Ensi vuoden puukkorunokilpailun aiheena on Puukko ja matka

Tämän vuoden puukkorunokilpailun voitti turenkilainen Kauko Laasonen. Kuva: Puukkorunokilpailu

Julkaistu:

Aihe:

Vuoden 2020 Puukkorunokilpailuun osallistui yhteensä 89 runoa. Kilpailun teemana oli Puukko ja aika. Kilpailun voittajat ja kunniamainintojen saajat julkistettiin pandemiatilanteen vuoksi virtuaalisesti 24.-30.10.2020 Kauhavan elämänlaatupalveluiden Facebook-sivulla osana Kauhava-viikon ohjelmaa.

Puukkorunoraatiin kuuluivat Kauhavan Puukkofestivaalit ry:n puheenjohtaja Tiia Ojala, museointendentti Hanna Rieck, kirjastonhoitaja Maarit Kaakinen ja kirjailija Leea Keto. Raadin sihteerinä toimi kulttuuriohjaaja Maaria Koivula-Talkkari. Runojen arvioinnissa korostui ilmaisun tuoreus ja kilpailun teeman huomioiminen.

Lasten ja nuorten sarjaan osallistui 17 runoa. Lasten ja nuorten sarjan voittaja on Veeti Hippi (Alahärmä) runolla Eukko ja puukko. Raadin perusteluissa todettiin, että runossa on huumoria, omaperäistä riimittelyä ja puukon ääni kuuluu selvästi.  Kunniamaininnan saa Veera Rintakangas (Kauhava) runolla Puukon kesä, koska runo on raadin mukaan leppeän kevyt ja etenee polkuna kuvittaen tunnelmaa. Puukolla on selkeä rooli. Kunniamaininnan saa myös Nina Swiecikowskan (Ylihärmä) runollaan Tahtoa.  Runo on monitulkintainen, arvoituksellinen ja dramaattinen, ja toimii myös vuoropuheluna.

Aikuisten sarjaan osallistui 72 runoa.  Aikuisten sarjan voittaja on Kauko Laasonen (Turenki) runolla Hei vaan. Runo raati kuvailee humoristiseksi, samaistuttavaksi ja raikkaaksi. ”Puukon ääni kuuluu uudella, tuoreella tavalla. Omaperäisiä riimejä ja kielikuvia.” Kunniamaininnan saa Risto Pynnönen (Jämsä) runosta Kuunnelma, joka on omaperäinen, ajatuksia ja voimakkaita mielikuvia herättävä. ”Paljon asiaa ilmaistu tiiviisti. Ääni on oleellinen osa runoa.” Toisen kunniamaininnan saa Hanna Pärnä (Helsinki) runosta Ilman. Arvostelijoiden mukaan runon äänteet synnyttävät äänimaiseman. ”Kekseliästä sanaleikkiä ja rytmitystä.”

Ensi vuoden teemaa voi tulkita monipuolisesti ja erilaisilla vivahteilla.  Kilpailussa on kaksi sarjaa, aikuiset ja lapset/nuoret. Lisätietoja ja osallistumisohjeet löytyvät Kauhavan nettisivuilta osiosta puukkoruno.

Jätä kommentti

Uutiset

Kirjaudu

Anna palautetta

Olemme uudistaneet nettisivumme, ja haluaisimme kovasti tietää mielipiteesi. Voit antaa tähän myös muuta palautetta, voit olla mukana kehittämässä sivuja eteenpäin. Halutessasi voit jättää yhteystietosi, jos haluat yhteydenottomme asiaan. Lämmin kiitos! Voit myös vastata nimettömänä.