Kylätalotalkoot räjäytetään käyntiin lähiaikoina

Tähän se nousee! Heikki Salmela, Hannu Särkinen ja Jouni Niemelä tulevan kylätalon paikkeilla.
Vimpelin Lakeaharjulle nouseva kylätalohanke on laskettu toteutuvan 3 200 talkootyötunnin tuloksena. Lakaniemi-Pokela-Pyhälahti -kyläseura palkkaa työmaalle myös kaksi kirvesmiestä, jotka vievät rakentamista eteenpäin Hannu Särkisen johdolla ja talkooväen avustamina. Ennen töihin pääsyä työmaalla tehdään vielä räjäytyksiä.

KARSTULAN Lomakouheron hirsinen, 440-neliöinen päärakennus ja huoltorakennus nousevat kesän aikana Lakeaharjun rinteelle. –Ihmiset eivät ehkä vielä oikein ymmärrä, miten isosta hankkeesta on kysymys, arvelee työmaan vastaava rakennusmestari Hannu Särkinen. –”Mutterimökin” suuruuden ymmärtää vasta, kun sinne menee sisälle ja se avautuu silmien eteen. Se on kokonaan avointa tilaa, ja keskeltä nousevat portaat yläkertaan, jossa on baaritilat, hän kuvailee. Mutteri-nimitys tulee rakennuksen 14-kulmaisesta muodosta.

–Uusi kylätalo on pinta-alaltaan suurempi kuin Kisaranta ja lähes yhtä suuri kuin pyöreä kirkko, vertaa Lakiksen yrittäjä Jouni Niemelä.

Sinne mahtuu jopa 500 henkeä, ja sitä kaavaillaan erilaisten yleisötilaisuuksien ja juhlien järjestämispaikaksi, jota voi hyödyntää koko seutukunnan väki. Hankkeen kokonaiskustannusarvio on 302 481 euroa ja sen valmistumiseen tarvittavan 3 200 tunnin vastikkeettoman työn arvoksi lasketaan 48 071 euroa. EU:n ja valtion tuki hankkeeseen on 181 488 ja kunnan 45 372 euroa.

Rakennuspaikan valmistelu jatkuu lähiaikoina rinteen alaosassa. Työmaa käynnistyy räjäytyksillä, joilla kallion pintaa tasoitetaan. Sen jälkeen tontille tulee kaivinkone. Särkinen asemoi yhdessä rakennusarkkitehti Seppo Tuomisalon kanssa rakennuksia suunniteltua taaemmas ja samaan tasoon, minkä jälkeen päästään tekemään anturaa ja sokkelia. –Tämä helpottaa liikuntaesteisten kulkemista. Alas kohti ravintola Välilaskua tulee kulkuluiska, Niemelä kertoo.

RAKENNUSTEN purkua käytiin valmistelemassa kerran jo syksyllä. 23. toukokuuta talkoolaisia kutsutaan autoineen ja peräkärryineen Karstulaan tyhjentämään ”mutterimökkiä” ja huoltorakennusta, joista käyttökelpoinen rakennustavara, ovet, ikkunat, valaisimet, lvi-kalusteet ja muu irtain kuljetetaan säilöön Vimpeliin. Lähialueen isännät ovat luvanneet varastotilaa tarvikkeille. Lakaniemi-Pokela-Pyhälahti -kyläseuran puheenjohtaja Heikki Salmela, Niemelä ja Särkinen summaavat, että tavaran noutomatkoja kertynee kahdesta viiteen riippuen osallistujien määrästä. Sen jälkeen päästään varsinaisiin purkutöihin.

–Puramme huoltorakennuksen ensin ja nostamme sen täällä vesikattoon asti, jolloin sitä voi käyttää työkaluvarastona ja huoltotilana mutterimökkiä pystytettäessä, kertoi Särkinen. –Puramme myös mutteriosan itse, jolloin se on helpommin uudelleen pystytettävissä.

Työmaalle palkataan kaksi kirvesmiestä, jotka vetävät töitä, ja joita talkooporukka auttaa. –Huoltorakennukseen, joka on kooltaan kahdeksan kertaa 11 metriä, tulevat wc- ja sosiaalitilat, jotka palvelevat myös muita alueen käyttäjiä. Se on toiminut aiemmin Lomakouheron karavaanarialueen huoltotilana. Molemmat rakennukset pyritään saamaan vesikaton alle ennen talvea, jolloin sisätilat voidaan viimeistellä rauhassa. Hankeaika on kaksi vuotta.

HANKKEESEEN lähdetään luottavaisin mielin. Salmelalla on takana jo kuntoporras- ja näkötornihankkeet, joissa paperityöt ovat tulleet tutuiksi. –Onhan se iso määrä yksittäisiä asioita, mutta siinä ne hautuvat ja kypsyvät ja yksitellen valmistuvat, hän toteaa.

–Rakentamisessa kaikki on pienestä kiinni, Särkinen tietää. –Purkutoimet täytyy hyvin suunnitella ja tehdä, että rakentaminen voidaan toteuttaa laadukkaasti. Työtä on paljon. Talkoisiin voivat osallistua kaikki 15 vuotta täyttäneet. Työmaalla voidaan työskennellä pienporukoissa ja pitää turvavälit.

Talkoolaisten aktiivisuutta siis tarvitaan niin purkamisessa kuin pystytyksessäkin, ja jossakin vaiheessa kyläseuran täytyy hankkia myös hankkeen omarahoitusosuus. Niiden löytymiseen on kolmikolla vakaa usko. –Tämä hanke täydentää osaltaan Lakiksen palveluita, Särkinen sanoo.

Jaa tämä juttu:

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Telegram
Sähköposti

Aihealueeseen liittyviä juttuja

Anna palautetta

Olemme uudistaneet nettisivumme, ja haluaisimme kovasti tietää mielipiteesi. Voit antaa tähän myös muuta palautetta, voit olla mukana kehittämässä sivuja eteenpäin. Halutessasi voit jättää yhteystietosi, jos haluat yhteydenottomme asiaan. Lämmin kiitos! Voit myös vastata nimettömänä.