Syyslomalla matkustamista on syytä harkita tarkkaan

Sam Leijonanmieli. Arkistokuva.

Julkaistu:

Kategoria:

,

Aihe:

–Saatiin onneksi se Ylläksen ruskaretkeen liittynyt ketju jäljitettyä ja eristettyä nopeasti, ja sulkutoimilla tilanne hallintaan. Tartuntoja tulee lisää kuluvina päivinä, mutta pääosin henkilöille, jotka on jo eristetty.

Arvioiden mukaan viisi prosenttia altistuneista ja karanteeniin määrätyistä sairastuu.

Hän toteaa kuntalaisten olleen asialla ensimmäisen, rajun tartuntaketjun katkaisemisessa.

–Maskeja on alettu käyttää ja kuntalaiset ovat alkaneet noudattaa sosiaalista etäisyyttä. Ilman kuntalaisten osallistumista näihin talkoisiin tätä epidemiaa ei saada pidettyä hallinnassa.

Eri toimijat ovat lähteneet mukaan rintamaan peruuttamalla tapahtumia ja toimintoja.

Paikallinen tilanteen rauhoittuminen ei kuitenkaan ole vielä sodan loppu, vain erään taistelun torjuntavoitto.

–Vaasassa on yli tuhat altistunutta, Lapualla iso useamman sadan altistumisketju ja samoin Seinäjoella. Ne alkavat myös tänne säteilemään ennemmin tai myöhemmin. Todennäköistä on, että syysloma aiheuttaa uusia ketjuja.

Siksipä Leijonanmieli suositteleekin, että pandemian kiihtymis- ja leviämisalueilla asuvia omaisia, kuten opiskelijoita kehotetaan välttämään vierailuita Vimpelissä, erityisesti tilanteissa, jossa henkilöllä ilmenee hengitystieoireita. Riskiryhmien ja ikäihmisten luona vierailua kehotetaan välttämään. Vaihtoehtona voi olla tapaaminen ulkona, pitkää sosiaalista etäisyyttä pitäen.   

–Syyslomalla voi ja tulee tehdä aktiviteetteja. Kannustamme ihmisiä ulkoilemaan, retkeilemään ja liikkumaan. Kehotamme välttämään kaikkia tilaisuuksia, missä et pysty pitämään sosiaalista etäisyyttä. Virus ei hyppää ihmisestä toiseen, vaan tarttuu aerosolin, pääosin pisaratartunnan avulla. Virus tarttuu huonosti pinnoilta. Vahvaan eristäytymiseen ei ole tarvetta, meillä on maalla tilaa liikkua, käytetään tätä asiaa hyödyksi.

Leijonanmieli toteaa torstaina julkaisemassaan tiedotteessa, että kansainväliset ja kansalliset mediat aiheuttavat ymmärrettävästi jatkuvalla koronatiedottamisella pelkoa ihmisissä.

–Syytä paniikkiin ei ole. Suomalaiset ovat läpi vuosisatojen olleet valmiuden ja sopeutumisen ammattilaisia. Joka vuosi valmistaudutaan omilla toimilla vähintäänkin talven tuloon.

Tässä tilanteessa kuntalaisilta odotetaan käsihygieniasta huolehtimista, sosiaalisen etäisyyden pitämistä, maskin käyttöä, paikallisten palveluiden tukemista ja arkielämän elämistä vallitsevien olosuhteiden mukaisesti.

–Kannustan kaikkia noudattamaan edellä mainittuja ohjeita, mutta silti liikkumaan ja käyttämään alueen yrittäjien palveluita.

Kunnan tehtävä on yhdessä Järvi-Pohjanmaan perusturvan kanssa pitää yllä riittävää testauskapasiteettia, eristää sairastuneet, jäljittää altistuneet ja asettaa heidät karanteeniin, turvata kunnan kriittiset lakisääteiset palvelut, tiedottaa vallitsevista pandemiatilanteista avoimesti, tukea omilla toimillaan alueen yrittäjyyttä läpi pandemian sekä mahdollistaa kaikilla toimilla kuntalaisille perusturvallisen ja elämisen arvoisen arjen edellytykset.

–Tulemme todennäköisesti elämään tämän viruksen rinnalla pitkään. Pelon ja eristäytymisen sijaan meidän tulee sopeutua vallitseviin olosuhteisiin. Sopeutuminen on prioriteetti yksi. Sateella pukeudutaan sadevaatteisiin, talvella talvivaatteisiin ja kesähelteillä käytetään tuuletinta. Pandemian aikana pestään käsiä, vältetään sosiaalista läheisyyttä ja käytetään maskia. Elämän arvoista elämistä ei kuitenkaan tule lakkauttaa. Otetaan kaikki irti maaseudun eduista, tilasta, luonnosta ja liikkumismahdollisuuksista. Suurissa ja ahtaissa asutuskeskuksissa tähän ei ole mahdollisuutta. Olemme asian suhteen etuoikeutettuja.

LEIJONANMIELEN oma karanteeni päättyy lauantaina. Hän kertoo olevansa terve ja hyvävointinen. Hän altistui koronalle Meri-Maskussa vietetyissä ristiäisissä kaksi viikkoa sitten.

Jätä kommentti

Anna palautetta

Olemme uudistaneet nettisivumme, ja haluaisimme kovasti tietää mielipiteesi. Voit antaa tähän myös muuta palautetta, voit olla mukana kehittämässä sivuja eteenpäin. Halutessasi voit jättää yhteystietosi, jos haluat yhteydenottomme asiaan. Lämmin kiitos! Voit myös vastata nimettömänä.

ILMAINEN

ISOJAKO

JA