Sinilevää havaittu eteläpohjalaisvesissä

Viikolla 29 sinileväesiintymiä on havaittu Etelä-Pohjanmaan ely-keskuksen havainnointipisteillä. Valtakunnallisen sinilevätarkkailun havaintopisteillä sinileväkukintaa esiintyi hieman Alajärven Hoiskon uimarannalla, Mustasaaren Replotfjärdenissä ja Mustasaaren Karperöfjärdenissä. Asiantuntijatiedon mukaan levää on havaittu hieman tämän viikon aikana myös Rönnskärin ja Bergön välisellä merialueella sekä Kokkolassa Trullevinniemen kalasatama-altaassa.

Leväseurannan kansalaishavainnot ovat lisääntyneet kuluvan viikon aikana. Sinilevää on esiintynyt kansalaishavaintojen mukaan Iiroonjärvellä ja Limajärvellä Soinissa sekä Vaasan rannikkoalueella useissa kohteissa. Vaasan Kustaanlinnan uimarannalla sinilevää havaittiin tiistaina 14.7. Sinileväesiintymät ovat usein peilattavissa ajankohtaisiin säähavaintoihin. Esimerkiksi tyyni, aurinkoinen ja lämmin sää saavat sinileväkukinnat runsastumaan ja nousemaan vesipatsaasta vedenpintaan. Runsaiden sateiden myötä vesistöihin valuvat ravinteet luovat leville otolliset lisääntymisolosuhteet.

Mainos

Sinileväkukinnan voi tunnistaa vedestä aluksi vihertävinä hippusina, minkä jälkeen se sopivien olosuhteiden myötä runsastuu ja kasautuu muodostaen sinilevälauttoja. Sinilevälautat hajoavat kepillä koskettaessa hippusiksi. Itse havaitun sinilevähavainnon voi tallentaa Järvi-Meriwikiin (www.järviwiki.fi) tai ottamalla yhteyttä leväseurantapuhelimen numeroon 0295 027 990.

Lue lisää

Muuta luettavaa

Jaa tämä juttu:

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Telegram
Sähköposti

Uutiset

Kirjaudu

Anna palautetta

Olemme uudistaneet nettisivumme, ja haluaisimme kovasti tietää mielipiteesi. Voit antaa tähän myös muuta palautetta, voit olla mukana kehittämässä sivuja eteenpäin. Halutessasi voit jättää yhteystietosi, jos haluat yhteydenottomme asiaan. Lämmin kiitos! Voit myös vastata nimettömänä.