Lukijan mielipideartikkeli:

Ei löydy vastuunkantajia!

ESKOON hallitus on kokouksessaan 29.6.2020 käsitellyt Ähtärissä olevan Raikula-asumisyksikön myymistä. Pekonranta myytäneen samalla päätöksellä. Raikulan kiinteistön arvo on tilinpäätöksen mukaan 313.000 euroa. 

Kenestä tulee kiinteistön uusi omistaja? Se onkin mielenkiintoinen kysymys. Löytyykö Ähtärin kaupungilta rahaa/tahtotilaa ostaa alueellansa pitkään toiminut asumisyksikön kiinteistö itselleen vaan onko ostajana Pihlajalinna? Myykö Ähtärin kaupunki hiljaa alihinnalla kuten meni sairaalan osakkuudet halvalla Pihlajalinnalle? 

Ymmärrän varsin hyvin. Pandala, kaupungin pääsääntöinen energiasyöppö, tarvitsee kipeästi rahaa.  

Sinne pohjattomaan kitaan menisi myös erityisryhmienkin lailla säädetyt palvelut. Erityisryhmät, ns. vähävoimaiset, ja niiden subjektiiviset oikeudet ovatkin aina olleet päätöksissä kuin pakkopullaa. Kuvailisin sanalla huutolaismeininkiä. Kuka ja miten halvimmalla tulee enkelten hoidettaviksi koko osa-alue. Itsemääräämisoikeudesta jopa testamenttiin saakka onkin EDOAM saanut usein ahkeroida. 

MINUA ihmetyttää koko Raikulankin myyntihanke, Eskoon kuntayhtymä on saanut kiinteistönsä kulut vuokralla katettua. Vuokran maksajana on Ähtärin kaupunki. Mutta rahaa palaa Eskoossa. Näin se kolmen vuoden raju velkaannuttaminen kostautuu (velkaa 24 miljoonaan euroa) ja loppupeleissä kärsijä on kehitysvammainen ihminen. Jatkuva huutolaismeininki jatkuu. 

Eskoon pitää säästää tänä vuonna 1,88 miljoonaa euroa. Säästöt kohdistuvat asukkaisiin, sehän on selvä. Eskoo on irtisanonut 29,5 työntekijää. Tämän määrän väheneminen näkyy kehitysvammaisten nykyisessä hoidossa ja jäljelle jääneen henkilökunnan jaksamisessa, luonnollisesti. Sekavissa tehtäväkuvissa, epäselvistä työpisteistä hyppypäivinä jne. 

Henkilökuntaa koulutetaan jatkuvasti, nytkin 100 000 euroa Sedun yhteistyöhön. Koulutuskaan ei auta, jos ei anneta mahdollisuutta käyttää sitä. Liian vähäiset hoitohenkilökunnan resurssit lienevät jo varantavan päivittäisen hoidon ja huolenpidon. Henkilökunnan venymiselläkin on rajansa, heitä ei pidä syyllistää asiasta.  

Johtamistaidolla on suuri merkitys myös henkilöstön työkykyyn. Operatiivisen johdon ja kuntien valitsemien luottamusmiesten olisi pitänyt asioita valvoa eikä sallia holtitonta menoa. Kunnat maksavat edelleen Eskoolle sovitusti. Saako rahalle vastinetta?  

Nyt olisi käyttöä professorille valvomaan alueemme kehitysvammaisten huolto ja hoito inhimilliselle tasolle. Hänen palkkaamiseensa Eskoon kuntyhtymältä löytyi rahaa yli 500 000 euroa. Muistamme menneiltä vuosilta, kuka poliitikko tästä proffessuurista haaveili. Vastuunkantajia tarvittaisiin nyt. 

Mainos

EIKÖ valtakunnallisille erityishuoltopäiville 10–11.9. maksu (585 e / henkilö) riitä tässä taloudellisessa katastrofissa karsimaan osallistujia niin, että vain kuntayhtymän johtaja osallistuu em.päiville. Viiden lähtijän sijaan vain yksi osallistuja, säästöä lähemmä 5 000 euroa päivärahoineen ja matkakuluineen. Hänhän voi sitten erityishuoltopäiviltä terveiset kertoa puheenjohtajistolle ja hallitukselle. Tiedonjakovelvoite on käytettävä kimppakivan sijaan. Näin sitä toivotaan. 

Puheenjohtajistossa on kolme sosiaalineuvoksen arvonimen saanutta henkilöä. Yhden arvonimi maksaa 6 200 euroa, maksaja luultavimmin Eskoon kuntayhtymä. Lisäksi entiselle johtajalle on haettu sosiaalineuvoksen arvonimi. Olisiko nyt syytä arvioida näitten ostettujen poliittisten arvonimien merkitystä päätöksenteossa? 

Kun vielä on havaittavissa kaikki ostetut ylennykset ovat maakuntamme poliittisen tahtotilan olleen vanhan puolueen kustannuksilla. 

RAHAN lappaminen ja omaisuuden myyminen kuin salassa koskettaa myös Ähtäriä kovasti. Raikula kuin Pekonranta ovat Ähtärissä upeita erityisryhmille suunniteltuja rakennettuja kauniita yksiköitä. Vai onko hiljaa jo katsottu sopivat ostajat? Kuka hyvä veli olisi nyt vuorossa? sanoi vaari kun lehmänsä antoi. 

Itse erityisryhmien puolestapuhujana en ymmärrä enkä hyväksy koko lehmänkauppaa. Asiat ovat kaikkien luettavissa ja pääteltävissä julkisista Eskoon asiakirjoista. Kunhan ne vaan laillisesti julkaistaan ja ajoissa. 

Avoimuus keskusteluun otto myytävistä kohteista ja miten käy Raikulan ja Pekonrannan sisällön. 

Otin asiaa esille että kunnat ymmärtävät myös vaatia vastinetta toiminnasta. Vaikkakin puoluepoliittisilla paikoilla ilman osaamista usein istuvatkin. Kokouspalkkioiden sijaan vastuuta ja valtaa kehitysvammaisten eduksi olisi nyt maakuntaan saatava. 

Sirkka-Liisa Lamminkoski 

Lue lisää

Aihealueeseen liittyviä juttuja

Pesäpallokauden kynnyksellä Matti Lehto kysyy mielipidekirjoituksessaan, mikä on VImpelin Vedon linja pelikuulutusten osalta. Kuva: Lasse Pippola.

Mielipide 2

KIRJOITIN viime vuonna mielipiteeni pesäpallo-ottelujen kuuluttamisesta. Se julkaistiin elokuussa 2023 Ilkka-Pohjalaisessa ja Järviseudun Sanomissa. Olin

Pohjanmaan Kristillisdemokraattien naisjärjestö vetoaa lapsen oikeuteen viettää aikaa vanhempiensa kanssa.

Kallisarvoinen lapsi

Lasten hätä ja nuorten ahdistus täytyy ottaa nyt todesta. Meillä on faktatietoa siitä, miten terveyden

Pesäpallokauden kynnyksellä Matti Lehto kysyy mielipidekirjoituksessaan, mikä on VImpelin Vedon linja pelikuulutusten osalta. Kuva: Lasse Pippola.

Mielipide 2

KIRJOITIN viime vuonna mielipiteeni pesäpallo-ottelujen kuuluttamisesta. Se julkaistiin elokuussa 2023 Ilkka-Pohjalaisessa ja Järviseudun Sanomissa. Olin

Pohjanmaan Kristillisdemokraattien naisjärjestö vetoaa lapsen oikeuteen viettää aikaa vanhempiensa kanssa.

Kallisarvoinen lapsi

Lasten hätä ja nuorten ahdistus täytyy ottaa nyt todesta. Meillä on faktatietoa siitä, miten terveyden

Jaa tämä juttu:

Facebook
X (Twitter)
LinkedIn
WhatsApp
Telegram
Sähköposti

Uutiset

Kirjaudu

Anna palautetta

Olemme uudistaneet nettisivumme, ja haluaisimme kovasti tietää mielipiteesi. Voit antaa tähän myös muuta palautetta, voit olla mukana kehittämässä sivuja eteenpäin. Halutessasi voit jättää yhteystietosi, jos haluat yhteydenottomme asiaan. Lämmin kiitos! Voit myös vastata nimettömänä.