Kaksineuvoisen sosiaalipalveluissa uusia toimintamuotoja kotona asumisen tueksi

Julkaistu:

Aihe:

KUNTAYHTYMÄ Kaksineuvoisen sosiaalipalveluissa on valmisteltu kuluvan vuoden aikana kahta uudistusta, joiden tavoitteena on tukea aiempaa laajemmin asukkaan asumista omassa kodissaan. Uudet palvelut otettiin käyttöön marraskuun alussa.

Aikuissosiaalityössä uutena toimintamuotona on käynnistynyt mielenterveyttä, päihteettömyyttä ja arjen hallintaa kokonaisvaltaisesti tukeva kuntouttava palvelu mielenterveys- ja päihdeasiakkaille. Nimen ”Pönkkä” saanut palvelu muodostuu sosiaali- ja terveysalan ammattilaisten tekemistä kotikäynneistä, joihin voi kuulua asiakkaan tilanteesta riippuen esimerkiksi keskusteluapua tai arjen toiminnoissa ja asioinnissa tukemista.

Kotikuntoutuksen käynnit ovat asiakkaille maksuttomia. Käyntien määrä, kesto ja sisältö määritellään yksilöllisesti kunkin asiakkaan tilanteen mukaan. Kotikuntoutus toimii tiiviissä yhteistyössä Kaksineuvoisen muiden palvelujen ja yhteistyötahojen kanssa.

–Toiminnan painopiste on kuntoutuksessa, ja asiakkaan kanssa yhdessä sovittuja tavoitteita seurataan säännöllisesti. Kotikuntoutuksen asiakkaaksi tullaan aikuissosiaalityön sosiaalityöntekijän tai sosiaaliohjaajan kautta, sosiaalipalvelujohtaja Eija Ala-Toppari-Peltola kertoo.

VAMMAISPALVELUISSA on aloittanut tuetun asumisen palvelu, joka on uusi vaihtoehto esimerkiksi sellaisille asiakkaille, joilla on tähän saakka ollut käytössään henkilökohtainen avustaja. Tuetun asumisen palvelu vastaa omalta osaltaan asiakkaiden arjen avuntarpeisiin. Työntekijät huolehtivat, avustavat ja ohjaavat arjen toiminnoissa ja askareissa. Henkilökohtainen apu ja TUPA-palvelu voivat olla myös rinnakkain toteutettuna asiakkaalle sopiva vaihtoehto.

Tuetun asumisen mallissa yhden avustajan sijaan asiakkaan tarvitsemasta avusta huolehtii työtiimi. Asiakas hyötyy tästä toimintamuodosta, sillä hänen ei esimerkiksi tarvitse enää itse huolehtia avustajan palkkaamiseen liittyvistä työnantajavelvoitteista. Lisäksi muun muassa sijaisjärjestelyt helpottuvat. Myös lääkehoidon osaaminen on vankkaa, sillä tuetun asumisen palvelussa aloittavat työntekijät ovat kaikki sosiaali- tai terveysalan koulutettuja ammattilaisia.

–Tuetun asumisen palvelu räätälöidään aina asiakkaan tarpeiden mukaan: Joillakin käyntejä voi olla kerran, pari viikossa esimerkiksi tunnin tai kaksi kerrallaan. Toisilla avuntarve voi olla jokapäiväistä. Käynteihin voi sisältyä esimerkiksi haavanhoitoa tai lääkkeiden otossa avustamista, Ala-Toppari-Peltola kertoo.

Tuetun asumisen palvelu on asiakkaiden käytössä seitsemänä päivänä viikossa aamusta iltaan.

Jätä kommentti

Uutiset

Kirjaudu

Anna palautetta

Olemme uudistaneet nettisivumme, ja haluaisimme kovasti tietää mielipiteesi. Voit antaa tähän myös muuta palautetta, voit olla mukana kehittämässä sivuja eteenpäin. Halutessasi voit jättää yhteystietosi, jos haluat yhteydenottomme asiaan. Lämmin kiitos! Voit myös vastata nimettömänä.