Sota-ajan taide ja puhdetyöt esillä Soinissa

Jorma J. Järvisen teosten yksityiskohdat perustuvat tarkoin valokuviin ja muun muassa lentäjien muisteluksiin.

Julkaistu:

Kategoria:

,

Aihe:

–Sota-ajan taiteen näyttelyssä on mukana harvinaisuuksia, muun muassa Edith Wiklundin Saksalaiset vuoristojääkärit Norjassa, Esa Kalervon painografiikkaa Tampereen valtauksen jälkeisistä tuhoista ja Maximilian Maxollyn kuvaus Paju-kartanon taistelusta Viron sisällissodasta, kertoi Soini-seuran puheenjohtaja Lasse Autio.

Autio kuvailee sota-ajan taidetta tarkoin viimeistellyksi realismiksi. Tiedotuskomppania tuottamaa materiaalia käytettiin propagandana, mutta se on tärkeää aikalaiskuvausta olosuhteista, joissa ei ollut nykyisen kaltaisia mahdollisuuksia tallentaa kuvaa. Tunnetuimmista taiteilijoista, jotka piirsivät lentolehtisiä, julisteita ja postikortteja, esillä on muun muassa Alexander Lindebergin ja Aukusti Tuhkan teoksia.

PUHDETÖITÄ tehtiin pääasiassa asemasotavaiheen aikana joulukuusta 1941 kesäkuuhun 1944. Aluksi rintamalla tehtiin pienimuotoisia töitä, kuten kirveenvarsia, sormuksia, kauhoja ja puukon tuppeja omaan ja perheiden käyttöön, pääasiassa puusta, mutta myöhemmin myös erilaisista metalleista, useimmiten lentokonealumiinista, syntyi esineitä puukoista kynttilänjalkoihin.

Lomilta tuotiin tarvikkeita sekä aineksia, ja 1943 ilmestyi jopa kaksi aihetta käsittelevää opaskirjaa. Vuonna 1942 Helsingissä järjestetty puhdetyönäyttely keräsi 11 000 kävijää, ja sillä kerättiin Kannaksen sotainvalidien perheiden hyväksi 160 000 markkaa. Se ei jäänyt ainoaksi näyttelyksi.

Yksittäisistä töistä siirryttiin sarjavalmistukseen, ja kotirintamalle tehtiin muun muassa satoja tuhansia kirveen varsia. Joissakin joukko-osastoissa työ organisoitiin ja jokaisella oli velvollisuus tehdä osansa. Korkeammat upseerit saattoivat esimerkiksi tilata kalustuksia korsuihinsa. Isoimpia töitä olivat asevelitalot, joiden hirsikehikot tehtiin rintamalla valmiiksi ja lähetettiin kaatuneiden leskille tai Karjalaan palanneille siirtolaisille, sekä Kivennavan kirkon uudisrakennus.

Suurin Soinissa säilyneistä puhdetöistä on Miina Mäkiahon Aunuksen Nurmoilasta tuoma keinutuoli, joka on esillä Kuninkaantuvalla.

Mainos

Iso osa puhdetöistä on Aution omista kokoelmista.

–Puhdetyöt olivat henkireikä ahtaissa ja raskaissa oloissa olleille, totesi Autio vuonna 1991 Soinin sotaveteraanit 25 vuotta -julkaisussa olleessa kirjoituksessaan Asemasotavaiheen puhdetyöt.

KESÄNÄYTTELY on avoinna tiistaista lauantaihin kello 12–17 elokuun loppupuolelle saakka. Näyttelyä esittelevät Emma Huvila ja Sirpa Alanen.

Seura on saanut mukavasti lahjoituksia, ja ottaa edelleen vastaan sota-ajan esineistöä.

–Puhdetöitäkin mahtuu vielä mukaan.

Kuninkaantuvan kokoustilaa voi vuokrata erilaisten tilaisuuksien pitopaikaksi.

Jätä kommentti

Uutiset

Kirjaudu

Anna palautetta

Olemme uudistaneet nettisivumme, ja haluaisimme kovasti tietää mielipiteesi. Voit antaa tähän myös muuta palautetta, voit olla mukana kehittämässä sivuja eteenpäin. Halutessasi voit jättää yhteystietosi, jos haluat yhteydenottomme asiaan. Lämmin kiitos! Voit myös vastata nimettömänä.