Intervallia rakennetaan paikallisin voimin

Ville Karjalainen, Teemu Kataja ja Seppo Hernesniemi totesivat, että rakennuskanta nuorentuu, alue siistiytyy ja liikenne rauhoittuu, kun kunnan varastona toiminut vanha paloasema puretaan ja Intervallin laajennusosa valmistuu. –Harvinaista, että kaikki ikäihmisten palvelut ja terveyspalvelut ovat näin lähellä toisiaan.

Julkaistu:

Aihe:

Työmaa käynnistyi lokakuun puolivälissä vanhan rakennuksen purkamisella. 1960-luvun alussa rakennettu, 1992 ja 2015 peruskorjattu 15+1 -paikkainen osasto, joka tarjoaa ikäihmisille lyhytaikaista hoitoa ja kuntoutusta, koki viime remontin jälkeen putkirikon, jonka aiheuttama kostuminen toi sisäilmaongelmia. Osaston toiminta siirrettiin kesällä 2018 Järviseudun sairaalan tiloihin.

Jopa maa-ainekset talon alta vaihdettiin uusiin.

–Tämä on ollut ihanteellinen talvi rakentaa, totesi Seppo Hernesniemi, jonka yritys Rakennusliike Hernesniemi toimii kohteen pääurakoitsijana. –Valoimme kantavan laatan tammikuussa taivasalla, kun ei ollut lunta eikä kovaa pakkasta.

Rakennuksen on suunnitellut Arkkitehtitoimisto Seppo Tuomisalo, lvi-työt urakoi Veljekset Kataja ja sähkötyöt Vimpelin Voima Oy. Työmaalla on työskennellyt enimmillään kymmenkunta miestä.

–On hyvä, että suurin osa työstä on voitu tehdä paikallisin voimin, sanoi kunnan työmaavastaava, tekninen johtaja Ville Karjalainen.

Tilojen suunnittelussa painotettiin monikäyttöisyyttä. Asukashuoneista oltaisiin voitu tehdä 20-neliöisiä, mutta niistä haluttiin tehdä viisi neliötä suurempia, koska näin niitä voidaan hyödyntää esimerkiksi pidempiaikaisessa asumisessa.

PARHAILLAAN työmaalla valetaan pintalaattaa. Kun se on valmis, alkaa runkojen pystytys ja märkätilojen seinien muuraus.

–Pintalaatan kuivamisaika vaikuttaa lopulliseen valmistumiseen, samoin se, miten tarvikkeita on sitten saatavilla. Koronatilanne voi vaikuttaa esimerkiksi joidenkin pintamateriaalien hankintaan Suomen markkinoille, Hernesniemi kertoi.

Alun perin valmista piti olla jo toukokuun lopussa. Karjalainen painotti kuitenkin, että parempi tehdä ajan kanssa kunnon jälkeä. –Home- ja kosteusvaurioiden aiheuttamat terveyshaitat ovat yleistyneet, joten on kiinnitettävä erityistä huomiota terveelliseen rakentamiseen. Ei pidä ottaa mitään riskejä, Hernesniemi jatkoi. –Kuivatukseen on panostettu, ja se on onnistunut hyvin, Karjalainen huomautti.

–Tämä on ollut hyvä työmaa, lähellä ja melko yksinkertainen rakentaa. Muiden urakoitsijoiden ja kunnan edustajien kanssa tunnemme toisemme entuudestaan, joten yhteistyö on ollut helppoa, Hernesniemi kehui.

Rakennusprojekti on ollut vastaavien mukaan simppeli, eikä yllätyksiä ole tullut lukuun ottamatta purkamisen yhteydessä huomattuja kaukolämpöputkia ja sähköistyksiä, jotka piti huomioida.

KUNTA purkaa toukokuussa sekä putkirikosta kärsineen päiväkoti Piiparin, että vanhan paloaseman. Paloaseman tilalle nousee yhdeksän huonetta koskeva Intervallin laajennusosa, jonka kustannusarvio on noin 800 000 euroa. Sen kilpailutus käynnistyy tuota pikaa. Työt aloitetaan näillä näkymin aikaisintaan elokuun alussa.

HERNESNIEMEN kymmenenhenkinen työporukka pysyy toistaiseksi kiireisenä myös Lappajärven kunnan teknisten tilojen ja Keiteleen sahan projektin parissa. Pienempiäkin urakoita on. –Vielä ei ole korona vaikuttanut, sanoi Seppo Hernesniemi.

Teknisessä toimessa sen sijaan päivät ovat venyneet erilaisia toimintasuunnitelmia laatiessa, Karjalainen myönsi. –Teknisen väki on jaettu vanhus- ja nuorisopuolella työskenteleviin, eikä niitä sekoiteta. Keskuskeittiö ja vesihuoltolaitos ovat kriittisimpiä toimintoja, joiden töiden jatkuminen on turvattava.

Intervallin lisäksi teknisen puolen suuria investointeja kuluvana vuonna ovat kantatien muutokset, jotka Elyn on määrä ottaa työn alle syksyllä. Liikuntahallin remonttiin on haettu avustusta, jonka saaminen selviää lähiaikoina. –Koronan myötä investointilistaa on päivitettävä, ja kaikki ei-kriittiset suunnitelmat on mietittävä uusiksi.

Intervalliin Karjalainen ei usko muutosten vaikuttavan. Tällä hetkellä Intervallin hoitopaikkoja on 16+1 eikä nyt valmistumassa olevan rakennuksen kapasiteetti, 11 paikkaa, riitä alueen tarvitseman palvelun tuottamiseen. –Tämä hanke tulee todella tarpeeseen omaishoitajien vapaapäivien mahdollistamiseksi, kuntoutuksen järjestämiseksi ja sitä kautta ikäihmisten kotona pärjäämisen tueksi. Uusiin tiloihin pääsy myös laskee juoksevia käyttökustannuksia.

Jätä kommentti

Uutiset

Kirjaudu

Anna palautetta

Olemme uudistaneet nettisivumme, ja haluaisimme kovasti tietää mielipiteesi. Voit antaa tähän myös muuta palautetta, voit olla mukana kehittämässä sivuja eteenpäin. Halutessasi voit jättää yhteystietosi, jos haluat yhteydenottomme asiaan. Lämmin kiitos! Voit myös vastata nimettömänä.