Flunssapoliklinikka jakaa kiirevastaanoton kuormaa

Ioannis Stogiannidis pitää tärkeänä turvata kiirevastaanoton toiminta. Siinä uusi flunssa- eli pandemiapoliklinikka on tärkeässä roolissa.

Julkaistu:

Aihe:

–Tällä tavalla erotellaan flunssapotilaat muista ja pyritään välttämään tartuntojen leviäminen, kun samaan aikaan on liikkeellä sekä tavallista flunssaa, influenssaa että koronaa, kertoi terveyspalvelujohtaja Ioannis Stogiannidis. Tällä tavalla taataan myös kiirevastaanoton toiminta pienentämällä karanteenin mahdollisuutta. Poliklinikalla toimii kaksi hoitajaa ja tarvittaessa lääkäri.

Flunssapoliklinikalle mennään aina ajanvarauksella. Tilannekartoitus tehdään puhelimitse numerossa 06 2412 7700. Siellä annetaan myös ohjeet vastaanotolle saapumiseen. Hoitajan luo tullaan yksi potilas kerrallaan ja desinfiointi tehdään ennen tiloihin tuloa sekä sieltä lähdettäessä.

Kiirevastaanoton ovi pidetään kiinni ja tullaan avaamaan ajan varanneille. Terveyskeskuksen pääovella palvelee aulaemäntä, joka ohjaa asiakkaita oikeisiin paikkoihin.

–Pidetään etäisyys, mielellään pari metriä, Stogiannidis muistutti.

Kiirevastaanotolla iäkkäitä potilaita pyritään suojaamaan sillä, että heille on oma odotustila. Laboratorio ja röntgen toimivat normaalisti ajanvarauksella. Myös tärkeät verikokeet hoidetaan poikkeustilanteen aikana normaalisti. –Kannattaa tulla mahdollisimman oikeaan aikaan, ettei tule turhaa odottelua, se on riski itselle, vs. peruspalvelujohtaja Marita Ylilahti muistutti.

Mainos

Jos epäilee sairastuneensa koronaan, oireet kannattaa käydä ensin testaamassa OmaOlo.fi-palvelussa. Siinä voi selvittää omaa tartuntariskiä oireiden ja olosuhteiden perusteella ja saada samalla toimintaohjeita. Mikäli koronatartuntaa epäilee, tulee soittaa numeroon Etelä-Pohjanmaan sairaanhoitopiirin palvelunumeroon 116 117.

PUHELIMITSE asioiminen on nyt paras tapa hoitaa asiat niin hoitajan kuin lääkärinkin kanssa, mikäli mahdollista. –Takaisinsoittojärjestelmää kannattaa opetella käyttämään, kaikille soitetaan kyllä takaisin, totesi vs. avohoidon palveluvastaava Sari Ketola. –Lääkärien kiireettömät vastaanottoajat hoidetaan myös puhelimitse, jos fyysistä tutkimusta ei tarvita, Stogiannidis kertoi. –Puhelinaikoja saa, ei kannata jättää kaikkia asioita odottamaan epidemian laantumista.

SOSIAALIPALVELUISSA työskentely jatkuu entisellään toimintakeskuksia ja työpajoja lukuun ottamatta. –Vierailut vammaisten asumispalveluyksikössä ja tehostetussa palveluasumisessa on kielletty. Asiakastapaamiset pyritään tekemään etänä, paitsi jos kasvokkain tapaaminen on välttämätöntä. Tällöin tehdään aina oirekartoitus ennen tapaamista. –Jeesi-puhelimen käyttöä on laajennettu. Poikkeusolojen aikana koululaiset ovat kotona ja tilanteet voivat kärjistyä tai voi nousta huoli jostakin perheenjäsenestä, joten puhelin on auki päivittäin kello 8.30-10 ja 14.-15.30. Sieltä saa kasvatus- ja perheneuvolan asiantuntijoiden tukea lapsiperheiden ja alan työntekijöiden kysymyksiin, kertoi sosiaalipalvelujohtaja Sirpa Tuomela-Jaskari. Jeesi-numero on 040 6212 322.

Alajärven KELAn toimisto palvelee poikkeusolojen ajan puhelimitse ja sähköisesti. –Normaalikäytäntö on edelleen se, että asiakkaat hakevat normaalisti toimeentulotukea Kelasta, ja jos tarvetta on harkinnanvaraiseen tukeen, ollaan yhteydessä aikuissosiaalityöhön, missä kartoitetaan tilanne.

ÄITIYSNEUVOLA toimii normaalisti. –Flunssaoireisena ei saa tulla. Puoliso voi olla odottajan mukana, ei muita perheenjäseniä, kertoi Ketola. Samoin perhesuunnitteluneuvola jatkaa toimintaansa. Sähköinen ajanvaraus on poistettu toistaiseksi käytöstä, samoin kuin lasten neuvolassa. –Uusia aikoja leikki-ikäisille ei nyt sovita, aiemmin annetut ajat toteutetaan. Jatkossa keskitytään mahdollisesti alle yksivuotiaisiin. Muut perheenjäsenet suositellaan jätettäväksi kotiin tartuntariskin minimoimiseksi. Koulu- ja opiskelijaterveydenhuollon hoitajaan saa yhteyden puhelimella, mutta kaikki tarkastukset on keskeytetty.

Jätä kommentti

Uutiset

Kirjaudu

Anna palautetta

Olemme uudistaneet nettisivumme, ja haluaisimme kovasti tietää mielipiteesi. Voit antaa tähän myös muuta palautetta, voit olla mukana kehittämässä sivuja eteenpäin. Halutessasi voit jättää yhteystietosi, jos haluat yhteydenottomme asiaan. Lämmin kiitos! Voit myös vastata nimettömänä.