Tuleva yrittäjä haluaa tarjota mahdollisimman hyvää kotihoitoa

Anni Puumala irtisanoutui kotihoidon palveluksesta ja tarjoaa jatkossa kotihoitoa sekä kotitaloustöitä oman yrityksensä kautta.

Julkaistu:

Kategoria:

,

Aihe:

Puumala ehti olla Järvi-Pohjanmaan perusturvan kotihoidon vakituisena työntekijänä kuusi vuotta. 23. kesäkuuta aloittaa toimintansa hänen yrityksensä, Järviseudun Kotipalvelu, joka tarjoaa hoito- ja hoivapalveluita sekä kotitaloustöitä ikäihmisille ja muille niitä tarvitseville.

Ajatus yrittämisestä on pyörinyt Puumalan mielessä pitkään, ja hän kävi yrittäjäinfossa jo vuosia sitten.

–Tätä olen kypsytellyt pari vuotta, ja nyt sairausloman aikana päätin ryhtyä tuumasta toimeen. Vanhusten hoito on ominta alaani, ja erityisesti kotihoito, vaikka kokemusta on niin dementiakodilta, vuodeosastolta, kehitysvammaisten parista kuin lasten ja nuortenkin hoidosta, joihin alun perin lähihoitajan työssä erikoistuin. Tykkään olla ikäihmisten kanssa. Helposti välit tulevatkin lämpimiksi ja tuttavallisemmiksi. Vanhuksille on tärkeää myös se, että tulija on tuttu ja turvallinen, sama ihminen.

KOTIHOITO on muuttunut Puumalan työuran aikana kiireisemmäksi ja palvelut on pilkottu pienempiin osiin.

–Yrittäjänä voin tehdä töitä asiakkaan tarpeen mukaan, laajemmalla palveluskaalalla. Toisaalta yrittäjyys antaa enemmän joustoa arkeen, jos vaikka lasten kanssa tulee menoja, 8- ja 10-vuotiaiden tyttöjen äiti tuumii.

Lähihoitajana hän voi lääkehuollon, pesujen, katetrointien, injektioiden ja verinäytteiden oton lisäksi hoitaa haavat ja tehdä verensokerin tai -paineen mittaukset.

–Ohessa voidaan vaikka lukea lehdet ja ulkoilla. Siivouspalvelua en tarjoa, sitä on tarjolla paljon muutenkin, mutta voin hoitaa pihatöitä, kuten lumen luontia tai haravointia ja kotitöitä, kuten tiskausta, pyykkihuoltoa sekä lemmikin hoitoa ja lenkitystä. Apua voi kysyä myös vaikkapa omaishoitajan kampaamokäynnin ajaksi tai lapsiperheeseen. Jos toiminta lähtee hyvin käyntiin, voin palkata työntekijöitä, jolloin siivouspalvelukin olisi mahdollista tarjota.

Entiset kotihoidon asiakkaat ja heidän läheisensä ovat olleet kiinnostuneita uuden yrittäjän palveluista sen jälkeen, kun hän kartoitti tarvetta sosiaalisessa mediassa.

–Olen saanut hyvää palautetta. Uskon, että se näkyy, että tykkään työstäni. Jo nuorena kävin mummun ja vaarin luona siivoamassa ja leikkaamassa nurmikon ja vietin heidän kanssaan aikaa.

Kotihoidossa on oltava tietyn tyyppinen ihminen, sillä työ on hyvin itsenäistä, ja päätöksiä on pystyttävä tekemään ripeästi, Puumala tietää. Toki kotipalvelussa työtoverit ja lääkäri ovat puhelinsoiton päässä.

PÄIVÄTOIMINNASSA ja kotikuntoutuksessa vietetystä työvuodesta jäi kipinä, jota kuntouttava työote on pitänyt yllä: moni asiakas tuntuu liikkuvan liian vähän, mikä heikentää toimintakykyä entisestään.

–Yritän aktivoida ja tarjota virikkeitä, se on tärkeää. Saman asian äärellä olen viime syksynä aloitetussa tuotekehitystyön erikoisammattitutkinnossa, joka valmistuu jo kesäkuussa. Sen aiheena on ollut kotihoidon asiakkaan fyysinen kuntouttaminen ja omatoimisuuden tukeminen. Opiskelusta on saanut jo paljon eväitä työhön, esimerkiksi siihen, miten asioita voi pienillä ja yksinkertaisillakin muutoksilla helpottaa paljon.

YRITTÄJÄKSI heittäytyminen ei pelota. Taloudellista turvaa alkuun tuo starttiraha.

–Keikkoja saa varmasti hoitoalalta, jos asiakkaita ei heti ole tarpeeksi. Odotan kovasti, että pääsen aloittamaan!

Lupaprosessit ovat vetämässä niin aville kuin perusturvalautakunnallekin. Hän aikoo hakea myös palvelusetelipalveluntuottajaksi.

–Tästähän saa kotitalousvähennyksen, ja ne, joilla on hoito- ja palvelusuunnitelma jatkuvaan tarpeeseen, saavat palvelun ilman arvonlisäveroa. Tällöin tehdään aluksi ilmainen kartoituskäynti.

ANNI Puumalan vapaa-aika pyörii paljolti kori- ja pesäpalloa harrastavien lasten ehdoilla. Myös kotieläimet, kaksi kissaa ja koira, ovat hänelle tärkeitä.

–Usein koiraa lenkittämään lähtee myös joku ystävistä. Kuntosali- ja sulkapalloharrastuksia aion herätellä syksyllä uudelleen.

Jätä kommentti

Uutiset

Kirjaudu

Anna palautetta

Olemme uudistaneet nettisivumme, ja haluaisimme kovasti tietää mielipiteesi. Voit antaa tähän myös muuta palautetta, voit olla mukana kehittämässä sivuja eteenpäin. Halutessasi voit jättää yhteystietosi, jos haluat yhteydenottomme asiaan. Lämmin kiitos! Voit myös vastata nimettömänä.