Pitkän linjan hieroja uuden äärellä

Pekka Yli-Juuti opiskeli Voice well -hoitajaksi. Menetelmällä etsitään apua purennan, hengityksen ja äänenkäytön ongelmiin.

Julkaistu:

Kategoria:

,

Aihe:

Yli-Juuti on toiminut hierojana vuodesta 1993.

–Halusin lisäkoulutusta. Purentaongelmat ja niistä aiheutuvat pääkivut ovat nousseet esille asiakkaiden kanssa pitkin matkaa. Aihe kiinnostaa myös omien purentaongelmien vuoksi. Klassisessa hieronnassa ei käsitellä suun ja kurkunpään aluetta, mutta nyt pystyn pureutumaan näihin ongelmiin.

VoiceWell-menetelmän on kehittäneet vuonna 2010 Kirsti ”Kicka” Leppänen ja Kirsi Vaalio, joilla on yli kahden vuosikymmenen kliininen kokemus äänen, hengityksen ja purennan hoitamisista. Kyseessä on erilaisiin hierontatekniikoihin perustuva hoitomenetelmä, joka rentouttaa purentalihaksia ja kehon jännitystiloja, jolloin äänentuotto ja hengitys helpottavat.

–Se kohdistuu niihin lihaksiin ja rakenteisiin, joilla on välitön yhteys kurkunpään, purennan, leukojen ja kielen toimintoihin – hoidon avulla vaikutetaan äänentuottoelimistön toimintaan.

Purentalihaskäsittelyn lisäksi menetelmään kuuluu leukanivelen, niska-hartiaseudun, kurkunpään, suunpohjan, pään ja kasvojen hoito. Asiakkaan terveydentilasta, ryhdistä, ammatista tai harrastuksista riippuen hoito voidaan myös laajentaa esimerkiksi käsiin tai vaikkapa koko vartalon alueelle. Lisänä voidaan käyttää ääniharjoituksia tai antaa äänenkäytönohjausta näiden alueiden rentouttamiseksi. Tavoitteena on lisätä tietoisuutta omasta äänenkäyttötavasta, kehosta ja sen toiminnasta.

PURENTAONGELMIA on noin joka viidennellä ihmisellä. Osa niistä vaatii radikaalimpia toimenpiteitä, kuten kirurgiaa, mutta lähes kaikille tällaisesta hoidosta on jotakin hyötyä, Yli-Juuti toteaa.

–Purentaongelmaisten olisi hyvä tulla hammaslääkärin kautta, jolloin suun tilanne on tiedossa. Oikomishoidoissa saatetaan huomata, että purentalihakset ovat jumissa, mutta tällä hetkellä hammashuolto ei pysty järjestämään purentalihashierontaa.

Purentaongelmat saattavat aiheuttaa pään, niska- ja hartiaseudun kipuja, tinnitusta. Pelkkä kipu ei ole ainoa ongelma, jonka jumit aiheuttavat, vaan ikävimmästä päästä ovat bruksaaminen eli narskuttelu, hampaiden lohkeilu, purentavaikeudet ja muut suun toiminnan ongelmat.

HOIDOSTA hyötyvät erityisesti puheammeissa toimivat henkilöt, kuten opettajat, luennoitsijat, puhelin- tai radiotyötä tekevät, papit, asiakaspalvelutyöntekijät ja äänialan ammattilaiset (laulajat ja muusikot) sekä ne, jotka soittavat tai laulavat harrastuksenaan. Apua voi löytyä myös kurkun tai kaulan alueen kireyteen ja äänen väsymiseen.

Äänentuottoon vaikuttavat Yli-Juutin mukaan ympäristö, kuten sisäilmaongelmat, lihaskireydet ja ryhti, työasento, jotkut lääkkeet, allergiat, närästys ja sen aiheuttamat purentaongelmat, jotka johtuvat kurkun ärsytyksestä.

–Ryhtiin, lihaskuntoon ja faskioihin voi myös omalla toiminnalla vaikuttaa.

Jätä kommentti

Uutiset

Kirjaudu

Anna palautetta

Olemme uudistaneet nettisivumme, ja haluaisimme kovasti tietää mielipiteesi. Voit antaa tähän myös muuta palautetta, voit olla mukana kehittämässä sivuja eteenpäin. Halutessasi voit jättää yhteystietosi, jos haluat yhteydenottomme asiaan. Lämmin kiitos! Voit myös vastata nimettömänä.