Vaihto-oppilaiden elämä ollut suurta myllerrystä

vaihto-oppilaiden_elama_ollut_suurta_myllerrysta.jpg
vaihto-oppilaiden_elama_ollut_suurta_myllerrysta.jpg
Vaihto-oppilaat ovat eläneet kuluneen puolen vuoden ajan varsin hektistä elämää. Osa on palannut kotimaahansa, mutta osa oppilaista on jäänyt kohdemaahansa poikkeusolojen ajaksi.

VAIHTO-OPPILAIDEN kulunut puoli vuotta on ollut suuresti epävarmuuden sävyttämää. Monella vaihto on viivästynyt ja toisilla kohde on vaihtunut. Osalla vaihto-ohjelmia on keskeytetty ja nuoria on lennätetty takaisin kotimaahansa.

Vähemmälle huomiolle ovat kuitenkin jääneet vaihto-opiskelijat, jotka ovat jääneet kohdemaahansa poikkeusolojen ajaksi. Yksi tämänlainen tapaus on australialainen Gemma Nicol, joka saapui Rotaryn nuorisovaihdon kautta Suomeen tammikuussa.

Viimeisen viikkonsa Nicol on vieraillut Järviseudun ympäristössä. Nicol on kotoisin Australiasta Queenslandin maakunnasta alle 150 asukkaan kylästä, joten maaseutu ympäristönä oli tuttu vaihto-opiskelijalle jo ennestään.

–Rotaryn vaihto-ohjelmassa asutaan kohdemaassa useiden eri perheiden luona. Suunnitelmissa oli vierailua Pietariin, Keski-Eurooppaan ja Lappiin, mutta ne peruuntuivat nyt kokonaan olosuhteiden vuoksi. Päätin sen sijaan lähteä nyt tutustumaan Suomen eri alueisiin, Nicol kertoo.

KOHTEEKSEEN vaihto-ohjelmassaan Nicol valitsi Suomen, koska ei tiennyt maasta paljoakaan ja herätteli toiveita talven näkemisestä.

–Valitettavasti viime talvi oli hyvin vähäluminen täälläkin, joten se kokemus jäi nyt saamatta, Nicol toteaa.

Ensimmäiset huomionsa suomalaisista ja järviseutulaisista Nicol teki sosiaalisen kanssakäymisen puolella. Reissullaan Nicol sanoo oppineensa, että kulttuurit voivat olla maiden kesken hyvin erilaisia.

–Suomalaiset eivät liikaa puhu. Välillä se tuntuu kiusalliselta, mutta joskus se on aivan rauhoittavaakin, ettei jatkuvasti tarvitse olla äänessä. Reissun aikana uskon tulleeni paljon avoimemmaksi erilaisille kulttuureille, Nicol arvioi.

KOULUJÄRJESTELMÄSSÄ on Suomen ja Australian välillä paljon eroavaisuuksia erityisesti käytäntöjen suhteen.

–Täällä ei tarvitse käyttää koulupukua ja opiskelussa on paljon enemmän vapauksia verrattuna kotimaahani. Näyttää, että täällä voi oikeasti opiskella sitä, mitä haluaa, Nicol kommentoi.

Suomalainen kahvittelukulttuuri oli täysin uusi asia merten takaa Pohjolaan saapuneelle. Vaikka alkuun se herättikin jonkin verran kummastusta, asiaan tottui, kun ymmärsi kyseessä olevan hyväntahtoinen vieraanvaraisuuden ele.

–Kahvi on Suomessa todella hyvää. Sitä kun olen nyt oppinut juomaan, niin en oikein tiedä, miten pystyn enää palaamaan takaisin Australiaan, jossa kahvi ei ole läheskään yhtä tasokasta, Nicol sanoo.

Seuraavaksi vaihto-oppilaalla suunnitelmissa on Vaasassa vierailemisen jäljiltä edetä Pohjanmaan lakeuksilta Napapiirin tuntumaan.

–Rovaniemelle olisi tarkoitus mennä joulupukkia katsomaan, Nicol päättää.

Lue lisää

Muuta luettavaa

Jaa tämä juttu:

Facebook
X (Twitter)
LinkedIn
WhatsApp
Telegram
Sähköposti

Anna palautetta

Olemme uudistaneet nettisivumme, ja haluaisimme kovasti tietää mielipiteesi. Voit antaa tähän myös muuta palautetta, voit olla mukana kehittämässä sivuja eteenpäin. Halutessasi voit jättää yhteystietosi, jos haluat yhteydenottomme asiaan. Lämmin kiitos! Voit myös vastata nimettömänä.