Kauhavan Huhmarneva suojeluun

Luonnonperintösäätiö osti syyskuussa Kauhavalta Huhmarneva-nimisen noin seitsemänkymmenen hehtaarin suoalueen. Kuva: Pekka Rajala

Julkaistu:

Aihe:

LUONNONPERINTÖSÄÄTIÖ osti syyskuussa Kauhavalta Huhmarneva-nimisen noin seitsemänkymmenen hehtaarin suoalueen.

Alue ostettiin Vapolta ja kauppaa rahoitettiin Luonnonperintösäätiön ja Suomen luonnonsuojeluliiton Pohjanmaan piirin perustaman Pohjanmaan suokampanjan tuottamilla varoilla. Huhmarnevan kauppaa tukivat merkittävillä lahjoituksilla myös Suomenselän lintutieteellisen yhdistyksen suojelurahasto, Kauhavan luontoyhdistys Valokki ja Järviseudun ympäristöyhdistys Kotikontu.

Huhmarneva sijaitsee Kanta-Kauhavan kaakkoisosassa Nokuan kylässä. Suokasvillisuuskartoituksissa alueen suoekosysteemi on luokiteltu aapakeidassuoksi. Huhmarnevan kytkeytyneisyys lähialueen ojittamattomiin soihin on hyvä: muutama kilometri Huhmarnevasta itään sijaitsee Lappajärven Vanhaneva ja koilliseen Lappajärven Peuraneva. Viime vuosina tämä kolmen suoalueen kokonaisuus on muodostunut tärkeäksi metsäpeurojen talvehtimisalueeksi.

–Huhmarnevan suolla pesii tai oleskelee ympäri vuoden useita harvalukuisia ja uhanalaisia lintuja. Kalasääski on pesinyt suolla jo kolmisenkymmentä vuotta ja tuottanut vuosittain hyvin poikasia. Alueella viihtyvät myös muun muassa pohjansirkku, riekko, kuukkeli ja kapustarinta, sanoo Juho Hakkarainen Luonnonperintösäätiöstä.

Muita uhanalaisia tai harvinaisia alueella tavattuja lajeja ovat ainakin suopöllö, varpuspöllö, mehiläishaukka ja niittykirvinen. Alueella on myös vakituinen teeren soidin, ja parhaimmillaan suolla ja sen ympäristössä ruokailee useita kymmeniä teeriä.

Huhmarneva-Ympyräisneva on Kauhavanjoen valuma-alueen viimeinen luonnontilainen suo, joten sen merkitys tulvavesien pidättäjänä on ensiarvoisen tärkeä. Huhmarnevan suojelu vähentää merkittävästi myös lähiseudun vesistöalueiden kuormitusta.

–Kauhavanjoki on Lapuanjoen sivuhaara, joten Huhmarnevan säilyttäminen luonnontilaisena parantaa huomattavasti koko Lapuanjoen vesistöjen tilaa, sanoo Hakkarainen.

Jätä kommentti

Uutiset

Kirjaudu

Anna palautetta

Olemme uudistaneet nettisivumme, ja haluaisimme kovasti tietää mielipiteesi. Voit antaa tähän myös muuta palautetta, voit olla mukana kehittämässä sivuja eteenpäin. Halutessasi voit jättää yhteystietosi, jos haluat yhteydenottomme asiaan. Lämmin kiitos! Voit myös vastata nimettömänä.