”Kiitos että olette olemassa” — Kaksineuvoinen palkitsi Evijärven SPR:n ystävät pitkäjänteisestä vapaaehtoistyöstä

Muun muassa Paula Puotinen ja Paula Lappinen olivat otettuja saatuaan Kaksineuvoisen kiitokset ystävätoiminnasta.

Julkaistu:

Kategoria:

,

EVIJÄRVEN Suomen punaisen ristin ystävätoiminnan vuotuinen juhla oli tänä ystävänpäivänä poikkeuksellisen juhlallinen. Paikkakunnan ystävätoiminnalle myönnettiin kuntayhtymä Kaksineuvoisen Kultainen lapio -palkinto.

Kaksineuvoisen yhtymähallitus on myöntänyt Kultainen lapio -kiertopalkintoa vuodesta 2013 alkaen. Sen saa henkilö, ryhmä tai joku muu taho, joka on aktiivisesti, pitkäjänteisesti ja laadukkaasti järjestänyt kulttuuri- ja taidetoimintaa sellaisia ihmisiä varten, jotka usein jäävät niiden ulkopuolelle.

Kuntayhtymän hallituksen puheenjohtaja Jussi Pahkajärvi sanoi, että vapaaehtoistyön merkitys on todella iso niin valtakunnallisesti kuin kuntien tasollakin.

–Ylemmän tason päättäjiltä pitäisi enemmän löytyä ymmärrystä ja arvostusta sille, miten merkittävää vapaaehtoisjärjestöjen tekemä työ on, Pahkajärvi sanoi.

Kultainen lapio luovutettiin nyt toisen kerran SPR:n ystäville. Kaksi vuotta sitten sen saivat Lappajärven vastaavat toimijat.

Silloin Lappajärvellä Pahkajärvi pohti ääneen, onko kukaan laskenut vapaaehtoistyön rahallista arvoa. Sen jälkeen Ruralia-instituutissa mukana ollut Juhani Laasanen lähestyi häntä sähköpostilla. Ruraliassa oli juuri tehty sellaiset laskelmat vapaaehtoistyön arvosta.

–Silloin SPR teki koko Suomen mittakaavassa yli kaksi miljoonaa vapaaehtoistyötuntia. Jos yhden työtunnin arvo olisi pikkuisen vajaat kolme euroa, kuten silloin oli laskettu, niin SPR:n vaikutus kansantalouteen olisi noin 36 miljoonaa euroa, Pahkajärvi sanoi. –Kyllä tällaisella työllä ihan oikeasti on merkitystä, jos siitä ruvettaisiin normaaleilla palkkakustannuksilla korvaamaan.

Itse kiertopalkinnon lisäksi ystävätoiminta sai 200 euron stipendin ja kunniakirjan.

SPR:n ystävät yhdistävät ystävää tarvitsevat ihmiset ja ystäväksi haluavat vapaaehtoiset. Evijärvellä he ovat toimineet runsaan 20 vuoden ajan, vuodesta 1997.

Valtakunnallisesti toiminta täytti viime vuonna 60 vuotta. Tuolloin juhlavuonna tasavallan presidenttikin nosti heidän työnsä tärkeyden jalustalle.

–Silloin koko Suomessa vapaaehtoisia ystäviä oli 8 200. Henkilöitä, jotka tarvitsivat ystävää, oli noin 25 000. Sillä sektorilla olisi siis vielä tilaa toimijoille, Pahkajärvi sanoi.

KUNTAYHTYMÄN johtajana nelisen kuukautta sitten aloittanut Piia Kujala kiitti Evijärven ystäviä siitä, että he ovat olemassa.

Hän luki ääneen Evijärven vanhus- ja vammaisneuvoston perustelut sille, miksi SPR:n ystävät pitäisi valita neljän ehdotuksen joukosta palkinnon saajaksi.

–Ystävät ovat järjestäneet monipuolista viikkotoimintaa ja ruokailumahdollisuuksia yksin eläville sekä osallistuneet erilaisiin hankkeisiin ja tempauksiin — aina lähimmäisen hyväksi ja vapaaehtoisesti, neuvostosta kerrottiin.

Ystävät ovat alusta lähtien järjestäneet Antinrinteellä vuosittain ystävänpäivän juhlan. Sen lisäksi ystävien joulujuhlaa on vietetty joko seurakuntatalolla tai nuorisoseuralla riisipuuropadan äärellä. Molemmat ovat joka vuosi odotettuja tapahtumia.

 –Joulujuhla on aina lämminhenkinen ja joulumieltä nostattava hetki pysähtyä nauttimaan puurosta ja hyvästä ohjelmasta. Juhlien avulla ystävät ovat tuoneet paitsi Antinrinteen väen, myös kaikkien muiden kiinnostuneiden saataville laulua, teatteria, runoja ja soittoa.

Sen lisäksi ystävät vaalivat kädentaitoja. He ovat osallistuneet vuosien varrella monenlaisiin käsityöprojekteihin.

–Junasukkia, peittoja, pupuja ja vaikka mitä on valmistunut niitä tarvitseville vapaaehtoisten taitavissa käsissä. Ystävät ovat myös systemaattisesti tallentaneet evijärveläistä käsityöperinnettä kudontamalleihin.

Ystävät ovat myös aina tehneet yhteistyötä muun muassa kunnan, seurakunnan ja vanhainkodin kanssa.

–SPR:n ystävät on yhdistys, joka aktiivisuudellaan ja sinnikkyydellään pitää yllä tärkeää toimintaa Evijärvellä ja järjestää säännöllisesti mahdollisuuksia nauttia kulttuurista.

HUOMIONOSOITUSTA vastaanottamassa olleen Evijärven ystävätoiminnan vetäjä Paula Lappisen kiitospuhe oli ytimekäs.

–On hienoa, että ystävien toiminta on paikkakunnalla huomioitu. Kyllä tämä varmaan antaa meille lisäpotkua työhömme. Oikein paljon kiitoksia, olen tosi otettu.

Jätä kommentti

Uutiset

Kirjaudu

Anna palautetta

Olemme uudistaneet nettisivumme, ja haluaisimme kovasti tietää mielipiteesi. Voit antaa tähän myös muuta palautetta, voit olla mukana kehittämässä sivuja eteenpäin. Halutessasi voit jättää yhteystietosi, jos haluat yhteydenottomme asiaan. Lämmin kiitos! Voit myös vastata nimettömänä.