Liikuntabingo haastaa lapsia liikkeelle

Nils Turja ja Eemil Saukko laskivat porraskiipeilyn jälkeen tarrasaaliitaan. Molemmille oli kertynyt paksu pino.

Julkaistu:

Kategoria:

,

Aihe:

METSÄSEIKKAILE, kiipeä näkötorniin, lennätä leijaa tai leiki valopiiloa. Paavolan koulun ensimmäisen ja toisen luokan oppilaita innostetaan liikkumaan Liikunta-Aallon liikuntabingolla, jossa viiden suoran kerättyään saa Alajärven Osuuspankin sponsoroimat valkoisen ja punaisen vilkkuvalon.

–Valon voi laittaa pyörään tai reppuun niin näkyy liikenteessä, pankinjohtaja Markku Pelkonen kertoi. Uusi tieliikennelaki toi punaisen takavalon pakolliseksi valkoisen etuvalon lisäksi kaikille pyöräilijöille.

Liikunta-Aallon projektipäällikkö Henna Matintuvan ja Paavolan Liikkuvan koulun vastaavan opettajan Elina Hännisen suunnittelemassa bingossa ei siis tarvita onnea, vaan jokainen voi itse valita mieleisensä liikuntatehtävät. Yhden rasteista, kuntoile portaissa, 2A-luokka suoritti heti yhdessä keräämällä Kitron stadionille piilotettuja tarroja.

–Tosi kiva, että lapset liikkuvat, ja tulee kokeiltua jotakin erilaista, normaaleista liikuntarutiineista poikkeavaa. Parhaimmillaan tällainen motivoi lasta liikkumaan ja myös huomaamaan, mitä kaikkea erilaista voi tehdä, eri paikoissa, Hänninen summasi bingon antia. Haastamme myös oppilaiden vanhemmat mukaan liikuntabingoon, Hänninen jatkoi.

–Ihana, että kuralätäköiden yli hyppiminen oli otettu mukaan, ja kotitöitä, kuten haravointia, huomioi kaupungin tiedotusvastaava Kirsi Lassila.

Lasten liikkumisen ja arkiaktiivisuuden vähentyminen ei pienillä koululaisilla perustoiminnoissa vielä näy, mutta esimerkiksi hiihdossa tai kuperkeikkoja tehdessä ero näkyy niiden välillä, jotka liikkuvat paljon ja monipuolisesti, ja niiden, jotka eivät.

–Lapset kyllä liikkuisivat, jos siihen tarjottaisiin mahdollisuutta! Kaksi tuntia koululiikuntaa viikossa ei riitä, Hänninen sanoo ja haluaa kannustaa vanhempia aktivoimaan lapsiaan. Ensimmäinen askel voi olla vaikkapa yhteinen, leikkimielinen bingo.

LIIKUNTA-AALTO 2020-hanke jatkuu maaliskuulle, ja Matintupa työskentelee sen parissa päätoimisesti tämän vuoden loppuun. Alkuperäinen tavoite kilometrimäärästä, että alajärveläiset liikkuisivat maapallon ympäri, täyttyi jo ajat sitten, ja uusi tavoite on kerätä vuoden loppuun mennessä suorituksia 100 000 kilometriin saakka. Lisäksi lasketaan liikuntatunteja.

Ihmiset ovat olleet aktiivisempia kuin odotettiin. –Koronakaan ei pysäyttänyt liikkumista, päinvastoin. Luontoliikuntareitit houkuttelivat, kun liikuntatilat olivat kiinni, Matintupa totesi.

Syksyn aikana hanke on aloittanut maastopyöräilylenkit Valkealammella. –Niille on ollut kysyntää, osallistujia on ollut jopa kolmisenkymmentä kerralla. Ne jatkuvat. 26.9. järjestetään Alajärvi MBT -kisa, ja syyslomaviikolle on suunnitteilla suunnistusaiheista tekemistä. Parasta on ollut, miten ihmiset ovat lähteneet tapahtumiin mukaan ja olleet aktiivisia, summasi Matintupa hankkeen onnistumista tähän saakka.

Jätä kommentti

Uutiset

Kirjaudu

Anna palautetta

Olemme uudistaneet nettisivumme, ja haluaisimme kovasti tietää mielipiteesi. Voit antaa tähän myös muuta palautetta, voit olla mukana kehittämässä sivuja eteenpäin. Halutessasi voit jättää yhteystietosi, jos haluat yhteydenottomme asiaan. Lämmin kiitos! Voit myös vastata nimettömänä.