Lukijan mielipideartikkeli:

Lappajärven ympäryskuntien rahahanat

ILKKA-POHJALAINEN uutisoi 6.2.2020 maakunnan tuoreita kuntien 2019 talouslukuja.  Kunnat saavat tulonsa pääosin kantamistaan veroista + valtionosuuksista. Sitä kutsutaan verorahoitukseksi.   

Vimpelin asukaskohtainen verotulo oli viime vuonna noussut 230 euroa edellisestä vuodesta eli eniten etelä- ja pohjalaiskunnista. Toisissa Lappajärven ympäryskunnissa Lappajärven luku oli 122 ja Alajärven 63 euroa. Vimpelin asukaskohtainen verotulo oli 3 626 euroa ja sai hopeasijan maakunnassamme Seinäjoen peesissä. Paljon ounasteltua kuntatalouden kriisiä osoittaa kolmen eteläpohjaiskunnan verotulojen jääminen 2019 edellisvuotta pienemmäksi. 

Lappajärven ympäristökunnilla oli 2019 Lappajärvellä verorahoituksella käytettävissä palvelutuotantoon asukaskohtaisesti 6 744, Alajärvellä 6 633 ja Vimpelillä 6 345 euroa. Vimpelissä ja Lappajärvellä verorahoitus vaikuttaa väkiluvun perusteella miljoonan verran suuntaansa ja Alajärvellä marginaali olisi kolmisen miljoonaa euroa. Viime vuonna Alajärven verotulot olivat 46 prosenttia, Lappajärven 47 ja Vimpelin 57 prosenttia verorahoituksesta. Vimpelin luku on maakunnan neljänneksi paras Seinäjoen, Lapuan ja Ilmajoen jälkeen. 

Mainos

Kuntien rahoitussysteemiin kuuluu nk. verotuloihin perustuva valtionosuuden tasaus jossa Robin Hoodin tapaan nipistetään hyvätuloisilta kunnilta ja annetaan pienituloisille kunnille jotta nekin voisivat hoitaa tasapuolisesti asukkaidensa peruspalvelut eli perusopetuksen ja terveydenhuollon. Taidamme trossata vähän liikaa kun maakuntaveturina Seinäjokikin saa tänä vuonna tasausta nuppikohtaisesti 283 euroa puhumattakaan kriisikuntaa lähentelevän Vaasan 954 eurosta. Alajärven luku on 1005, Lappajärven 951 ja Vimpelin 731 euroa. Helsingin pormestari Vapaavuoren hammasten kiristelyä ei sovi ihmetellä, kun kaupunki joutuu tänä vuonna osallistumaan tasaustalkoisiin 373 milj. eurolla.   

Kun nykyinen tasausmenettely alkoi 2010 on alajärveläinen saanut Ojalan laskuopin mukaan kuluva vuosi mukaan lukien tasausta noin 10 100, lappajärveläinen 7 480 ja vimpeliläinen 6 050 euroa. Vain mielikuvitus on rajana pohtia mikä vaikutus noilla tasauksilla on ollut Lappajärven ympäryskuntien kuntatalouksiin.    

Veikko Leväniemi, Vimpeli 

Lue lisää

Aihealueeseen liittyviä juttuja

Pesäpallokauden kynnyksellä Matti Lehto kysyy mielipidekirjoituksessaan, mikä on VImpelin Vedon linja pelikuulutusten osalta. Kuva: Lasse Pippola.

Mielipide 2

KIRJOITIN viime vuonna mielipiteeni pesäpallo-ottelujen kuuluttamisesta. Se julkaistiin elokuussa 2023 Ilkka-Pohjalaisessa ja Järviseudun Sanomissa. Olin

Pohjanmaan Kristillisdemokraattien naisjärjestö vetoaa lapsen oikeuteen viettää aikaa vanhempiensa kanssa.

Kallisarvoinen lapsi

Lasten hätä ja nuorten ahdistus täytyy ottaa nyt todesta. Meillä on faktatietoa siitä, miten terveyden

Valtio kunnan kukkarolla.

Valtio kunnan kukkarolla 

Näyttää vahvasti siltä, että yhä kiristyvässä talousahdingossaan valtio kurkkii myös kuntien kukkarolle. Ei sinänsä mitään uutta

Pesäpallokauden kynnyksellä Matti Lehto kysyy mielipidekirjoituksessaan, mikä on VImpelin Vedon linja pelikuulutusten osalta. Kuva: Lasse Pippola.

Mielipide 2

KIRJOITIN viime vuonna mielipiteeni pesäpallo-ottelujen kuuluttamisesta. Se julkaistiin elokuussa 2023 Ilkka-Pohjalaisessa ja Järviseudun Sanomissa. Olin

Pohjanmaan Kristillisdemokraattien naisjärjestö vetoaa lapsen oikeuteen viettää aikaa vanhempiensa kanssa.

Kallisarvoinen lapsi

Lasten hätä ja nuorten ahdistus täytyy ottaa nyt todesta. Meillä on faktatietoa siitä, miten terveyden

Valtio kunnan kukkarolla.

Valtio kunnan kukkarolla 

Näyttää vahvasti siltä, että yhä kiristyvässä talousahdingossaan valtio kurkkii myös kuntien kukkarolle. Ei sinänsä mitään uutta

Jaa tämä juttu:

Facebook
X (Twitter)
LinkedIn
WhatsApp
Telegram
Sähköposti

Uutiset

Kirjaudu

Anna palautetta

Olemme uudistaneet nettisivumme, ja haluaisimme kovasti tietää mielipiteesi. Voit antaa tähän myös muuta palautetta, voit olla mukana kehittämässä sivuja eteenpäin. Halutessasi voit jättää yhteystietosi, jos haluat yhteydenottomme asiaan. Lämmin kiitos! Voit myös vastata nimettömänä.