Luoma-aholla tuikkivat nyt uudet valot, kylätalon ikkunoista

Luoma-ahon kylätalo iltavalaistuksessaan. Kuvat: Soili Mäki

Julkaistu:

Kategoria:

,

Aihe:

–Tässä tapauksessa matka on ollut voittoa tärkeämpi: kahden vuoden aikana on saatu hirveästi aikaan ja kisan myötä Luoma-aho on saanut paljon tukea tavoitteidensa toteuttamiseen, kertoi kyläyhdistyksen hallituksen jäsen Soili Mäki.

–Olemme saaneet sparrausta valitsemiimme kehityskohteisiin Kiitorata-päivillä Tampereella sekä ihan omankin sparrauspäivän täällä Luoma-aholla.  Lisäksi verkostoituminen eri kylien kanssa on ollut todella tärkeää ja hedelmällistä! Vaikka kisassa mukana olevilla kylillä oli hyvinkin erilaisia tavoitteita kisassa, painivat monet kylät samojen ongelmien kanssa. Kylätoiminta nähdään valitettavasti edelleen paikoin pelkkänä “puuhasteluna”, vaikka kykyä ja mahdollisuuksia on vaikka mihin, kuten Luoma-ahon kohdalla on nähty. On vain oltava tahtoa ja sinnikkyyttä sekä kykyä toimia muuttuvissa tilanteissa, Mäki muistuttaa.

Kylällä mottona on, että sinne pyritään sytyttämään uusia valoja sen sijaan, että vanhoja sammutettaisiin. Luoma-ahon aiheena Suomen älykkäin kylä -kilpailussa oli kylätalon saaminen käyttöön mahdollisimman monipuolisesti. Näin tapahtuikin. Talkootöillä rakennettu talo valmistui tänä vuonna.

Mäki kertoo, että uusi, yhteisponnistuksin aikaan saatu kylätalo tuntuu aivan mahtavalta. –On hienoa nähdä läheltä, miten sinnikäs työ palkitaan ja miten se palvelee paitsi omaa kylää, myös koko Alajärven kaupunkia ja lähikuntia! Nyt on uudet, hienot tilat kaikkien käyttöön! Lisäksi parasta koko hommassa on ollut se, että kaikille halukkaille on löytynyt sopivaa tekemistä, eli jokainen pääsee osallistumaan siinä, missä on halunnut ja missä itseltä löytyy osaamista!  Kaikkien ei tarvitse osata kaikkea.

–Talolla pyörii jo useita säännöllisiä ryhmiä eri-ikäisille. Liikunnan puolella pyörii kaksi lasten ja nuorten liikuntakerhoa, seniorimiesten venyttelypiiri, kahvakuulajumppa, naisten jumppa ja niin edelleen. Käsityön puolella on tulossa kansalaisopiston makrameekurssi ja jouluaskartelukurssi.

Valmistuskeittiö otetaan käyttöön huomenna kyläyhdistyksen pitsaperjantain merkeissä, jolloin sieltä myydään pitsaa kassan kartuttamiseksi.

RAKENTAMISEN suhteen kylällä päästään vähän hengähtämään, mutta laakereille ei jäädä, eikä kyllä halutakaan jäädä lepäämään.

–Moni kyläyhdistyksen hallituksen jäsen ja talkoolainen on sanonut, että tämä toiminta kylällä on hyvää vastapainoa omalle työlle. Siitä hyötyy koko kyläyhteisö.

–Haemme jatkuvasti laajalla skaalalla rahoitusta muun muassa apurahahakemuksilla erilaisiin tapahtumiin ja kerhoihin.  Seuraava iso järjestettävä tapahtuma on tosiaan Kyläelokuvafestivaali, joka tullaan koronatilanteen niin vaatiessa toteuttamaan todennäköisesti jonkinlaisena hybridimallina etäyhteyksien ja paikalla livenä olijoiden kanssa.

MÄKI kertoo perheensä olevan jo kylätalon aktiivisia käyttäjiä. –Muksut ovat liikuntakerhossa, itse osallistun kahvakuulaan ja vedän tuon tulevan makrameekurssin. Kylätalolle voi varata myös perhevuoron, jolloin tilassa voi leikkiä tai pelailla talolta löytyvillä välineillä mitä ikinä keksiikään. Se on ihan huippumukavaa! Huomenna tilaamme koulu- ja työpäivän jälkeen pizzat kylätalon pizzaperjantaista! Kylätalo näkyy vahvasti meidän perheen harrastustoiminnassa nyt ja tulevaisuudessa, hän uskoo.

Jätä kommentti

Uutiset

Kirjaudu

Anna palautetta

Olemme uudistaneet nettisivumme, ja haluaisimme kovasti tietää mielipiteesi. Voit antaa tähän myös muuta palautetta, voit olla mukana kehittämässä sivuja eteenpäin. Halutessasi voit jättää yhteystietosi, jos haluat yhteydenottomme asiaan. Lämmin kiitos! Voit myös vastata nimettömänä.