”Talouden avaimet ovat vielä omissa käsissä”

Julkaistu:

Kategoria:

,

Aihe:

–Haasteellinen vuosi kaupungille, tiivisti kaupunginjohtaja Vesa Koivunen. –Laihaa lohtua tuo, että kaksi kolmasosaa kunnista teki miinusmerkkisen tuloksen. Onhan se suuri huoli kunnille. Tämän pitäisi olla signaali valtiovallalle, että kunnilla on tiukkaa.

Tulevaisuuden turvaamiseksi kaupunki aloitti viime vuoden loppupuolella tasapainottamistoimenpiteiden pohdinnan, jota jatketaan kevään aikana. Toukokuun loppuun mennessä pitäisi olla toimenpidelista valmiina. Viimeinen isoista investoinneista, paloasemahanke, on lähtenyt liikkeelle. –Lainakantamme ei ole suuri maakunnallisesti tai valtakunnallisesti.

Koronavirus tuli äärimmäisen haasteelliseen kohtaan kuntakenttään. Kuntaliiton arvion mukaan tästä tulee 1,5 miljardin euron lisälasku kunnille, Seinäjoen kaupungin laskelmien mukaan maakunnassa noin 200 euroa per asukas, mikä tekisi Alajärven kaupungin osalta kaksi miljoonaa euroa lisälaskua. Mitä pidempään tämä epidemia jatkuu, sitä enemmän kustannukset kasvavat. –Kuntaministeri oli lupaillut, että kunnat saavat tukea tähän tilanteeseen. Toisaalta meillä on siinä hyvä tilanne, että paljon on vielä tehtävissä talouden tasapainottamiseksi eli avaimet ovat omissa käsissä. Valtuusto joutuu tekemään tiukkoja päätöksiä.

VEROTULOT olivat 29,5 miljoonaa euroa. Ne kasvoivat 2,14 prosenttia. Talousarvioon niiden kasvua oli ennustettu lähes puolet enemmän, mutta verotuksen muutoksen vuoksi osa tuloista tilitetään vasta tänä vuonna, kertoi talousjohtaja Tapani Kotanen. Valtionosuudet laskivat edellisestä vuodesta 0,75 prosenttia. Toimintatuotot kasvoivat 53,18 ja toimintakulut 19,08 prosenttia. Merkittävät muutokset johtuivat tulojen osalta yhteistoimintakorvauksista ja sosiaalitoimen asiakasmaksuista sekä menojen osalta palkkojen ja palkkioiden sekä palveluiden ostoista.

Kaupungin lainakanta vuoden 2019 lopussa oli 27,8 miljoonaa euroa eli 2 914 euroa per asukas, lisäystä edelliseen vuoteen 480 euroa asukasta kohti. Noin seitsemän miljoonaa euroa käytettiin investointeihin viime vuonna.

Konsernin vuosikate oli 3,8 miljoonaa euroa (2018 4,7 milj. euroa) ja tilikauden tulos 2,3 miljoonaa euroa alijäämäinen (2018 1,7 miljoonaa euroa). Konsernin lainamäärä kasvoi vuoden aikana 561 euroa asukasta kohti.

KAUPUNGINHALLITUKSEN puheenjohtaja Esko Rintamäki kertoi, että alijäämää yritettiin puristaa pois, mutta talousarvioon tehtiin myös lisäyksiä vuoden aikana. –Kustannuspaine oli kova, joten selvittiin vuodesta kohtuullisesti. Isoja yllätyksiä ei tullut. Investointisuunnitelmaa on toteutettu määrätietoisesti. Suurimpia haasteita tulee olemaan, miten pystytään hyödyntämään nämä investoinnit ja saamaan niistä kaikki irti.

Esimerkkinä eteenpäin menosta hän mainitsi Lappajärven liittymisen perusturvaan. –Yhteistyöhön on oltu tyytyväisiä. Yhdessä on päästy parempiin tuloksiin, on saatu molemminpuolista hyötyä.

Jatkossa palveluiden tuottaminen tulee ykkösenä ja taloudellinen tilanne heti kannassa. Rintamäki peräänkuulutti vastuullisuutta ja hyvää henkeä asioiden hoitamiseksi parhain päin.

Valtuuston puheenjohtaja Antti Joensuu piti tulosta monelta osin positiivisena. Erikoissairaanhoidon kulut ja valtionosuudet ovat asioita, joille kaupunki ei voi mitään. –Alajärvi on parantanut vetovoimaansa määrätietoisesti. Myös yrityspuolella on investoitu voimakkaasti. Meillä on hyvä ja monipuolinen pohja.

Henkilökunnan eläköityminen haastaa Alajärveä: perusturvan puolella yli 20 prosenttia henkilöstöstä jää alle 5 vuoden aikana eläkkeelle. –Haluamme olla hyvä työnantaja, että saamme työntekijöitä.

Jätä kommentti

Uutiset

Kirjaudu

Anna palautetta

Olemme uudistaneet nettisivumme, ja haluaisimme kovasti tietää mielipiteesi. Voit antaa tähän myös muuta palautetta, voit olla mukana kehittämässä sivuja eteenpäin. Halutessasi voit jättää yhteystietosi, jos haluat yhteydenottomme asiaan. Lämmin kiitos! Voit myös vastata nimettömänä.