Vimpelin teatteriryhmä valmistautuu bulevardikomediaan

Teetä vaikka väkisin kertoo näyttelijäseurueen valmistautumisesta bulevardikomedian ensi-iltaan.

Julkaistu:

Aihe:

KOMEDIA on trendi. –Elämä koetaan niin raskaaksi, ettei sitä haluta tulla katsomaan teatteriin. Komedia tarjoaa hetkellisen hyvinvoinnin kokemuksen, ja nauru kyllä pidentää ikää, arvioi Lappajärvellä asuva ohjaaja Katja Kujala komedian suosiota. –Hyvin tehty draama on mielestäni kyllä yhtä rentouttava ja antoisa: farssissa ei yleensä ole kovin paljon sisältöä. Tuotannollisesti riski on pienempi komediassa, mikä näkyy isoissakin teattereissa: isoille näyttämöille tehdään komediaa ja pienille muuta.

Kujala palasi parin välivuoden jälkeen Järvi-Pohjanmaan kansalaisopiston ja Vimpelin nuorisoseuran näytelmäryhmän ohjaajaksi. Aiemmin hän on ohjannut Vimpelissä muun muassa näytelmät Juha, Elmo ja Tankki täyteen. –Vaikka päätyöni on nykyään muualla kuin teatterin parissa, on aina yksi näytelmäprojekti käynnissä. Kyllä tätä hommaa tulisi äkkiä ikävä, Etelä-Pohjanmaan muistiyhdistyksen palkkalistoilla oleva Kujala kertoi.

21. maaliskuuta ensi-iltansa saava, Danielle Navarron ja Patrick Haudecoeurin kirjottama, Aino Piirolan suomentama Teetä vaikka väkisin on farssiin kallellaan oleva komedia, jonka Kujala valitsi näyttelijäryhmän koon ja sukupuolijakauman perusteella. Ranskaan sijoittuvassa pähkähullussa komediassa seurataan näyttelijäseurueen valmistautumista bulevardikomedian ensi-iltaan. Erilaiset persoonat, ensikertalaiset ja konkarit, ristiriitatilanteita välttelevä ohjaaja, tekniset ongelmat sekä lähestyvä ensi-ilta saavat aikaan soppaa moneen lähtöön. Kuinka käy ensi-illassa?

–Tässä on heille haastetta ja mahdollisuus kehittää osaamista. Tämähän on oikea kuninkuuslaji, jossa ajoituksen on oltava oikea. Näyttelijät esittävät näyttelijöitä, jotka näyttelevät näytelmässä. Molemmat roolit on tehtävä niin hyvin, että katsoja pysyy kärryillä. Tämä on haaste myös ohjauksellisesti.

Kujalalla on ryhmään vankka luotto. –Heillä on moraali ja motivaatio kohdallaan. Ensimmäisissä lukuharjoituksissa moni varmasti mietti, että mitä tämä oikein on, mutta he ottivat haasteen innolla vastaan. Haasteista huolimatta työilmapiiri on ollut rento ja hyväntuulinen. Kaikki kannustavat toisiaan, on aina ollut ilo tulla harjoituksiin.

ROOLEISSA nähdään kahdeksan näyttelijää: Seppo Koivisto, Jouni Leppäaho, Teemu Lehto, Tarja Kultavuori, Paavo Matintupa, Arja Tikkanen ja Mari Mäenpää. Useita kertoja tuotantojen valo- ja äänivastaavana toiminut Helena Apilasaho on ensimmäistä kertaa näytelmäroolissa: hän tekee roolinsa katsomosta käsin. –Tekstiä pitää seurata vielä tarkemmin, eikä valoilla ja äänillä voi pelata yhtään. Ajoitus on tosi tarkka: musiikin on lähdettävä ennen näyttelijää, hän toteaa.

NÄYTELMÄN lavasteet on nikkaroinut Voitto Jaakkola. –Kaverit houkuttelivat mukaan. Olen toteuttanut lavasteita Katjan suunnitelmien mukaan. On ollut oikein mukava seurata näytelmän valmistumista. Ei uskoisikaan, miten paljon työtä roolit vuorosanoineen vaativat. Ja Katja ei kyllä anna luistaa yhtään!

–On tärkeää saada mukaan ryhmiin muitakin kuin näyttelijöitä: aina tarvitaan valo- ja äänivastaavaa, puvustajaa, rekvisiitan hankkijaa ja niin edelleen. Olisi kiva, jos joku kysyisi, että voisinko tulla hengailemaan ja katsomaan mitä teette, jos haluaisin itsekin kokeilla. Tyttäreni oli esimerkiksi aluksi kuiskaajana harjoituksissa. Voi olla tärkeässä roolissa, vaikkei ole näyttämöllä.

HARRASTAJARYHMIEN näytelmät ovat perinteisesti saaneet hyvän suosion Järviseudulla. –Todella hienoa, että ihmiset lähtevät katsomaan oman kunnan juttua ja tuttuja näyttelijöitä. Se voi olla katsojalle vuoden ainoa kerta teatterissa. Teatteriryhmillä on iso rooli pienten kuntien kulttuurikentässä.

Vaikka komediat ovatkin mieluisia, Kujala pitää itseään ennen muuta draamaohjaajana. Tällä hetkellä mielessä pyörii parikin hyvää draamatekstiä. –Tällä alueella on tosi lahjakkaita näyttelijöitä, joten ne olisivat täysin toteutettavissa. Joitakin unelmia on toteutunutkin, kuten Siriuksen vieraat Itäkylässä.

Jätä kommentti

Uutiset

Kirjaudu

Anna palautetta

Olemme uudistaneet nettisivumme, ja haluaisimme kovasti tietää mielipiteesi. Voit antaa tähän myös muuta palautetta, voit olla mukana kehittämässä sivuja eteenpäin. Halutessasi voit jättää yhteystietosi, jos haluat yhteydenottomme asiaan. Lämmin kiitos! Voit myös vastata nimettömänä.