Lukijan mielipideartikkeli:

Lappajärven tulevaisuus paluumuuttajien varassa, missä kunnan toimenpiteet?

Nopeasti etsien löysin Lappajärveltä "kuntapaketin" joka tarjoaa muuttajalle 200 euron lahjakortin kauppaan. Hyvä alku, mutta eihän tällainen ketään houkuta tänne muuttamaan.

KUTEN hyvin tiedetään, Lappajärvi on tätä nykyä näivettyvä kunta, josta nuoret lähtevät suurempiin kaupunkeihin opiskelemaan ja töihin. Jos mitään ei tehdä, tänne jäävien kuntalaisten keski-ikä lähentelee pian 70:tä ikävuotta ja viimeisetkin palvelut katoavat kysynnän hiipuessa. Kunnan tulevaisuuden voisi kuitenkin pelastaa kahta kautta.  

Ensimmäinen vaihtoehto olisi houkutella kuntaan teollisuutta ja mielellään suuressa mittakaavassa jotta kuntaan tulisi lisää työpaikkoja, ja sitä kautta tänne muuttaisi myös nuoria ihmisiä ja lapsiperheitä. Tämä asia on helppoa todeta mutta vaikeampi toteuttaa. Miksi suuryritykset investoisivat juuri tänne? Ainakaan ilmaiset yritystontit eivät ole mikään myyntivaltti, sillä näitä jaetaan yrityksille pitkin Suomea. Tämän vaihtoehdon toteutumista voikin pitää hyvin epätodennäköisenä, koska mitään ei ole tähänkään mennessä tällä saralla tapahtunut.  

TOINEN tapa kunnan elinvoiman palauttamiseksi olisi houkutella tänne paluumuuttajia. Vuoden vaihteessa Maaseudun tulevaisuus julkaisi artikkelin, jonka mukaan 800 000 suomalaista miettii vakavasti muuttoa maaseudulle. Yleistyvät etätyöt mahdollistavat tätä nykyä asumisen missä tahansa, ja nuorilla perheellisillä on mahdollisuuksia muuttaa vanhaan kotikuntaansa, jossa lapsilla on rauhallisempi ympäristö kasvaa. Tähän kaivattaisiin kuitenkin kunnalta panostuksia, joita valitettavasti Lappajärvellä ei ole haluttu tai osattu tehdä.  

Otan esimerkiksi Utajärven jossa kunnan houkuttelevuutta paluumuuttajille on parannettu merkittävästi tarjoamalla maksuton päivähoito, maksuton aamu- ja iltapäivätoiminta esikouluikäisille sekä 300 euron kuukausittainen kotihoidontuen kuntalisä. Lasten varttuessa Utajärvi tarjoaa lukiolaisille ilmaiset oppikirjat, sekä opiskelujen ajaksi käyttöön läppärin ja tabletin. Lisäksi nuorille annetaan 400 euron alennus ajokortista. Kaiken kukkuraksi Utajärven kunnalla on tiimi, joka auttaa sopivan tontin etsinnässä, auttaa rakentamisen kaikissa vaiheissa ja mahdollistaa lisäksi nopeutetun rakennusluvan käsittelyn. 

Nopeasti etsien löysin Lappajärveltä “kuntapaketin” joka tarjoaa muuttajalle 200 euron lahjakortin kauppaan. Hyvä alku, mutta eihän tällainen ketään houkuta tänne muuttamaan. Utajärven malli kuulostaa kaikkine etuineen kalliilta toteuttaa, mutta sen tarjoamat edut sitouttavat lapsiperheitä kuntaan ja kunta alkaa saamaan perheistä verotuloja takaisin päin. Näin ollen tällaisten tukien reaalinen vaikutus kunnan talouteen olisi todennäköisesti positiivinen.  

Kuulisin mielelläni esimerkiksi vastineen muodossa joltakulta kuntapäättäjältä miksi tähän mahdollisuuteen ei Lappajärvella ole tartuttu? 

Nimimerkki “Tuulipuku.fi”

Lue lisää

Aihealueeseen liittyviä juttuja

Pesäpallokauden kynnyksellä Matti Lehto kysyy mielipidekirjoituksessaan, mikä on VImpelin Vedon linja pelikuulutusten osalta. Kuva: Lasse Pippola.

Mielipide 2

KIRJOITIN viime vuonna mielipiteeni pesäpallo-ottelujen kuuluttamisesta. Se julkaistiin elokuussa 2023 Ilkka-Pohjalaisessa ja Järviseudun Sanomissa. Olin

Pohjanmaan Kristillisdemokraattien naisjärjestö vetoaa lapsen oikeuteen viettää aikaa vanhempiensa kanssa.

Kallisarvoinen lapsi

Lasten hätä ja nuorten ahdistus täytyy ottaa nyt todesta. Meillä on faktatietoa siitä, miten terveyden

Pesäpallokauden kynnyksellä Matti Lehto kysyy mielipidekirjoituksessaan, mikä on VImpelin Vedon linja pelikuulutusten osalta. Kuva: Lasse Pippola.

Mielipide 2

KIRJOITIN viime vuonna mielipiteeni pesäpallo-ottelujen kuuluttamisesta. Se julkaistiin elokuussa 2023 Ilkka-Pohjalaisessa ja Järviseudun Sanomissa. Olin

Pohjanmaan Kristillisdemokraattien naisjärjestö vetoaa lapsen oikeuteen viettää aikaa vanhempiensa kanssa.

Kallisarvoinen lapsi

Lasten hätä ja nuorten ahdistus täytyy ottaa nyt todesta. Meillä on faktatietoa siitä, miten terveyden

Jaa tämä juttu:

Facebook
X (Twitter)
LinkedIn
WhatsApp
Telegram
Sähköposti

Anna palautetta

Olemme uudistaneet nettisivumme, ja haluaisimme kovasti tietää mielipiteesi. Voit antaa tähän myös muuta palautetta, voit olla mukana kehittämässä sivuja eteenpäin. Halutessasi voit jättää yhteystietosi, jos haluat yhteydenottomme asiaan. Lämmin kiitos! Voit myös vastata nimettömänä.

ILMAINEN

ISOJAKO

JA