Seppeleet laskettiin talvisodan muistoksi

Yhdeksäsluokkalaiset laskivat muistoseppeleen Evijärven sankarihaudalle. Airuina seisoivat kuudesluokkalaiset Iina Ahola ja Jimi Takamaa.
Yhdeltätoista aamupäivällä tuli kuluneeksi 80 vuotta talvisodan päättymisestä. Koululaisten seppeleenlasku sankarihaudoille järjestettiin koronaviruksen uhan takia suunniteltua pienimuotoisempana. Tilaisuus oli samalla ensimmäinen niin sanottu perinteensiirtotapahtuma. Kaikki Suomen sotaveteraaniyhdistykset on päätetty lakkauttaa viimeistään vuonna 2023. Niiden tilalle tulee perinneyhdistyksiä, jotka jatkavat toimintaa.

TÄNÄÄN, yhdeltätoista aamupäivällä tuli kuluneeksi 80 vuotta talvisodan päättymisestä. Muistopäivän kunniaksi koululaiset ja veteraanijärjestöt laskivat seppeleen sankarihaudoille kello yhdeltätoista eri puolilla maakuntaa. Myös Evijärven hautausmaalla hiljennyttiin pohtimaan talvisodan merkitystä.

Suomen hallituksen uudet koronarajoitteet eivät vaikuttaneet näihin pieniin hautausmailla järjestettyihin tilaisuuksiin, mutta suurempia kirkoissa tai seurakuntataloilla pidettäviä muistojuhlia jouduttiin perumaan esimerkiksi Kauhavalla ja Vaasassa.

Evijärven seppeleenlaskukin toteutettiin pienimuotoisempana kuin alun perin oli aiottu. Mukana oli vain yhdeksäs luokka ja kaksi kuudesluokkalaista airuina.

–Haaveena oli, että mukana olisivat olleet kaikki koululaiset. Ensin koulupiiri oli kuitenkin tehnyt sellaisen rajauksen, että vain kuudesluokkalaiset ja ysiluokkalaiset tulisivat paikalle. Päivää ennen sovittiin vielä, että kuudesluokkalaisetkin voivat jäädä pois, Satu Toijala-Saari sanoo.

Hallitus kertoi torstaina suosittelevansa, että kaikki yli 500 hengen yleisötilaisuudet perutaan toukokuun loppuun asti koronaviruksen leviämisen estämiseksi. Myös monia seurakuntien tilaisuuksia — lakisääteisiä jumalanpalveluksia, kirkollisia toimituksia ja rippikouluja lukuun ottamatta — perutaan.

EVIJÄRVEN seppeleenlasku oli samalla ensimmäinen niin sanottu perinteensiirtotapahtuma. Kaikki Suomen sotaveteraaniyhdistykset on päätetty lakkauttaa viimeistään vuonna 2023. Niiden tilalle tulee perinneyhdistyksiä, jotka jatkavat toimintaa.

–Evijärvellä on vielä veteraaniyhdistys, mutta sille on annettu kehotus lakkauttamisesta, yhdistyksen sihteeri Toijala-Saari kertoo. –Meillä on vielä kaksi varsinaista tunnusveteraania — molemmat rouvia — ja 19 leskeä.

Etelä-Pohjanmaalle perustetaan yksi iso maakunnallinen perinneyhdistys, jonka hallitukseen on valittu Järviseudun pitäjistä yksi edustaja, lappajärveläinen Anssi Kuusela. Toijala-Saari on hänen varajäsenensä.

Maakunnan yhteisen perinneyhdistyksen alaisuuteen perustetaan paikallisia perinnetoimikuntia, jotka sitten toteuttavat käytännön tasolla omassa pitäjässään perinteensiirtotapahtumia.

–Se on tällä hetkellä vielä joka paikassa mietinnässä, olisivatko ne pitäjäkohtaisia vai jonkin alueen yhteisiä perinnetoimikuntia. Tällä hetkellä ajatuksena on, että Alajärvi, Vimpeli, Lappajärvi ja Evijärvi muodostaisivat yhdessä oman perinnetoimikuntansa.

Toijala-Saaren mukaan perinneyhdistyksen päätavoitteena on tehdä yhteistyötä nimenomaan nuorten sukupolvien ja erityisesti koulujen kanssa. Talvisodan muistopäivän seppeleenlasku oli ensimmäinen tällainen perinteensiirtotapahtuma.

Jaa tämä juttu:

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Telegram
Sähköposti

Aihealueeseen liittyviä juttuja

Artikkelit vuosittain

Anna palautetta

Olemme uudistaneet nettisivumme, ja haluaisimme kovasti tietää mielipiteesi. Voit antaa tähän myös muuta palautetta, voit olla mukana kehittämässä sivuja eteenpäin. Halutessasi voit jättää yhteystietosi, jos haluat yhteydenottomme asiaan. Lämmin kiitos! Voit myös vastata nimettömänä.