi kuuden pullon erä saapuu kerran viikossa.

SE, kuka rokotetaan ensin, vaihtelee maittain: esimerkiksi Ruotsissa aloitetaan ikäihmisistä, mutta Suomessa on valittu terveydenhuollon kriittiset työntekijät.

–Meillä kriittisin paikka on infektiopoli, jossa otetaan näytteet ja jossa on hoidettu ylivoimaisesti eniten koronapotilaita. Siitä siirrytään osastohenkilökuntaan, koska potilaat tulevat tarvittaessa osastohoitoon, Ojala sanoo.

Terveydenhuollon työntekijöiden jälkeen pyrkimyksenä on aloittaa viipymättä ikäihmisten rokottaminen. Se on THL:n tavoite. Suomessa tautiin kuolleiden keski-ikä on ollut korkea.

–Liikkeelle lähdetään hauraimmasta, eli tehostettu palveluasuminen on ensimmäinen. Siellä rokotetaan yhtaikaa sekä henkilökuntaa että asukkaita.

Kaikkien suomalaisten rokottaminen kestää vielä pitkään, eikä koronarajoituksia olla höllentämässä mihinkään.

–Laskeskelin, että tällä tahdilla tässä menisi 11 vuotta, eli toivon mukaan pieni kiihtymisvaihe rokotteiden saannissa tapahtuu, Ojala naurahtaa.

ROKOTTEEN valmistaja Pfizer on ilmoittanut alustavasti, että rokotteen teho olisi jopa 95 prosenttia. Se suojaa vakavilta infektioilta.

–Me emme tiedä vielä tällä hetkellä sitä, voiko rokotteen saanut itse levittää tautia. Se jää nähtäväksi. Rokotteen saanut itse on kuitenkin suojassa vakavilta oireilta, Ojala sanoo.

Rokote otetaan kahteen kertaan. Suomessa kaikille ensimmäisen annoksen ottajille on varattu tehosteannos, joka annetaan kolmen viikon päästä. Esimerkiksi Tanskassa taas halutaan, että mahdollisimman moni saisi edes ensimmäisen piikin, mikä tarkoittaa, että rokoteannoksia riittää kaksinkertaiselle määrälle ihmisiä Suomeen verrattuna.

Pfizerin rokotetta ei voi saada kotona, koska syväjään vaativa aine ei säily autokuljetuksen ajan. Ojala toivoo, että Kaksineuvoisen alueelle saadaan tulevaisuudessa muidenkin valmistajien rokotteita, jotka säilyvät paremmin, ja myös siksi, että pelkillä Pfizerin rokotteilla kaikkien suomalaisten rokottaminen veisi iät kaiket, elleivät saatavat rokotemäärät merkittävästi ja nopeasti kasva.

ROKOTTEEN ottaminen on vapaaehtoista. Kansalaisten tai edes terveydenhuollon henkilökunnan ei ole pakko ottaa sitä.

–Meillä on tartuntatautilaki, joka määrää, että henkilökunnalla on oltava tietyt rokotteet, esimerkiksi influenssarokote. Mutta tämä koronarokote on tullut niin nopeasti, että laki ei ehditä tällaisella aikataululla muuttaa, Ojala kertoo.

 –Suosittelemme kuitenkin, että kaikki ottavat sen. Laumasuojan kannalta aina parempi on, jos päästään yli 90 prosentin rokotekattavuuteen. 70 prosentilla aletaan jo ehkä puhua laumasuojasta, mutta aika korkea prosentin on oltava.

OJALA itse suhtautuu rokotuksiin odottavaisin mielin.

–Nähdäkseni se on ainut tie jonkinlaiseen normaalimpaan arkeen, oli se sitten uusi normaali tai mikä vain.

Samaa tuumasi akuuttisairaalaosastolla työskentelevä lähihoitaja Linda Pärand, joka oli yksi ensimmäisistä rokotteen ottaneista.

–Sydämestäni toivon, että rokotteesta on apua ja päästään eteenpäin elämässä. Tilanne on kestänyt jo vuoden, ja se rasittaa meitä kaikkia, niin hoitajia kuin kaikkia muitakin. Pelkään erityisesti vanhusten puolesta. Toivottavasti rokote auttaa; ei varmaan sataprosenttisesti, mutta jonkun verran, hän sanoo.

KORONATESTAUKSIA jatkettiin joka päivä myös joulun ja vuodenvaihteen pyhien aikaan.

Testattavia oli jouluna tavallista vähemmän, sillä kynnys lähteä minnekään oli tietysti jouluna korkeampi. Uuden vuoden jälkeen testaustahti on jälleen kiihtynyt. Ihmisiä testataan matalalla kynnyksellä.

Ojala harmittelee, että iso joukko oli jälleen lähtenyt lomamatkoille. Sekä ulkomaan- että kotimaanmatkailu ovat näkyneet kuluneen vuoden positiivisissa näytteissä.

–Syksyllä näkyivät Ylläksen ruskamatkailut meilläkin, ja nyt joulun positiivisissa näkyy kansainvälinen matkailu, kun ihmiset ovat käyneet tapaamassa sukulaisiaan ulkomailla ja tuoneet koronan tullessaan.

VAIKKA koronan toinen aalto on ollut huomattavasti ensimmäistä pahempi, ja marras–joulukuun vaihteessa alkoi jo näyttää huolestuttavalta, Ojalan mielestä koronatilanne Kaksineuvoisessa on ollut viime aikoina melko rauhallinen.

THL:n koronalistauksessa Evijärvellä on 11 ja Kauhavalla 14 koronapositiivista henkilöä. Jonkin verran enemmänkin heitä on Kaksineuvoisen alueella, mutta positiiviseksi on todettu myös sellaisia henkilöitä, joiden kotikunta ei ole Kaksineuvoisen alueella, vaan he ovat syystä tai toisesta oleilleet siellä ja käyneet siellä oireisena testissä. He kirjautuvat kotikuntansa mukaisesti.

Nuorin Kaksineuvoisen alueella sairastunut on ollut kahdeksan kuukauden ikäinen vauva ja vanhin 63-vuotias. Mukana on teini-ikäisiäkin, minkä takia koululaisia pantiin karanteeniin sankoin joukoin. Sairastuneiden keski-ikä on noin 36 vuotta. Positiivisista kolme on tarvinnut sairaalahoitoa.

–Eli ei säästytty koronalta. Kyllä tämä on vaatinut meidän henkilökunnalta tosi paljon venymistä. Kuten jokainen tietää, maskin pitäminen kahdeksan tuntia päivässä ei ole kovin kevyttä, Ojala sanoo. –Varsinkin meidän infektiopolilla ja näytteenotossa, jossa päällä täytyy olla lisäksi vielä visiiri, muoviessu ja kaikki muukin koko vuoron ajan, hoitajilta oikein vesi valuu, kun he riisuvat työasunsa.

Jätä kommentti

Uutiset

Kirjaudu

Anna palautetta

Olemme uudistaneet nettisivumme, ja haluaisimme kovasti tietää mielipiteesi. Voit antaa tähän myös muuta palautetta, voit olla mukana kehittämässä sivuja eteenpäin. Halutessasi voit jättää yhteystietosi, jos haluat yhteydenottomme asiaan. Lämmin kiitos! Voit myös vastata nimettömänä.