Kuin pyörällä ajoa – huolla pyörä ja pyöräilijä

Kuva: Liikenneturva/Nina Mönkkönen

Julkaistu:

Kategoria:

,

Aihe:

Käynnissä on kaikin puolin erikoinen kevät. Puoleen Suomea talvi ei tullut ollenkaan vaan hyppäsimme ikuisesta syksystä kevääseen. Pyöräilijöiden iloksi eteläisissä kaupungeissa puhdistetaan jo sepeliä kaduilta ja pyöräilykausi kiihtyy kunnolla. Kaupunkipyörät ilmaantuvat kaupunkikuvaan ja työmatkalaisiakin pyydetään välttämään julkisia kulkuneuvoja. Tämä varmasti lisää pyöräilyä taas kevään aikana. Sen kunniaksi kannattaa kiinnittää huomiota pyörän, välineiden ja pyöräilijänkin kuntoon.

Pyöräilijän huolto

Koska olet viimeksi kerrannut liikennesäännöt pyöräilijän osalta? Se kannattaa ehdottomasti tehdä tasaisin väliajoin ja varsinkin silloin, jos edellisestä polkaisusta on hyvä tovi. Pyöräilijälläkin on velvollisuus tarkkailla ja ennakoida toisten liikenteessä liikkujien toimintaa ja sovittaa oma kulku havaintojen mukaiseksi.

– Kannattaa aina huomioida muut liikkujat. Tämän avulla pärjäämme liikenteessä jokainen kulkumuotoon katsomatta. muistuttaa Liikenneturvan yhteyspäällikkö Leena Piippa.

Ennakoiva pyöräilijä kertoo muille omista aikeistaan. Pyöräillessä ollaan koko ajan vuorovaikutuksessa muiden kanssa. Omien aikeiden ilmaiseminen esimerkiksi suuntamerkkiä näyttämällä tai soittokelloa käyttämällä parantaa kaikkien mahdollisuuksia ennakoida ja toimia turvallisesti.

Tutustu muihinkin turvallisen pyöräilyn periaatteisiin.

Varusteet kuntoon

Tarkista myös, että liikkeelle lähtiessäsi pyöräilyvarusteesi on kunnossa. Päässäsi on oikeanlainen ja päähäsi sopiva kypärä, vaatetuksesi on vaihtelevien kevätkelien mukainen. Varsinkin kevätpölyn aikaan ajolasitkin ovat ihan paikallaan.

Vaikka valoa kohti mennään, pimeää on vielä iltaisin ja sitä varten tarvitset toimivan valonlähteen. Kesäkuussa voimaan tuleva tieliikennelaki vaatii myös punaisen takavalon, joten sekin kannattaa hankkia jo hyvissä ajoin, jos se omasta pyörästä vielä puuttuu.

Pyörän huolto

Polkupyörän säännöllinen huoltaminen kannattaa. Se lisää pyörän käyttöikää ja tekee pyöräilystä mukavampaa ja turvallisempaa. Säännöllinen puhdistus, ketjujen rasvaus ja rengaspaineiden tarkistus kannattaa jokaisen pyöräilevän ottaa tavaksi. Tämä kannattaa tehdä varsinkin pitkän tauon jälkeen, mutta myös pyöräilykauden aikana säännöllisesti.

Kun päätät tehdä pyörällesi keväthuollon, aloita se vesipesulla. Mieto asianpesuaineliuos riittää irrottamaan liat ja pesusienellä on helppo käydä pyörä läpi. Puhdista myös jarrut, polkimet, ketjut ja vaijerit ja tarpeen mukaan rasvaa ne esimerkiksi pyörä- tai ompelukoneöljyllä.

– Ennen ajoa kannattaa vielä tarkistaa, että renkaissa on tarpeeksi ilmaa. Oikea ilmanpaine ehkäisee renkaiden kulumista ja auttaa pyörää rullaamaan paremmin. Suurin sallittu rengaspaine selviää useimmiten renkaan kyljestä, mutta myös perinteiseen näppituntumaan voi luottaa: ilmaa lisätään, kunnes rengas tuntuu sopivan jämäkältä sormien alla. Piippa ohjeistaa.

Rengas kannattaa vaihtaa, kun kuvio on päältä käymässä sileäksi. Muutkin pyörän osat tulee käydä tarkasti läpi ja viedä pyörä tarvittaessa asiantuntevaan pyörähuoltoon, jos tuntuu siltä, että oma osaaminen ei riitä.

Tarkista osaamisesi virtuaalisesti

Liikenneturva valmistelee parhaillaan kokeneille pyöräilijöille tarkoitettua verkkokoulutusmateriaalia, jonka avulla pystyy helposti kertaamaan pyöräilysääntöjä ja turvallisen pyöräilyn periaatteita. Tätä odotellessa kannattaa koko perheen kesken tutustua Filla&Rilla-oppimisympäristöön, missä löytyy vinkkejä niin pyöräilysääntöihin, ennakointiin, vuorovaikutukseen kuin myös turvalliseen liikkumiseen pyörällä. Filla&Rilla on tarkoitettu alakoululaisille, mutta sieltä löytyy hyviä turvallisuusvinkkejä pyöräilyyn myös vanhemmille pyöräilijöille eli Filla&Rillaan kannattaa ehdottomasti tutustua yhdessä perheen pienempien kanssa.

Jätä kommentti

Uutiset

Kirjaudu

Anna palautetta

Olemme uudistaneet nettisivumme, ja haluaisimme kovasti tietää mielipiteesi. Voit antaa tähän myös muuta palautetta, voit olla mukana kehittämässä sivuja eteenpäin. Halutessasi voit jättää yhteystietosi, jos haluat yhteydenottomme asiaan. Lämmin kiitos! Voit myös vastata nimettömänä.