Eksotiikkaa löytyy oman kuplan ulkopuolelta

Madventures: Suomi Matkaopas Riku Rantala ja Tunna Milonoff Johnny Kniga, 2020 Pehmeäkantinen, 360 sivua

MAAILMANMATKAILULLAAN mainetta niittänyt Madventures-kaksikko tarttui kotimaanmatkailun nousujohteiseen trendiin ja kokosi kansien väliin itsensä näköisen Suomen. Suomi on heidän mukaansa erinomainen matkailumaa, jonka erilaisista todellisuuksista, heimoista ja paikoista voi löytää odottamatonta eksotiikkaa. ”Suomi on aina ollut lukuisten heimojen ja kielien maa, ja internetin myötä Härmä on vielä pirstoutunut sadoiksi ellei tuhansiksi alakulttuureiksi. Siinäpä tutkittavaa seikkailijalle”, toteaa kaksikko kirjan esipuheessa. Kotimaanmatkailussa on monia hyviä puolia, kuten se, että vettä voi juoda hanasta eikä kännykän laturille tarvitse etsiä adapteria. Pääsääntöisesti kielimuuri on matala ja välimatkat usein kohtuullisia. Aikaerokaan ei rasita.

Kirjasta löytyy vinkkejä majoitukseen, kulkuvälineen valintaan kuin reitteihinkin. Mitä jos polkisit Hangosta Nuorgamiin? Ai et? Entä road trip Helsingistä idän kautta Lappiin ja lännen rantoja alas? Tai hiihtäen itärajan päästä päähän? Kirjassa on listattu hienoimmat rannat Espoosta Ivalojoelle ja hienoimmat tiet, legendaarisimmat juottolat ja hulluimmat urheilukilpailut sekä seitsemän maailmanperintökohdetta.

Suomi on jaettu kirjassa maantieteellisesti seitsemään alueeseen, joihin annetaan tärpit niin viikon kuin viikonlopunkin mittaiselle perehtymisjaksolle sekä isompien kaupunkien osalta. Retkikohteiden, tapahtumien, ravintoloiden sekä majoituspaikkojen seassa kirja päästää kurkistamaan, mitä tapahtuu kuppauksessa ja mitä on biohakkerointi, kertoo, kuinka onnistua patikkaretkellä tai muuttaa pakettiauto matkailuautoksi, millaista on olla maahanmuuttaja, mikä on suomen kielen historia, kuinka Suomessa vaalitaan muinaista luontoyhteyttä ja niin edelleen.

Pohjanmaa-osioon on niputettu varsinaisen Pohjanmaan maakunnan lisäksi Etelä-, Keski- ja Pohjoispohjanmaa. Esille nostetaan artikkeleissa Kallankarit, Yli-Siuruan kylähullu Kari Tykkyläinen, hylkeenpyynti ja Leväluhta. Pietarsaaren seudun matkailukohteille on omistettu sivu, Seinäjoelle kaksi. Järviseudulta kirjassa on mukana kolme kohdetta. Mitkä, se sinun täytyy itse tsekata. Muitakin omaleimaisia, hienoja paikkoja tältä seudulta olisi kirjaan ansainnut päästä.

Kirjan valokuvat ovat hienoja ja piirroskuvat humoristisia sekä yksityiskohtaisia.

Vaikka olen konmarittanut kirjahyllyni eli säilytän vain tärkeät, iloa tuottavat kirjat, tälle löytyy sieltä paikka. Seikkailut kotimaassa jatkuvat. Itse asiassa taisin löytää seuraavan reissukohteen kirjan sivuilta.

Jaa tämä juttu:

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Telegram
Sähköposti

Aihealueeseen liittyviä juttuja

Artikkelit vuosittain

Anna palautetta

Olemme uudistaneet nettisivumme, ja haluaisimme kovasti tietää mielipiteesi. Voit antaa tähän myös muuta palautetta, voit olla mukana kehittämässä sivuja eteenpäin. Halutessasi voit jättää yhteystietosi, jos haluat yhteydenottomme asiaan. Lämmin kiitos! Voit myös vastata nimettömänä.