Jamissa käynnistyy tänä syksynä kotimaisen humalan tuotanto

Julkaistu:

Kategoria:

,

Aihe:

JÄRVISEUDUN ammatti-instituutin luonnonvara-alan toimipisteessä Kurejoella käynnistyy tänä syksynä kotimaisen humalan tuotanto. Yhteistyössä Luonnonvarakeskuksen kanssa Jamissa päästään muun muassa rakentamaan humalatarhaa kesällä välikasvatuksessa olleille humalantaimille.

Suomalaisen humalan tuotannon käynnistäminen -hankkeessa tavoitteena on lisätä ja kehittää suomalaisen panimohumalan tuotantoa ja siten vastata panimoyrittäjien ja paikallistuotteiden ja lähiruoan kysyntään. Samalla tarjotaan viljelijöille uusia kannattavia viljelykasveja.

Hankkeessa valitaan kemiallisesti oluen tuotantoon parhaimmiksi todetuista suomalaisistahumalakannoista viljelyllisesti parhaat humalat tuotantoon sekä tuotetaan viljelyteknistä tietoa humalankäpyjen tuottamisesta Suomessa.

Jami on mukana hankkeessa koetilana. Toinen mukana oleva oppilaitos on Ammattiopisto Lappia Louella. Lisäksi mukana on yksityisiä koetiloja ja Luken koeviljelmä Piikkiössä.

Osallistuvat oppilaitokset saavat humalasta esimerkkikasvin erikoiskasvintuotannon opetukseen ja voivat jatkaa humalan viljelyneuvontaa paikallisesti. Hankkeesta saatua viljelykokemusta viestitään laajasti, ja hankkeella vahvistetaan tutkimuslaitoksen, puutarha- ja maatalousalan oppilaitosten, viljelijöiden ja yrittäjien välistä yhteistyötä.

TOISESSA Jamin ja Luken yhteisessä hankkeessa selvitetään tulevaisuustutkimuksen avulla eri teemoja ja tulevaisuuden mahdollisuuksia alueen maatalous- ja puutarhatuotannon ja alan koulutuksen kehittämiseksi siten, että tuotanto on vastuullista, kestävää ja taloudellisesti kannattavaa. Hanketta on valmisteltu yhdessä alueen tuottajajärjestöjen, alueen maaseutuelinkeinotoimien ja yrittäjien kanssa.

Hankkeen tavoitteena on luoda alueelle yrityksiä, koulutusta ja tutkimusta hyödyttävä yhteistyömalli. Hankkeen tulosten perusteella voidaan suunnata alueen kehittämishankkeita alkavalla ohjelmakaudella sekä kehittää luonnonvara-alan koulutuksen alueellista infrastruktuuria ja sisältöä. Hanke toimii monistettavana esimerkkinä yksittäisen maantieteellisen alueen, Järviseudun, maatalouden ja puutarha-alan kehittymisskenaarioista ja kehittämistarveanalyysistä.

Jätä kommentti

Uutiset

Kirjaudu

Anna palautetta

Olemme uudistaneet nettisivumme, ja haluaisimme kovasti tietää mielipiteesi. Voit antaa tähän myös muuta palautetta, voit olla mukana kehittämässä sivuja eteenpäin. Halutessasi voit jättää yhteystietosi, jos haluat yhteydenottomme asiaan. Lämmin kiitos! Voit myös vastata nimettömänä.