Vimpelin äänestysalueet yhdistetään

Julkaistu:

Kategoria:

,

Aihe:

VIMPELIN kunnanvaltuusto päätti äänestyksen jälkeen yhdistää kirkonkylän ja Sääksjärven äänestysalueet vuoden 2021 alusta. Kunnanhallitus päätti kesäkuussa, että Sääksjärven äänestysalue liitetään keskustaan. Syynä tähän oli, että vaalilautakuntiin on ollut vaikeuksia löytää luottamushenkilöitä erityisesti kuntavaaleissa johtuen vaaliviranomaisia koskevasta kelpoisuus- ja esteellisyyssääntelystä sekä halu turvata äänisalaisuus pienissä äänestysalueissa, mikä aiheuttaa ylimääräisiä toimenpiteitä. Terhi Honkonen (Haloo) torppasi perustelut puheenvuorossaan ja esitti päätöksen kumoamista.

–Sääksjärvellä on 330 eli 15 prosenttia äänioikeutetuista, äänestysprosentti korkeampi (76,4) kuin keskustassa ja moni heistä hyvin iäkäs eli poliittisesti aktiivista vanhusväestöä. Vaalitoimihenkilöiden hankkiminenkin onnistuu varmasti, jos ajoissa aloittaa. Vaalisalaisuuden säilyttämisen ongelma koskee lähinnä alle 50 hengen äänestysalueita.

Pasi Sova (Haloo) kannatti esitystä.

–Ihmistä kunnioittava merkitys ja iso asia, säesti Markku Lapinkorpi (Haloo), joka hallituksessa esitti asian kumoamista, ilman kannatusta.

Äänestyksessä Honkosen esitys hävisi äänin 12–9. *

VALTUUSTO käsitteli pitkään Perlacon Oy:n laatimaa 32-kohtaista talouden tasapainottamisohjelmaa, joka tekee jo aiemmin tehtyjen leikkausten lisäksi kolmen vuoden aikana noin 400 000 euron säästöt. Tasapainottamisohjelma on tärkeä liite kunnan hakiessa harkinnanvaraista valtionavustuksen korotusta.

Valtuustoryhmien yhteisellä päätöksellä vapaa-aikatoimeen ja kirjastoon ei nyt kajota. Honkonen kysyi, millä perusteella kunnanhallitus esittää sivistystoimen tilaajalautakunnan lopettamista. Säästö lautakunnan lopettamisesta olisi 2 000 euroa.

–Kaikki asiat, mitä siellä esitetään, tulevat kunnanhallitukselle, joten on sama, jos asiat päätettäisiin kunnanhallituksessa, perusteli Marja-Leena Laakso (kesk.).

Mainos

–Hallintosäännön mukaan päätäntätoimivaltaa sillä on ainoastaan sivistystoimen irtaimiston hankinnassa, koulujen rehtoreitten valmistelusta. Muutoin se valmistelee sivistystoimen tilauksen, tekee esityksen talousarvioon, seuraa ja arvioi tilauksen toteutumista ja raportoi toimintakertomukseen, taustoitti hallintojohtaja Seija Kinnunen.

–2 000 euron vuoksi siirrettäisiin asia kunnanhallitukselle, jolla on muutenkin paljon käsiteltävää, kun Vimpelillä ei ole juuri muutenkaan sanan- eikä äänivaltaa sivistysasioissaan, Honkonen totesi.

Asiasta päädyttiin äänestämään ja lakkauttaminen peruttiin äänin 16–5.

KANTATIE 68:N parantamisesta päädyttiin äänestämään optiohankkeiden osalta. Kunnanhallitus esitti, että liikenneympyrän lisäksi toteutettaisiin Männikön risteyksen turvasaarekkeet, Suksitien ja Männikön risteyksen välinen kevyenliikenteen väylä sekä Suksitien suojatien rakentaminen niin, että talousarvion yli menevä osuus katettaisiin liikenneympyrän keskelle rakennettavasta maamerkistä, jolle on varattu 50 000 euron määräraha. Martti Lassila (Haloo) esitti Sovan kannattamana, että katsottaisiin ensin, millaisia vaikutuksia liikenneympyrällä on, ja toteutettaisiin optiot myöhemmin, koska ”nyt on talousarviosta poistettu paljon tärkeitä investointikohteita, joiden siirtäminen voi tulla kalliiksi.” Lassila ja Sova jäivät ainoina esityksen taakse, joten kunnanhallituksen esitys tuli hyväksytyksi.

KUNNAN tonttikampanja saa jatkoa. 1.9.2020–31.5.2021 Jukkalan ja Sandbackan alueen kaavatontit myydään puoleen hintaan vuoden 2017 tontin hinnasta, muut kunnan kaavatontit eurolla ja yksityiseltä tontin ostaneelle ja asuinrakennuksen rakentavalle myönnetään 1 000 euron avustus käytettäväksi rakentamiseen tai sisustamiseen liittyviin tarvikkeisiin. Lisäksi kunta myy huutokaupat.comissa yhden Jukkalan alueen tontin ilman hintavarausta ja pohjahintaa samoilla kaupan ehdoilla kuin muutkin kampanjan tontit, millä toivotaan saatavan näkyvyyttä kampanjalle.

–Nyt on tullut aika paljon kyselyitä tonteista, etenkin Jukkalan ja Sandbackan alueen tontit ovat kiinnostaneet, kertoi kunnanjohtaja Sam Leijonanmieli. Hän totesi, että kuntajohtajien kanssa on keskusteltu aluemarkkinoinnin tiivistämisestä.

Kunnan omistamille vuokra-asunnoille, yksityisten vuokra- ja myytäville asunnoille sekä alueen työpaikoille toivottiin yhteistä alustaa, josta ne löytyisivät helposti.

*) Juttua muokattu 25.8.2020 klo 12.58. Äänestyksen tulos oli 12 JAA, 9 EI eli kunnanhallituksen esitys jäi voimaan.

Jätä kommentti

Uutiset

Kirjaudu

Anna palautetta

Olemme uudistaneet nettisivumme, ja haluaisimme kovasti tietää mielipiteesi. Voit antaa tähän myös muuta palautetta, voit olla mukana kehittämässä sivuja eteenpäin. Halutessasi voit jättää yhteystietosi, jos haluat yhteydenottomme asiaan. Lämmin kiitos! Voit myös vastata nimettömänä.