Lomautetuille ja nuorille olisi työtä maataloudessa Järviseudullakin

Järviseudun marjatiloilla on ollut kymmeniä ulkomaalaisia kausityöntekijöitä. Nyt kesän työt joudutaan ehkä hoitamaan ilman heitä.
Maatalousyrittäjillä on niukasti aikaa reagoida turvatakseen alkavan kasvukauden viljely poikkeusolosuhteissa. Sekä viljelykasvien valintaan, tarvikkeiden hankkimiseen että työvoiman rekrytoimiseen pitäisi ryhtyä saman tien, ellei vielä ole näitä toimia käynnistänyt.

UUDEN työvoiman tarve Järviseudun maatiloilla on ainakin sata henkilöä, arvioi Alajärven maaseututoimenjohtaja Jukka Kuoppala. Sen verran alueen tiloille on tullut kausityövoimaa muun muassa Venäjältä ja Ukrainasta marja- ja turkistiloille sekä turveurakointiin. Koronan vuoksi vierastyövoimaa ei ehkä tulevalle kasvukaudelle saada. –Maatiloilla tarvitaan kausityövoimaa, ja siihen on olemassa useita toimia meneillään. Parasta on, että työntekijät löytyvät läheltä. Alueellamme on väkeä lomautettuna, joten heille olisi ensiarvoisen tärkeää saada töitä. Toinen tärkeä työllistettävä ryhmä ovat nuoret. Esimerkiksi Alajärven kaupunki maksaa tukea 15–22-vuotiaasta nuoresta Alajärvellä toimiville yrityksille, yhdistyksille tai yksityisille työnantajille.

Alkutuotanto ja koko elintarvikehuolto on määritelty yhteiskunnan kannalta kriittiseksi tuotannoksi. Tuleva kasvukausi näyttää, pystytäänkö huoltovarmuus takaamaan. –Kasvukauden alku on jo lähellä, joten aikaa ei ole tuhlattavaksi. Jo kuukauden kuluttua tarvitaan marjatiloilla väkeä kevättöihin. Jos epidemian huippu osuu toukokuun alkuun, se lyö pahasti maatalouteen.

MAASEUTUTOIMI on muistuttanut tiloja varautumisen tärkeydestä. Mahdollisessa sairaustapauksessa kotieläinten hoidon järjestäminen omalla varahenkilöjärjestelmällä on tärkeää, sillä lomittajiakin voi olla samaan aikaan sairaana. Eläinten hoito- ja ruokintaohjeiden tulee olla aja tasalla ja helposti löydettävissä sekä ymmärrettävissä. –Aputöissä on usein vanhoja isäntiä ja emäntiä, joiden olisi nyt hyvä pysyä seinien sisällä. Nyt sinne olisi hyvä hankkia muuta apua ja huolehtia opastuksesta jo etukäteen.

Siementen, lannoitteiden ja varaosien osalta olisi hyvä olla ajoissa, sillä toimituksiin voi tulla viiveitä.

–Vielä on mahdollista miettiä huoltovarmuuden kannalta tärkeiden valkuais- ja öljykasvien viljelymahdollisuutta, Kuoppala muistutti. –Niistä tulee ensimmäisenä puutetta, jos niitä ei saada tuotua muualta. Eläimille soveltuvan valkuaisen tuotannossa olemme vielä kaukana omavaraisuudesta.

MAASEUTUTOIMEN palvelut siirtyvät yhä enemmän verkkoon. Järviseudulla ollaankin jo maan kärkeä sähköisten tukihakemusten jättämisessä. –Joka tilalla tulisi olla vähintään kaksi valtuutettua Vipu-palvelun käyttäjää, Kuoppala suositteli.

Jaa tämä juttu:

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Telegram
Sähköposti

Aihealueeseen liittyviä juttuja

Anna palautetta

Olemme uudistaneet nettisivumme, ja haluaisimme kovasti tietää mielipiteesi. Voit antaa tähän myös muuta palautetta, voit olla mukana kehittämässä sivuja eteenpäin. Halutessasi voit jättää yhteystietosi, jos haluat yhteydenottomme asiaan. Lämmin kiitos! Voit myös vastata nimettömänä.