Kausityövoiman tarvetta kartoitetaan

Maatalous- ja puutarhatuotanto sekä tuotantoeläinten hoito ovat tällä hetkellä kaikista kriittisimpiä kausityövoimaa tarvitsevia aloja.
Tällä hetkellä TE-toimistoon ilmoittautuu valtava määrä joko määräaikaisesti tai toistaiseksi lomautettuja henkilöitä, joiden joukosta voisi löytyä työvoimaa tilapäisesti. Suuri osa nuorista on myös jäänyt ilman kesätyöpaikkaa koska esim. palvelualoilla työvoiman tarve väheni dramaattisesti.

Etelä-Pohjanmaan ELY-keskus ja TE-palvelut kartoittavat kausityövoiman tarvetta Etelä-Pohjanmaan alueella. Huoli työvoiman saannista on suuri, sillä poikkeustilanteesta johtuen moni maatalous-, puutarha- ja marjoja tuottava tila/yritys on jäänyt vaille tarvitsemaansa ulkomaista kausityövoimaa rajaliikenteen rajoittamisen vuoksi. Suomen hallitus on linjannut että, ensivaiheessa ainoastaan 1500 ulkomaalaisen henkilön tulo Suomeen voidaan järjestää. Määrä on valtakunnallisesti pieni suhteessa kausityövoiman tarpeeseen ja työntekijöiden saaminen Suomesta on nyt ensiarvoisen tärkeää myös Etelä-Pohjanmaan alueella.

–Kartoituksen lisäksi olisi erittäin tärkeää, että yritykset ilmoittaisivat avoimen työpaikan TE-palveluiden Avoimet työpaikat -verkkosivuilla, toteaa Matti Keltamäki TE-toimistosta. Työpaikan ollessa julkisesti avoinna, TE-palvelut voivat tarjota työpaikkoja TE-toimistoon ilmoittautuneille työnhakijoille. Tällä hetkellä TE-toimistoon ilmoittautuu valtava määrä joko määräaikaisesti tai toistaiseksi lomautettuja henkilöitä, joiden joukosta voisi löytyä työvoimaa tilapäisesti. Suuri osa nuorista on myös jäänyt ilman kesätyöpaikkaa koska esim. palvelualoilla työvoiman tarve väheni dramaattisesti.

Maatalous- ja puutarhatuotanto sekä tuotantoeläinten hoito ovat tällä hetkellä kaikista kriittisimpiä kausityövoimaa tarvitsevia aloja.

–Alkutuotannon ylläpito on maamme huoltovarmuuden kannalta erityisen tärkeää, koska koronakriisin edetessä ei maatalous- ja puutarhatuotteiden tuonnin jatkuvuudesta voida olla varmoja. Erityisesti kasvihuonetuotannossa ja marjatiloilla on viime vuosina käytetty pääosin ulkomaista kausityövoimaa ELY-keskuksen maaseutuyksikön yksikönpäällikkö Ritva Rintapukka toteaa.

Jaa tämä juttu:

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Telegram
Sähköposti

Aihealueeseen liittyviä juttuja

Anna palautetta

Olemme uudistaneet nettisivumme, ja haluaisimme kovasti tietää mielipiteesi. Voit antaa tähän myös muuta palautetta, voit olla mukana kehittämässä sivuja eteenpäin. Halutessasi voit jättää yhteystietosi, jos haluat yhteydenottomme asiaan. Lämmin kiitos! Voit myös vastata nimettömänä.